Από τον «Λευκό εφιάλτη» στον «πυρετό του χρήματος» για τους «ημετέρους»
Το… αντίδωρο της (κάποιας) μείωσης των λογαριασμών της ΔΕΗ όσων νοικοκυριών έμειναν από «ρεύμα» μέσα στην παγωνιά, χωρίς φαγητό και νερό, χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυο κ.α. μοιάζει με μάλλον «φθηνό πολιτικάντικο κόλπο» για να αντισταθμίσει την δυστοπική πραγματικότητα που έζησαν εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι με το «πρώτο χιόνι» του χειμώνα!
Που ενώ αρχικά χάρηκαν και άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες και να… παίζουν, τελικά για πάρα πολλούς, μετατράπηκε σε εφιάλτης! Γιατί; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει «σοβαρό κράτος» στην Ελλάδα. Με κάθε βροχή, με κάθε αέρα, με κάθε ζέστη ή κρύο όλα διαλύονται «εις τα εξ ων συνετέθησαν». Και θρηνούμε περιουσίες και ζωές.
Κι ενώ η χώρα οδεύει από το κακό στο… χειρότερο στον τομέα της αποκαλούμενης «Πανδημίας» μαντρωμένοι οι πολίτες με αστυνομικά φιρμάνια και πρόστιμα-καρμανιόλες στα σπίτια τους – ελπίζοντάς στα εμβόλια που έρχονται με τον… αραμπά μέχρι να συμφωνήσουν Γερμανογάλοι για το… πόσα θα πάρουν – μας προέκυψε και το… χιονάκι (απαλό και ήρεμο άσχετα αν έφθασε τους 20-25 πόντους σε ύψος). Και μετά… άρχισαν να φταίνε τα κλαδιά που έσπαγαν, τα δέντρα που δεν έμεναν στο… ύψος τους(!) και έπεφταν σε δρόμους, αυτοκίνητα και καλώδια και άρχισε η κολοκυθιά των… ευθυνών (φταις εσύ, γιατί να φταίω εγώ αφού ο άλλος ήταν αρμόδιος κ.ο.κ.). Και όλοι εμείς χωρίς φως, χωρίς θέρμανση, χωρίς φαγητό για όλη τη μέρα και τη νύχτα και πολλοί μέχρι και… πέντε ημέρες! Ευρώπη να σου πετύχει όμως…
Η υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης μακάρι να γίνει πράξη άμεσα – τουλάχιστον «κάτι να κερδίσουμε» από όλη αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία. Μακάρι να ξανασκεφτούμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα όπως και το νερό είναι δημόσια αγαθά που οφείλουν να ανήκουν στο κράτος και να παρέχονται δωρεάν (ή σε συμβολική τιμή στους πιο πλούσιους ή τις επιχειρήσεις). Γιατί χωρίς αυτά απλά δεν μπορεί να υπάρχει «πολιτισμός» – τουλάχιστον όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Και δεν δικαιούται κανένα πολιτισμένο κράτος να στερεί αυτά τα δημόσια αγαθά από τους πολίτες του – είτε έχουν είτε δεν έχουν χρήματα. Όπως φυσικά και την παροχή δωρεάν Υγείας. Αν θέλουμε να μιλάμε για ευνομούμενη πολιτισμένη δημοκρατία…
Ας δούμε και μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη εκεί που υπάρχουν «τα λεφτά» – κάποια πράγματα «δεν σταματάνε» ούτε με ένα… χιόνι. Εκεί λοιπόν κάπου προς τον Ιούλιο -πληροφορούμαστε – θα έχουν εγκριθεί περίπου 4 δις ευρώ (προκαταβολές του 13% ως επιχορηγήσεις από τα δάνεια του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης» – δηλαδή τα δωρεάν χρήματα που θα πάρουν επιχειρήσεις και θα τα χρεωθούμε εμείς οι υπόλοιποι). Μέχρι τότε – λένε οι πληροφορίες – η κυβέρνηση θα έχει εγκρίνει τα έργα (που την ενδιαφέρουν) και θα τα χρηματοδοτήσει «με εθνικούς πόρους» (που αργότερα θα τα συμψηφίσει αναδρομικά μάλιστα από τον Φεβρουάριο του 2020 με τα χρήματα που θα έρθουν από το εν λόγω «Ταμείο»)! Όλο αυτό το «σχέδιο» το έχει στα χέρια του «και το τρέχει» ο Θόδωρος Σκυλακάκης (έχει παραλάβει κάποια σχετικά «τεχνικά δελτία»).
Ποια προγράμματα και επιχειρήσεις βιάζεται να χρηματοδοτήσει ο Θ.Σκυλακάκης (ή να τους υποσχεθεί ότι «σας έβαλα μέσα»); Τα vouchers για να αγοράζουν μαθητές ηλεκτρονικούς υπολογιστές (για τηλεκπαίδευση). Τις επιχειρήσεις του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Κάποιο «πρόγραμμα κατάρτισης» (αγνώστων λοιπών στοιχείων και προδιαγραφών), τις εταιρείες που ασχολούνται με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών μας(δηλαδή μια ή δυο) και τις επιχειρήσεις που πουλάνε ταμειακές μηχανές που συνδέονται on line με την ΑΑΔΕ.
Αν και στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 5,5 δισ. ευρώ (για έργα από το συγκεκριμένο «Ταμείο») η απόφαση για προκαταβολή του 13% (δηλαδή τα 4 δισ. ευρώ) θα γίνει μόλις εγκριθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης από την ΕΕ (οι επιχορηγήσεις του «Ταμείου Ανάκαμψης» – το δωρεάν χρήμα – υπολογίζονται περίπου στα 17,5 δισ. ευρώ με την προκαταβολή να είναι στα 2,3 δισ. ευρώ και από τα δάνεια των 13,2 δισ. ευρώ η προκαταβολή υπολογίζεται στο 1,7 δισ. ευρώ).
Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προτείνει να δοθούν αυτά τα χρήματα σε όσες ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έχουν εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό, τουλάχιστον 30% και ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 20%. Όπως μαθαίνουμε επίσης η Grant Thornton ολοκληρώνει την εκτίμηση κόστους των έργων και η PricewaterhouseCoopers την περιβαλλοντική εκτίμηση, ενώ το ΚΕΠΕ πραγματοποιεί μακροοικονομική ανάλυση.
Ίσως όλα αυτά να σηματοδοτούν και «κάλπες» μετά το καλοκαίρι…
Ολες οι Ειδήσεις
- Η Ιουλία Κουκουβέ κατακτά τη νυχτερινή Αθήνα στο Night Voice – Δείτε βίντεο από τις εμφανίσεις της
- Λαϊκό Λαχείο: Στη μισή τιμή οι διαθέσιμοι λαχνοί της ειδικής κλήρωσης Black Friday – Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου η κλήρωση για το εγγυημένο έπαθλο των 100.000 ευρώ
- Ντέμης Νικολαΐδης: Η εξομολόγηση για τη ζωή στην Ισπανία όταν ήταν με τη Δέσποινα Βανδή – «Γύρισα για μη ποδοσφαιρικούς λόγους» (βίντεο)
- ΕΛ.ΑΣ: Αστυνομικός και πυροσβέστης σε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών – 9 συλλήψεις (φωτογραφίες & βίντεο)
- Ειρήνη Παπαδοπούλου: Σε διαθεσιμότητα δύο πιλότοι μετά το βίντεο που δημοσίευσε η τραγουδίστρια από το πιλοτήριο αεροπλάνου
- Ασυναγώνιστο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ»
- Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός έκανε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας και τον ενημέρωσαν ένα χρόνο μετά ότι έχει καρκίνο –«Δίνω μάχη για τη ζωή μου» (βίντεο)
- «Φως στο Τούνελ»: Νέα αποκάλυψη για τα πέντε νεκρά βρέφη σε Αμαλιάδα και Πάτρα – Απόψε στις 23:20 – Τρέϊλερ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook