Η σκηνή γνωστή από τα κοινωνικά δίκτυα: Θεσσαλονίκη: λίγο μετά το πανεκπαιδευτικό ειρηνικό συλλαλητήριο, νεαρός με μακριά μαλλιά και μαύρο δερμάτινο μπουφάν, ματωμένος, διαμαρτύρεται σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, για αναίτια και άσκοπη χρήση βίας.

Ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, υποψήφιος διδάκτορας του ΑΠΘ τελικά οδηγείται στον εισαγγελέα και η υπόθεση θα δικαστεί σε τακτή δικάσιμο. Οι ελλείψεις στα Πανεπιστήμια, η ανάγκη για δωρεάν δημόσια Παιδεία, οι αντιδράσεις φοιτητών και διδασκόντων για τα Πειθαρχικά Συμβούλια και την Πανεπιστημιακή αστυνομία αντιμετωπίζονται με τον γνωστό τρόπο. Καταστολή

Το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για τα ΑΕΙ είναι η εικόνα των επιδιώξεων της σημερινής κυβέρνησης. Για πρώτη φορά, νομοθέτημα για την παιδεία, σχεδιάζεται σε συνεργασία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Πως φθάσαμε σε αυτό το σημείο!

Για πολλά χρόνια, τα Πανεπιστήμια παρουσιάζονται σε ρεπορτάζ των συστημικών ΜΜΕ, ως χώροι ανομίας, ναρκωτικών και επεισοδίων. Η σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, πέρα από την υλοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων για προσλήψεις “δικών μας παιδιών” εκτός διαδικασιών και ΑΣΕΠ, είναι γέννημα της συστηματικής αυτής διαστρέβλωσης. Η φοιτητική κοινότητα αριθμεί πάνω από 250000 φοιτητές. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν φαινόμενα παραβατικότητας, για τα οποία όμως υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο, αλλά και εναλλακτικές δυνατότητες φύλαξης, που προϋποθέτουν δυνατά και οικονομικά εύρωστα Πανεπιστήμια. .

To αφήγημα της εγκληματικότητας στα ΑΕΙ δημιουργεί φόβο στην κοινωνία και την συναίνεση σε αυστηρότερους μηχανισμούς καταστολής. Οι διεκδικήσεις των φοιτητών και η ελευθερία της σκέψης ποινικοποιούνται ή αντιμετωπίζονται πειθαρχικά .

Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου των δύο Υπουργείων συνοπτικά είναι.

– Η σύσταση ομάδας προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), με χίλιους αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς ,με δικαίωμα προανάκρισης ακόμα και οπλοφορίας (μετά από άδεια των Υπ. Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη (κόστος 20.000.000,00 το χρόνο).

– Η ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ, με την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας (κόστος 30.000.000,00)

– Η θεσμοθέτηση πειθαρχικού δικαίου, με την σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών, με πειθαρχικές διαδικασίες και ποινικές διαδικασίες . Μετατρέπει τον Καθηγητή από ερευνητή και παιδαγωγό, σε ιδιότυπο Δικαστή, για παραπτώματα που αφορούν τις εξετάσεις, την ρύπανση (αφισοκόλληση, ηχορύπανση), τη χρήση χώρων χωρίς άδεια κ.α.

– Η μείωση του αριθμού των εισακτέων, το πλαφόν στη βάση εισαγωγής με το πρόσχημα ότι δεν δύναται να εισάγονται στα Πανεπιστήμια με βαθμούς 3 ή 4. Από την άλλη έχουν εξισωθεί τα διπλώματα των ΙΕΚ με τα πτυχία των ΑΕΙ, στα ΙΕΚ μπορείς να μαθητεύσεις χωρίς βαθμό εισαγωγής. απλά πληρώνεις.

Το νομοσχέδιο μας πάει πίσω σε σκοτεινές εποχές. Χτισμένο στα πρότυπα του ”Σπουδαστικής Ασφάλειας” της δικτατορίας( αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός Παιδείας σε εκδήλωση). Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αντίδραση φοιτητών και εκπαιδευτικού προσωπικού, τα χρόνια προβλήματα της Παιδείας και τις ελλείψεις, με μηχανισμούς καταστολής

Στόχος αυτού είναι η χειραγώγηση, η υποταγή και η υποβάθμιση των δημοσίων δομών, με κάθε μέσο. Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων των μνημονίων είναι ξεκάθαρες στην έλλειψη υποδομών, προσωπικού, την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ, την ανυπαρξία έρευνας και φοιτητικής μέριμνας. Τα Πανεπιστήμια απαιτούν φύλαξη όχι αστυνόμευση. Διάλογο και όχι Πειθαρχικά.

Η Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών της Ε.Ε. Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα, η Παιδεία δεν υποκύπτει στην καταστολή. Η λύση περνάει μέσα από τον διάλογο και την στήριξη των Πανεπιστημίων. Κάθε προσπάθεια εφαρμογής ενός αντιδημοκρατικού νόμου, θα βρει τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς και την κοινωνία απέναντι.

*Μέλος της ΚΕ του ΜέΡΑ25

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις