Την τιμητική της είχε η Ελλάδα στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς οι Γάλλοι δεν αγνόησαν ότι είναι η χώρα απ όπου ξεκίνησαν.

Ύστερα από σχεδόν 3 εβδομάδες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι έριξαν αυλαία, παραδίδοντας, στο στάδιο «Stade de France», τη σκυτάλη στο Λος Άντζελες.
Ωστόσο ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το έντονο ελληνικό χρώμα που έδωσαν οι Γάλλοι στην τελετή με τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και το δρώμενο με την ελληνική σημαία και τη Νίκη της Σαμοθράκης

Σημειώνεται ότι ήταν ο Πιερ ντε Κουμπερτέν εκείνος που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 και η τελετή λήξης του 2024 είχε τη χώρα μας σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ελληνική σημαία μπήκε στο Stade de France υπό τον ήχο του Εθνικού Ύμνου και έδωσε το… φως σε έναν δυστοπικό κόσμο χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στη συνέχεια την εμφάνισή της έκανε το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο και βρίσκεται στο Λούβρο.

Το “Stade de France” βυθίστηκε στο σκοτάδι για την έναρξη της παράστασης, που ονομάζεται “Records”, “μεταφέροντας” θεατές και τηλεθεατές σε έναν άλλο κόσμο, με πρωταγωνιστή χαρακτήρα τον “χρυσό εξερευνητή”, ο οποίος κατέβηκε από την οροφή του σταδίου, εμπνευσμένος, από πολλές αναφορές από τη γαλλική ιστορική κληρονομιά, ξεκινώντας από την ιδιοφυΐα της Βαστίλης, καθώς και από πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας και βιντεοπαιχνίδια.

Ήταν ακριβώς εκεί, σε αυτή του την εξερεύνηση του  παραδόθηκε η ελληνική σημαία υπό το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου.

“Καθώς η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας χώρος ανακάλυψης για τον Πιερ ντε Κουμπερντέν και τους συνεργάτες του όταν ανακάλυψε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία μας, ο χαρακτήρας μας βοήθησε άλλους εξερευνητές να ξυπνήσουν τα απομεινάρια των Αγώνων και να τα ξαναχτίσουν, γιατί μια μέρα η ανθρωπότητα δημιούργησε αυτό το μνημείο και αξίζει να συνεχίσουμε να το κρατάμε ζωντανό. Τότε εμφανίστηκε ο τίτλος της τελετής: Ρεκόρ, με την τιμητική έννοια των αθλητικών κατορθωμάτων”, ανάφεραν οι διοργανωτές.
Όλα αυτά πριν αποκαλυφθεί το…άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.

Συγκλονιστικός και ο ύμνος στον Απόλλωνα, από τον πιανίστα Alain Roche, που “μάγεψε” τον κόσμο με την ερμηνεία του.

Και βέβαια προηγήθηκε όλων αυτών η είσοδος της ελληνικής αποστολής και των αθλητών της πρώτα απ όλους, όπως συνηθίζεται. Στο Stade de France πρώτη παρέλασε -ως είθισται- η Ελλάδα με τη σημαία να κρατούν η Ευαγγελία Πλατανιώτη και ο Εμμανουήλ Καραλής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook