Πέρασαν 40 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ήταν 8 Φεβρουαρίου 1981 και ο Ολυμπιακός στο κατάμεστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» έχει πραγματοποιήσει μία από τις σπουδαίες εμφανίσεις του συντρίβοντας την ΑΕΚ με 6-0.

Τίποτε δεν προμήνυε τα όσα τραγικά θα ακολουθούσαν Λίγα λεπτά πριν τελειώσει ο αγώνας, οι οπαδοί της ομάδας του λιμανιού όρμησαν στα σκαλοπάτια της θύρας 7, με προορισμό τα αποδυτήρια. Για να δουν από κοντά τα ινδάλματά τους.

Για να αποθεώσουν τους θριαμβευτές. Τους παίκτες που αγαπούσαν. Όταν έφτασαν στην έξοδο, όμως, οι πόρτες ήταν κλειστές. Τα μάνταλα στη θέση τους και οι σιδερόπορτες  δεν άνοιγαν. Το πλήθος ορμούσε προς τις πόρτες, με τον έναν να πέφτει πάνω στον άλλον.

Όταν τελικά οι πόρτες άνοιξαν, οδυρμός. Ασθενοφόρα παντού και απόγνωση. Τα σκαλοπάτια ήταν γεμάτα αίματα. Σκηνές απίστευτης τραγωδίας.

Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στο Τζάνειο, όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματισμένοι φίλαθλοι,  από τους συγγενείς. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχας. Δυστυχώς ακολούθησαν και άλλοι και ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 21. Η οικογένεια του Ολυμπιακού και όλη η χώρα βυθίστηκε στο πένθος .

Τα 21 θύματα της Θύρας 7

Παναγιώτης Τουμανίδης, 14 ετών
Κώστας Σκλαβούνης, 16 ετών
Ηλίας Παναγούλης, 17 ετών
Γεράσιμος Αμίτσης, 18 ετών (οπαδός της ΑΕΚ)
Γιάννης Κανελλόπουλος, 18 ετών
Σπύρος Λεωνιδάκης, 18 ετών
Γιάννης Σπηλιόπουλος, 19 ετών
Νίκος Φίλος, 19 ετών
Γιάννης Διαλυνάς, 20 ετών
Βασίλης Μάχας, 20 ετών
Ευστράτιος Λούπος, 20 ετών
Μιχάλης Κωστόπουλος, 21 ετών
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου, 23 ετών

Σπύρος Ανδριώτης, 24 ετών
Κώστας Καρανικόλας, 26 ετών
Μιχάλης Μάρκου, 27 ετών
Κώστας Μπίλας, 28 ετών
Αναστάσιος Πιτσόλης, 30 ετών
Αντώνης Κουρουπάκης, 34 ετών
Χρήστος Χατζηγεωργίου, 34 ετών
Δημήτριος Αδαμόπουλος, 41 ετών

Ποιος φταίει, δεν θα μάθει κανείς και ποτέ. Κάποιοι υποστήριξαν, ότι η καγκελόπορτα ήταν μισάνοιχτη. Αλλοι είπαν, πως οι πρώτοι εγκλωβίστηκαν, κάποιοι απ΄ αυτούς έπεσαν κάτω κι έγινε το κακό. Σημασία έχει ότι χάθηκαν 21 άνθρωποι.

Σαράντα χρόνια μετά, κανείς δεν τους έχει ξεχάσει…

Χτες, λίγο πριν το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ,   ο διοικητικός ηγέτης των Πειραιωτών, Βαγγέλης Μαρινάκης , παράγοντες και ποδοσφαιριστές , κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια  στο μνημείο που υπάρχει στη μνήμη των 21 θυμάτων, έξω από  το Καραϊσκάκη.

Εκεί όπου κάθε χρόνο τέτοια μέρα γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο , αλλά φέτος λόγω της πανδημίας δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook