Αντίστροφη μέτρηση για τον Α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου για τις 13 Περιφέρειες και τους 332 Δήμους της χώρας.

Αντίστροφη μέτρηση για τον Α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και τι αλλάζει με την σταυροδοσία. Οδηγίες από τον Γενικό Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης.

Αντίστροφη μέτρηση για τον Α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής για τις 13 Περιφέρειες και τους 6 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07.00 το πρωί και θα είναι ανοικτές έως τις 19.00 το απόγευμα.

Ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης μίλησε στον ΑΝΤ1 για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την Κυριακή των εκλογών.«Έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα από τις εκλογές του 2019» ανέφερε ο ίδιος ενώ συνέχισε λέγοντας πως «οι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές είναι κάτι λιγότερο από 152.000 ενώ τα ψηφοδέλτια τα μειώσαμε από 1,15 σε 0,98 εκατοστά».
Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την Κυριακή 15 του μηνός.

Δείτε βίντεο:


Σχετικά με το τρόπο εκλογής των συνδυασμών τόνισε πως έχει γίνει μία μεγάλη αλλαγή από το 2019 καθώς όπως είπε «αν ένας πολίτης ψηφίσει άλλη κοινότητα από αυτή που υπάγεται είναι υπερ του συνδυασμού αλλά δεν μετράει για τον υποψήφιο και το σταυρό που έχει μπει» ενώ για το ποσοστό που χρειάζεται ένας συνδυασμός για να εκλεγεί είπε πως «για το δήμαρχο χρειάζεται 43,1% και ο συνδυασμός χρειάζεται ένα 3% για να μπορέσει να μπει στην κατανομή εδρών».

Όσον αφορά τοη σταυροδοσία υπογράμμισε πως «για λιγότερους από 10.000 κατοίκους 3 σταυροί, ενώ για περισσότερους από 10.000 κατοίκους 4 σταυροί». «Σε αυτές τις εκλογές θα πληρωθούν και οι εφορευτικές επιτροπές με 40 ευρώ για την επόμενη Κυριακή με 30 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ενώ όπως ανέφερε «στόχος είναι τα αποτελέσματα να βγουν πριν τις 22:30».

Φεύγουν για να ψηφίσουν οι ετεροδημότες – Έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ, τι ισχύει με τα διόδια
Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας ισχύουν από σήμερα σε όλη την επικράτεια εν όψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και των Επαναληπτικών της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023 αντίστοιχα.
Για σήμερα (6/10), είναι προγραμματισμένα 17 δρομολόγια για όλους τους νησιωτικούς προορισμούς. Αυξημένη κίνηση αναμένεται τις επόμενες ώρες και στα λιμάνια και στα ΚΤΕΛ (104 νέα δρομολόγια σήμερα και αύριο).
Η μεγάλη έξοδος των ετεροδημοτών αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Σάββατο.

«Ελευθέρας» για τα διόδια έχουν μόνον οι εκλογικοί αντιπρόσωποι – Όλοι οι άλλοι πληρώνουν

Όπως προαναφέρθηκε, όσοι ταξιδέψουν οδικώς στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ψηφίσουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα γίνει δωρεάν η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων όπως είχε γίνει στις εθνικές εκλογές 2023, αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά. Δωρεάν η διέλευση θα είναι μόνο για τους εκλογικούς αντιπροσώπους, όπου θα πρέπει να δείξουν στα διόδια την αστυνομική τους ταυτότητα και την απόφαση διορισμού τους.

«Θα υπάρξουν πολλά ντέρμπι στις αυτοδιοικητικές, Αθήνα και Πειραιάς ίσως γλιτώσουν τις δεύτερες κάλπες»

Ο Γιώργος Αράπογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Pulse μίλησε το πρωί στον ΣΚΑΪ και να αναφέρεται σε… ντέρμπι, αλλά και εύκολες νίκες στις κάλπες της πρώτης Κυριακής.
«Υπάρχουν πολλά ντέρμπι. Βασικά οι τρεις μεγάλοι δήμοι είναι αυτοί που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρουν και φυσικά όλα παίζονται. Ο Πειραιάς ίσως και η Αθήνα να είναι λίγο πιο εύκολα, ίσως εκεί γλιτώσουν τις 2ες κάλπες. Πιο δύσκολα φαίνεται πως είναι στη Θεσσαλονίκη».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη μάχη για τις περιφέρειες, εκεί που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει στόχο η ΝΔ να κάνει το 13 στα 13, ο κ. Αράπογλου είπε «ένα στοιχείο που μπορώ να πω από τις 4 νησιωτικές περιφέρειες είναι πως οι δύο είναι πιο εύκολες και οι δύο θα είναι ντέρμπι». Για κάποιες περιφέρειες στην ηπειρωτική χώρα είπε πως «2 μπορεί να τελειώσουν και από τον πρώτο γύρο». Μάλιστα τόνισε πως η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει κάποιους «αντάρτες». «Οπου δεν είναι μπλε ο χάρτης, το πιθανότερο είναι να είναι λευκό, δηλαδή ο νικητής να προέρχεται από τη ΝΔ, αλλά να μην στηρίζεται πλέον από το κόμμα».

Το εκλογικό σύστημα

Στις επικείμενες εκλογές επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ μετά την εφαρμογή, κατά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές του 2019, του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α’ γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον α’ γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Σύνολο υποψηφίων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων, ανά Περιφέρεια


Το σύνολο των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων είναι περίπου 7,5 φορές μεγαλύτερο του συνόλου των μελών δημοτικών συμβουλίων.

Υποψήφιοι συνδυασμοί ανά Περιφέρεια


Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ανά Περιφέρεια

Δείτε εδώ τις σχετικές πληροφορίες από το ΥΠΕΣ

Αναλυτικός οδηγός: Πώς ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω, 15 ερωτοαπαντήσεις για τις κάλπες

Οδηγό για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Μέσω 15 ερωτήσεων και απαντήσεων το αρμόδιο υπουργείο παραθέτει χρήσιμες πληροφορίες προς τους εκλογείς για τα εκλογικά κέντρα που ψηφίζουν, τα έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους και των αριθμό «σταυρών» που μπορούν να βάλουν στα ψηφοδέλτια.

  1. Πότε διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές;

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 πμ και θα είναι ανοικτές έως τις 7 μμ. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

2. Ποιοι ακριβώς εκλέγονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με πενταετή θητεία. Δηλαδή, οι Δήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια και τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων (ή οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων) και αντίστοιχα οι Περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά Συμβούλια.

3. Πώς μπορώ να μάθω που ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

4. Τι έγγραφα χρειάζομαι για να ψηφίσω;

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

5. Πώς ψηφίζουμε;

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Πραγματοποιείται η αναγνώριση των εκλογέων και, στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια. Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

6. Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας ΑμεΑ. Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή των ψηφοδελτίων, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν ο δικαστικός αντιπρόσωπος και τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας ΑμεΑ.

7. Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένος/η.

8. Στις βουλευτικές εκλογές ψήφισα ως ετεροδημότης σε εκλογικό τμήμα κοντά στην περιοχή που κατοικώ ή σε εκλογικό τμήμα του εξωτερικού. Μπορώ να κάνω το ίδιο και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Όχι, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, εξωτερικού, κρατουμένων ή ναυτικών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι πολίτες ψηφίζουν μόνο στον τόπο όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

9. Είμαι πολίτης άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορώ να ψηφίσω στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου όπου κατοικούν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023. Πρέπει επίσης να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στο κράτος καταγωγής τους.

10. Ποιος εκλέγεται Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης; Ποιος εκλέγεται Δημοτικός ή Περιφερειακός Σύμβουλος;

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε διαφορετική περίπτωση, διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς. Για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, το απαραίτητο ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον αριθμό των μελών του Συμβουλίου και τις επιδόσεις των άλλων συνδυασμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.

11. Πόσους σταυρούς προτίμησης μπορώ να βάλω στο ψηφοδέλτιο;

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων. Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου. Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

12. Τι θα συμβεί αν βάλω περισσότερους σταυρούς;

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

13. Πόσους Δημοτικούς ή Περιφερειακούς Συμβούλους θα εκλέξει ο νικητής των εκλογών;

Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών λαμβάνει κατ’ ελάχιστο τα 3/5 (60%) των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα. Αν το ποσοστό του επιτυχόντος συνδυασμού είναι μεγαλύτερο του 60%, τότε εκλέγει ανάλογο αριθμό Συμβούλων.

14. Θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκλογές στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Ναι, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά σε όλη την επικράτεια. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε συνεννόηση με τους πληγέντες Δήμους και τις πληγείσες Περιφέρειες ώστε η εκλογική διαδικασία να εξελιχθεί ομαλά. Ενδέχεται να τροποποιηθούν τα εκλογικά τμήματα, όπου απαιτείται, εξαιτίας των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί. Οι εκλογείς που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις περιοχές αυτές παρακαλούνται να συμβουλευτούν την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών (mpp.ypes.gov.gr) προτού πάνε να ψηφίσουν για να ενημερωθούν για τυχόν αλλαγές.

15. Πού μπορώ να μάθω περισσότερες πληροφορίες για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές;

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει αναλυτικό υλικό για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μεταξύ άλλων, οι εκλογείς μπορούν να βρουν όλες τις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών. Επίσης, στο ekloges.ypes.gr είναι αναρτημένα αναλυτικά τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Πώς μπορώ να μάθω πού ψηφίζω

Μέσα από την εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, στη διεύθυνση https://mpp.ypes.gov.gr/, κάθε πολίτης μαθαίνει εύκολα και γρήγορα, με δύο μόνο κλικ το πού ψηφίζει για δήμαρχο και περιφερειάρχη, στις εκλογές του Οκτωβρίου ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν καθώς και τον α/α της εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένος/η.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις