Να «μπλοκάρει» τις προβλέψεις του νέου οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για το ύψος των κτιρίων που προωθεί η κυβέρνηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του.

Στη 17η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκε προς συζήτηση το κρίσιμο ζήτημα της εφαρμογής των διατάξεων περί υψών στον Δήμο Αθηναίων, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι εξαιρετικά επείγον ο Δήμος να τηρήσει τη νομιμότητα για να υπάρξει ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες της πόλης.

Να «μπλοκάρει» τις προβλέψεις του νέου οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για το ύψος των κτιρίων που προωθεί η κυβέρνηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του.

Δούκας: Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μία πόλη τσιμέντου ή θα αλλάξουμε ρότα

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, υπογράμμισε: «Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μία πόλη τσιμέντου ή θα αλλάξουμε ρότα και θα δημιουργήσουμε μία πόλη που θα αναπνεύσει. Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και δεν αντέχει νέα μεγαθήρια. Είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο αυτό που σήμερα υπογράφεται. Και νομίζω ότι είναι μία ιστορική στιγμή για την παράταξη μας, για τη δημοτική αρχή, αλλά και για την ΚΕΔΕ, διότι ήταν ομόφωνο το ψήφισμα της να προχωρήσουμε αντιδρώντας στα νέα μεγαθήρια, τους ”πράσινους” ουρανοξύστες, οι οποίοι στην πραγματικότητα όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιούνται για ”green washing”. Εμείς σήμερα στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων».

Tο δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο της νομικής γνωμοδότησης, με βάση την οποία δόθηκε το «πράσινο φως» στη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου, να προχωρήσει στο «πάγωμα» και στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών με τα μπόνους του ΝΟΚ, στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων. Η Αθήνα ακολουθεί δικό της νομικό δρόμο για το μπλοκάρισμα των οικοδομικών αδειών του ΝΟΚ, που υπό προϋποθέσεις προορίζεται να αποτελέσει μοντέλο και για άλλους Δήμους.

«Ο Δήμος Αθηναίων και ειδικά η Διεύθυνση Δόμησης δεν δεσμεύονται από την παρατιθέμενη στο ιστορικό απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος. Αντιθέτως, δεσμεύονται και μάλιστα ευθέως, κατά τα άρθρα 95§5 του Συντάγματος και 1 του ν. 3068/2001 από το δεδικασμένο της απόφασης 705/2020 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οφείλουν, ως εκ τούτου, να απέχουν από την έκδοση οικοδομικών αδειών που εγκρίνουν την ανέγερση κτιρίων καθ’ υπέρβαση του επιτρεπόμενου από το β.δ. της 30.8.1955 ύψους», τονίζεται στη νομική γνωμοδότηση που εκπόνησε το νομικό γραφείο του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου για το Δήμο της Αθήνας και υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο.

Η νομική διαδρομή που ακολουθεί ο Δήμος Αθήνας θεμελιώνοντας ότι υπάρχει οριστική νομολογία υπέρ της εφαρμογής του διατάγματος του 1955, που καλύπτει όλη την έκταση του Δήμου Αθηναίων, με χωριστά ύψη ανά περιοχή έναντι του ΝΟΚ αποσκοπεί:

Aφενός μεν να θωρακίσει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου, ώστε να απέχει από την έκδοση οικοδομικών αδειών του νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Aφετέρου δε, να «εξουδετερώσει» σχετική απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας της 30ης Ιανουαρίου 2023 που προβλέπει την εφαρμογή των αυξημένων υψών δόμησης του Ν.Ο.Κ. και όχι των χαμηλότερων του β.δ. 30.8.1955. Και

-Κατά τρίτον να εξουδετερώσει προκαταβολικά νέες αποφάσεις του ΥΠΕΝ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως στην περίπτωση του Δήμου 3Β, που η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών έως την τελική κρίση από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Διαφωνία Μπακογιάννη
Την ίδια στιγμή ευρεία διαβούλευση αντί για πάγωμα της έκδοσης των οικοδομικών αδειών ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Μπακογιάννης. “Μια τόσο μεγάλη απόφαση δεν μπορεί να λαμβάνεται βεβιασμένα” σημείωσε και πρότεινε πριν την όποια απόφαση “να γίνει συζήτηση με καθηγητές, με τα πανεπιστήμια, τους επαγγελματικούς φορείς, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Να γίνει συζήτηση στα διαμερίσματα, να ανοιχτούμε με ένα φόρουμ σε όλη την πόλη”.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου. «Εμείς δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε, η αρμοδιότητα θα “πέσει” στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση», υποστήριξε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: “Φέρνουμε σε δύσκολη θέση τους μηχανικούς του δήμου. Θα μείνουν επί ξύλου κρεμάμενοι στα δικαστήρια” ανέφερε ο πρώην δήμαρχος. “Αναρωτιέμαι γιατί έρχεται τώρα το θέμα. Υπάρχει ρύθμιση που δείχνει να ικανοποιεί ακόμη και την ΚΕΔΕ που προβλέπει ένα κλιμακωτό περιορισμό στην αύξηση του ύψους των κτιρίων. Δεν μπορεί να χτιστεί κανένας ουρανοξύστης, δεν πρόκειται να ξεφυτρώσουν πολυόροφα κτίρια στην πόλη. Η ρύθμιση θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση των νέων πολεοδομικών τοπικών σχεδίων” ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook