Στο «κόκκινο» οι περισσότεροι δήμοι της χώρας λόγω της ενεργειακής κρίσης – Κίνδυνος για μπλακ άουτ

Στο Καβούρι της Βουλιαγμένης και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso διοργανώθηκε προχθές Παρασκευή έκτακτο συνέδριο από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)  με τίτλο «έκτακτη συνάντηση Δημάρχων» όπως επιλέχθηκε τύποις να ονομαστεί.

Τη συνάντηση άνοιξαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος.

Το μείζον θέμα που μονοπώλησε τόσο το συνέδριο όσο και τα «πηγαδάκια» ήταν η αγωνία των δημάρχων από την έκρηξη στα ενεργειακά κόστη τα οποία πλέον έχουν αδειάσει τα ταμεία πολλών δήμων και κινδυνεύουν ακόμα και με μπλάκ ουτ!

Δήμαρχος μικρού δήμου ακούστηκε χαρακτηριστικά να λέει σε πηγαδάκι συνεργατών του υπουργού Στέλιου Πέτσα με απόγνωση, πως ενώ πέρυσι περίσσευαν περίπου 20.000 ευρώ τον μήνα στο ταμείο του δήμου από την «εξίσωση» των ανταποδοτικών τελών –λογαριασμών ΔΕΗ, φέτος τον πρώτο μήνα η σχέση αντιστράφηκε κατά 35.000 ευρώ και λείπουν επιπλέον 15.000 για να μηδενίσει η οφειλή! «Που να αρχίσει μετά τον χειμώνα και η συνεχής χρήση των αντλιοστασίων για άρδευση» άκουσε συνεργάτης του Bigpost.gr δήμαρχο ιστορικής πόλης της επαρχίας να αναφωνεί με αγωνία.

Οι δήμοι έχουν επιβαρυνθεί και με πολλά άλλα έξοδα, με αποτέλεσμα η «κεραμίδα» του ενεργειακού σοκ να έχει φέρει την κατάσταση στα άκρα. Πληρωμές πάνε πίσω με αποτέλεσμα να μην μπορούν πολλοί δήμοι να ανταποκριθούν στα καθημερινά θέματα των δημοτών τους.

Μόνο το κόστος π.χ. για τις δράσεις αδέσποτων ζώων φτάνει τα 25.000.000 ευρώ ετησίως όπως υπολόγισε η ΚΕΔΕ (για την περισυλλογή,τα φάρμακα ,τις στειρώσεις,τις τροφές κλπ κυρίως σκύλων ) για τους 332 δήμους της χώρας.
Για κίνδυνο μπλακ άουτ σε βασικές υποδομές των δήμων από τις επόμενες, κιόλας ημέρες, μίλησαν προχθές πολλοί δήμαρχοι. «Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ζητώντας από το υπουργείο Εσωτερικών την άμεση στήριξη των δήμων επικεντρώνοντας τα προβλήματα στα κόστη για «αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, και οδοφωτισμό, που ανεβάζουν τα δημοτικά έξοδα στα ύψη.’’

Η kWh, από 6,3 λεπτά, έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και τα 55, για να μας κάνει τη χάρη να πέσει περίπου στα 25 αυτές τις ημέρες. Μιλάμε για τετραπλάσιο κόστος. Οι δήμοι δίνουν τον χρόνο 360 εκατ. ευρώ σε ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση. Ο πολλαπλασιασμός του ποσού αυτού επί 4, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, δείχνει αμέσως το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Μιλάμε για κόστος 1 δισ. ευρώ!», πρόσθεσε με αγωνία.

Όσον αφορά την έκτακτη χρηματοδότηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών (μια δόση ΚΑΠ σε δύο δόσεις και μισή δόση σχολική ΚΑΠ), «οριακά θα κλείσουμε τα κενά μέχρι το τέλος του μήνα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Η μόνη ρεαλιστική λύση, είναι μία γενναία επιδότηση της kWh όπως έγινε με αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών, ειδάλλως τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές» τόνισε με έμφαση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές δε πληροφορίες κάποιοι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας έχουν ήδη «φεσώσει» τους δήμους μη αποδίδοντας δημοτικά τέλη που εισπράττουν από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, «φέσια» που ίσως να αγγίζουν ακόμα και τα 300 εκατ.ευρώ!!

«Όλα τα κόστη ρεύματος ,καυσίμων κλπ του δήμου μου έχουν αυξηθεί φέτος κατά 50 -80 %», έλεγε γαλάζιος δήμαρχος σε παρέα του. Στα τέλη του 2021 πανηγυρίζαμε διότι είχαμε επιτύχει τεράστια μείωση 75% περίπου στην κατανάλωση ενέργειας του οδοφωτισμού λόγω αλλαγής όλου του δικτύου του δήμου μας με σύγχρονα φώτα led ,αλλά εδώ και λίγο καιρό ακόμα και αυτά τα ΦΟΠ έχουν ξαφνικά εκτιναχθεί στα ύψη ! Δηλαδή εάν δεν είχαμε αλλάξει τα φωτιστικά, πόσο θα έφτανε ο συνολικός λογαριασμός της ΔΕΗ», αναρωτήθηκε με έκπληξη στην ομήγυρη του ο δήμαρχος….

Έτσι προχθές στην Βουλιαγμένη , αν και τα προγραμματισμένα θέματα της έκτακτης ημερησίας διάταξης ήταν :
• Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που επιβαρύνει τη λειτουργία Δήμων και ΔΕΥΑ.

• Η αναγκαία αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, από το Κεντρικό Κράτος προς τους ΟΤΑ.
• Το τέλος ταφής απορριμμάτων, που επιβλήθηκε από 1-1-2022.
• Η επιτάχυνση των ρυθμών ένταξης έργων στο Ταμείο Αντώνης Τρίτσης και το Ταμείο Ανάκαμψης.
• Η λήψη πολιτικών μέτρων για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών προς τους Δήμους, καθώς και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τελικά ο περισσότερος χρόνος αναλώθηκε στο μείζον ενεργειακό θέμα καθώς και στην πίεση προς την κυβέρνηση να αυξήσει τα κονδύλια προς την τοπική αυτοδιοίκηση .

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεσμεύτηκε μεν πως η κυβέρνηση θα «βάλει πλάτη» και σε αυτή την συγκυρία, αντιπολιτευόμενοι όμως προς την κυβέρνηση δήμαρχοι, ακούστηκαν να κατακρίνουν τον υπουργό λέγοντας πως δεν πήραν συγκεκριμένες απαντήσεις στα τρέχοντα προβλήματα των Δήμων, παρά μόνο αόριστες δεσμεύσεις για στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις ήδη ανακοινωθείσες χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους (114 εκατ. ευρώ και 14 εκατ. ευρώ για σχολικές επιτροπές), αλλά και στις δύο συμπληρωματικές ΚΑΠ που δόθηκαν στην διάρκεια της πανδημίας.

Τα ποσά αυτά δεν επαρκούν σύμφωνα με πολλούς δημάρχους αφού το αυξημένο ενεργειακό κόστος αλλά και το νέο τέλος ταφής, θα επιβαρύνουν τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες κατά περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ φέτος.
«Το κράτος θα στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση», υποσχέθηκε ο Στέλιος Πέτσας παραπέμποντας και σε νεότερες συνεννοήσεις του με το υπουργείο Οικονομικών για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις επισημαίνοντας πως πέρυσι χορηγήθηκαν στους δήμους περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει στην επιβολή του τέλους ταφής, υποστηρίζοντας ότι «είναι μια απόφαση που έχει να κάνει με την ΕΕ και έχει συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης». Ωστόσο, «επεξεργαζόμαστε κάποια πράγματα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα» ώστε η επιβολή του να είναι πιο ήπια δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ Πέτσας υποσχέθηκε επίσης διπλή παρέμβαση για τα δάνεια των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και λελογισμένα επιτόκια ενώ προανήγγειλε μεταξύ άλλων :

• Την δημιουργία «στέρεου μηχανισμού» για την ενίσχυση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους δήμους (ποσό που υπολόγισε στα 3 δισ. ευρώ συνολικά) και την κάλυψη οικονομικών αναγκών εντός του 2022.
• Επίλυση του προβλήματος με το τέλος παρεπιδημούντων ώστε να αποτελέσει κι αυτό πηγή αύξησης εσόδων για τους δήμους.
• Εξέταση του αιτήματος για μεγαλύτερη επιδότηση στις ΔΕΥΑ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος «σε συνεννόηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα».
• Αύξηση των ΚΑΠ από το 2023.
• Αλλά και εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Επ’ αυτού, ο κ. Πέτσας είπε ότι μέχρι τέλος Μαΐου η κυβέρνηση θα έχει οριστικοποιήσεις τις παρεμβάσεις σχετικά με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και το φθινόπωρο θα προχωρήσουν όποιες μεταφορές αρμοδιοτήτων.

«Από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα κάνουμε πολλά περισσότερα» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποσχέθηκε ο κ. Πέτσας αλλά η αγωνία των δημάρχων βρίσκεται στο ζενίθ και για πολιτικούς λόγους αφού το 2023 είναι εκλογική αυτοδιοικητική χρονιά για τους ίδιους, με τις εθνικές εκλογές να έχουν όμως προηγηθεί, κάτι που σημαίνει πως ό,τι είναι να επιτευχθεί με πίεση προς την κυβέρνηση θα επιτευχθεί μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, δηλαδή μεταξύ Μαίου 2022 και Μαίου 2023 !

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης πάντως ξέρει από …..κακοτοπιές και αποφεύγει συναντήσεις με δημάρχους που την περίοδο αυτή έχουν ακόμα πιο πολλά αιτήματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις