Οι οφειλές των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος «πνίγουν» τους δήμους
Εξώδικο έστειλε ο δήμος Καλλιθέας σε εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για οφειλόμενα δημοτικά τέλη
Στα δικαστήρια προσφεύγουν οι δήμοι κατά παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι δεν αποδίδουν εγκαίρως τις εισπράξεις από τα δημοτικά τέλη τα οποία εισπράττουν με τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Για το πρόβλημα των καθυστερήσεων εκ μέρους των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας να αποδώσουν τα χρήματα στους δήμους αλλά και των στρεβλώσεων στις χρεώσεις, έχει μιλήσει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Και προ ενεργειακής κρίσης, δηλαδή από το καλοκαίρι του ’21 και μετά, κάποιες εταιρείες, όχι όλες και μάλιστα δεν είναι πάντα οι ίδιες σε όλους τους δήμους, δεν απέδιδαν μέσα στο δίμηνο τα δημοτικά τέλη που εισέπρατταν», είπε ο κ. Παπαστεργίου.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Καλλιθέας, ο οποίος με δελτίο Τύπου το βράδυ της Τρίτης γνωστοποίησε την αποστολή εξώδικου σε ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για μη απόδοση εισπραχθέντων ύψους 305.500 ευρώ, που αντιστοιχούν σε δημοτικά τέλη καθαριότητας, φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τέλος ακίνητης περιουσίας για το χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2021.
Η μήνυση του δήμου Αθηναίων
Σε νομικές ενέργειες είχε προχωρήσει στις 2 Μαρτίου και ο δήμος Αθηναίων, κατά της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας , Τότε, ο Δήμος Αθηναίων με δελτίο Τύπου γνωστοποιούσε ότι: «στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προωθείται η δικογραφία η οποία σχηματίστηκε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε, κατά παντός υπευθύνου, ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να διερευνηθούν δύο πρωτοφανείς υποθέσεις για υπέρογκες χρεώσεις δημοτικών τελών εις βάρος Αθηναίων δημοτών από ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ».
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου: «η μήνυση κατατέθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2022, ύστερα από απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για άμεση αντίδραση του Δήμου σε αυτή τη σκανδαλώδη ενέργεια της εταιρείας, που μέσω των συγκεκριμένων λογαριασμών εμφάνιζε αυξημένα δημοτικά τέλη -τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα- ως χρεώσεις του Δήμου Αθηναίων προς τους δημότες του».
Υπερδιπλάσια ποσά στους δύο λογαριασμούς
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων τονίζει ότι «το περασμένο διάστημα έγινε αποδέκτης δύο καταγγελιών από δημότες του, αναφορικά με υπέρογκες χρεώσεις εις βάρος τους από την συγκεκριμένη εταιρεία . Η εν λόγω εταιρεία συμπεριέλαβε στους συγκεκριμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση του Δήμου Αθηναίων), χρεώσεις με υπερδιπλάσιο “καπέλο”:
1. Για Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού (ΔΤ) χρέωση με συντελεστή 3,50 ευρώ/τ.μ. αντί του ισχύοντος 1,55 ευρώ/τ.μ.
2. Για Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΔΦ) χρέωση με συντελεστή 3,45 ευρώ/τ.μ. αντί του ισχύοντος 0,33 ευρώ/τ.μ.», υπογραμμιζόταν στο δελτίο Τύπου.
Αυστηρή προειδοποίηση του Δημάρχου Αθηναίων
Τότε, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έστελνε αυστηρή προειδοποίηση σε εκείνους που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη σημερινή κρίση προς όφελός τους. «Ο Δήμος Αθηναίων από την πρώτη στιγμή που έλαβε τις καταγγελίες των δύο δημοτών του για υπέρογκες χρεώσεις δημοτικών τελών στους λογαριασμούς τους, κινήθηκε άμεσα και προέβη σε όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συγκεκριμένες υποθέσεις, οι οποίες πλήττουν όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τον ίδιο τον Δήμο. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν, μέσα από τέτοιες σκανδαλώδεις ενέργειες, να εκμεταλλευθεί την κρίση σε βάρος των δημοτών μας, με στόχο την αισχροκέρδεια. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον», έλεγε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, μετά την ενεργοποίηση ένδικων μέσων και την αυστηρή του προειδοποίηση, κάποιες από τις εταιρείες που καθυστερούσαν να καταβάλουν τα εισπραχθέντα τέλη, έχουν αρχίσει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Παπαστεργίου: Κάποιες εταιρείες δεν απέδιδαν μέσα στο δίμηνο τα δημοτικά τέλη που εισέπρατταν
«Πρόκειται για μία ιστορία που την έχουμε αναδείξει εδώ και ένα τουλάχιστον τρίμηνο ως ΚΕΔΕ. Τον Δεκέμβριο βγάλαμε την πρώτη μας ανακοίνωση, τον Ιανουάριο ασχοληθήκαμε συγκεκριμένα με το θέμα. Η ιστορία ποια είναι; Όντως και προ ενεργειακής κρίσης, δηλαδή από το καλοκαίρι του ’21 και μετά, κάποιες εταιρείες, όχι όλες και μάλιστα δεν είναι πάντα οι ίδιες σε όλους τους δήμους, δεν απέδιδαν μέσα στο δίμηνο τα δημοτικά τέλη που εισέπρατταν», υποστηρίζει αρχικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ο κ. Παπαστεργίου συνεχίζει λέγοντας ότι: «αυτό γιγαντώθηκε προς τον Οκτώβρη, Νοέμβρη. Τότε λοιπόν αρχίσαμε να κάνουμε φασαρία τηλεφωνικά με οχλήσεις για να μας τα αποδώσουν, τελικά προβήκαμε σε εξώδικα, πολλοί δήμοι και μετά τα εξώδικα στις περισσότερες περιπτώσεις σχεδόν όλες οι εταιρείες τα απέδωσαν. Εκείνο το διάστημα παρατηρήθηκε και στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμο Καλλιθέας, πιθανώς και σε άλλους δήμους το φαινόμενο ότι όντως μία δύο εταιρείες να χρεώνουνε στην ουσία ότι να ‘ναι για δημοτικά τέλη. Δεν είχαν λογική τα δημοτικά τέλη που χρεώνανε».
Τι ζητούν οι δήμαρχοι
«Αυτό το οποίο ζητήσαμε και θα το δείτε και στις προτάσεις που κάναμε και την προηγούμενη Παρασκευή στη συνέλευση των δημάρχων ήταν πρώτον να είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες εντός διμήνου να αποδίδουν ότι εισπράττουν, να κάνουν εκκαθάριση κάθε δίμηνο και όχι όποτε το θυμούνται και να υπάρχει κάποια ποινή αν δεν το κάνουν και δεύτερον να υπάρξει μία πλατφόρμα με ευθύνη της ΡΑΕ, ώστε να βλέπουμε τι πληρώνει ο καθένας. Γιατί σήμερα, ακόμα και αν μας αποδώσουν ένα ποσό, εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν εσείς πληρώσατε και αν αυτοί μας τα απέδωσαν. Οι εταιρείες μπορούν να το αποκρύψουν», υπογραμμίζει.
Ερωτώμενος για το ποιο είναι το ύψος των εισπραχθέντων, ο κ. Παπαστεργίου αποκαλύπτει «δεν ξέρουμε ποιο είναι αυτό το ποσό. Δεν υπάρχει αυτή η πλατφόρμα μέσω της οποίας εμείς μπορούμε να διαπιστώσουμε τι έχει πληρωθεί και τι δεν έχει αποδοθεί» και προσθέτει ότι οι δήμοι δεν ξέρουν τι είναι να εισπράξουν. «Για τον Δήμο μου μπορώ να ξέρω σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή, τι μου απέδωσε αυτή η εταιρεία πέρυσι, άρα εικάζω ότι θα μου δώσει και φέτος. Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος πληρώνει και τι πληρώνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε αυτό που μας λέει κάθε εταιρεία».
«Παλιά με τη ΔΕΗ αυτό τον φόβο δεν τον είχαμε»
«Παλιά με τη ΔΕΗ αυτό τον φόβο δεν τον είχαμε, γιατί η ΔΕΗ ήταν κρατική οπότε υπήρχε μία ασφάλεια στο ότι θα μας αποδώσει εγκαίρως αυτά που είχε εισπράξει. Την ώρα αυτή, είναι κάποιες εταιρείες που φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί ότι είναι υπεξαίρεση το να εισπράττουν για εμάς και να μην αποδίδουν», καταλήγει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις