Η «χωροταξία» της Βουλής: Πως κάθονται στα έδρανα τα 8 κόμματα –Διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την «γειτονία» με τους Σπαρτιάτες (video)
Η είσοδος των 8 συνολικά κομμάτων στη νέα Βουλή προκαλεί αλλαγές και στην χωροταξία στα έδρανα του Κοινοβουλίου
Νέες συνήθειες στην χωροταξία εγκαινιάζει η σύνθεση της νέας Βουλής όπως προέκυψε και μετά από την σημερινή ορκωμοσία των 300.
Το ενδιαφέρον πέρα από τα άλλα εστιάστηκε στις αφίξεις, στις δηλώσεις και στο πώς κάθισαν στα έδρανα τα κόμματα στη Βουλή , ενώ υπάρχουν και αρκετά παραλειπόμενα που δεν έδειξαν οι κάμερες.
Οι θέσεις στις οποίες θα κάθονται μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου οι κοινοβουλευτικές ομάδες αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης του προεδρείου και των κομμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη χωροταξία στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ συνορεύουν με τα έδρανα του κόμματος των Σπαρτιατών.
Η νέα χωροταξία
Νέες συνήθειες στην χωροταξία εγκαινιάζει η σύνθεση της νέας Βουλής όπως προέκυψε και μετά από την σημερινή ορκωμοσία των εκλεγμένων μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ο Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να τοποθετηθούν οι βουλευτές του στις μπροστινές σειρές των εδράνων υποστηρίζοντας ότι η Ολομέλεια έχει πέντε πτέρυγες και οι «Σπαρτιάτες» είναι το πέμπτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα.
Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε όπως απορρίφθηκε και η σκέψη να τοποθετηθούν στα ορεινά άκρα δεξιά έδρανα, σημείο που πριν από κάποια χρόνια είχε τοποθετηθεί η ΚΟ της Χρυσής Αυγής καθώς θα προκαλούσε πολυδιάσπαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα κρίθηκε ως βέλτιστη λύση να πάρει η Νέα Δημοκρατία το σύνολο των εδράνων που απλώνονται στις δύο δεξιότερες πτέρυγες. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά στα μπροστινά κεντρικά έδρανα.
Σταθερή θέση διατηρεί και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην «βιτρίνα» των κεντροαριστερών εδράνων ενώ ακριβώς δίπλα τους παραμένει η ΚΟ του ΚΚΕ.
Στις τέσσερις ορεινές πτέρυγες που απλώνονται από τα κεντρικά έδρανα και προς τα αριστερά τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα. Συγκεκριμένα πίσω από το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης. Ακριβώς δίπλα τους και πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν οι βουλευτές της Νίκης. Αριστερότερα αλλά στο ίδιο ύψος τοποθετήθηκαν οι «Σπαρτιάτες» ενώ τέρμα αριστερά πίσω από το ΚΚΕ κάθισαν οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.
Τα 8 κόμματα στη νέα Βουλή
Κατά τις πρόσφατες εκλογές, στη Βουλή εισήλθαν 8 κόμματα, τα οποία είναι:
1. ΝΔ με 158 βουλευτές,
2. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 47,
3. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32,
4. ΚΚΕ με 21,
5. Σπαρτιάτες με 12,
6. Ελληνική Λύση με 12,
7. Νίκη με 10,
8. Πλεύση Ελευθερίας με 8.
Τα αποτελέσματα της κάλπης δημιούργησαν και την ανάλογη εικόνα στη σύνθεση της Βουλής, αλλά και στη διάταξη των εδράνων που έχουν πλέον τα κόμματα.Η ΝΔ διατηρεί έχει διατηρήσει την κοινοβουλευτική της δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αποδεκατισμένος, το ΠΑΣΟΚ έχει ενισχυθεί, στη Βουλή επέστρεψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ πλέον στα έδρανα βρίσκονται οι «ακραίοι» Σπαρτιάτες και η Νίκη.
Αύριο η εκλογή του προέδρου της Βουλής
Αύριο Τρίτη, στις 12:00, έχει προγραμματιστεί η εκλογή του προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών αντιπροέδρων, δύο κοσμητόρων και τεσσάρων γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός αντιπροέδρου, ενός κοσμήτορα και ενός γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός αντιπροέδρου και ενός γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ενός αντιπροέδρου από κάθε μία από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση
Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.
Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή το Σάββατο 8 Ιουλίου. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις