Άκης Σκέρτσος: «Συνεχίζεται η εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ» (βίντεο)
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και για την «επόμενη μέρα».
Για τις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα μίλησε ο κ. Σκέρτσος.
«Νομίζω ότι κάθε κάλπη παράγει εκλογικά αποτελέσματα τα οποία είναι χρήσιμα κ θα πρέπει να αξιολογούνται. Αυτό που είδαμε σε αυτήν κάλπη, την 5η κάλπη είναι κατά σειρά μέσα σε έναν χρόνο. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τον παράγοντα της εκλογικής κόπωσης των πολίτων και το γεγονός ότι εκφράστηκαν πολιτικά πολλές φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο»
«Βλέπουμε μια χαμηλή συμμετοχή, ιστορικά χαμηλή συμμετοχή, όπως και στην Ευρώπη. Βλέπουμε ότι οι εκλογές και 9οι ευρωεκλογές, δεν συγκρίνουν τους πολίτες, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας. βλέπουμε ένα ποσοστό στις εκλογές που μας λένε οι πολίτες ουσιαστικά να κάνουμε βήματα ποιος την Ευρώπη, και από την άλλη όταν έρχεται η ώρα των ευρωεκλογών βλέπουμε μια αδιαφορία και μία δυσφορία», είπε αρχικά.
Και συνέχισε ο κ. Σκέρτσος: «Σύμφωνα με τις δικές μου μετρήσεις και εκτιμήσεις, όλα τα κόμματα έχουν χάσει πλην της Ελληνικής Λύσης. Η Λατινοπούλου δεν υπήρχε πέρσι. Υπήρξαν και εισροές από τις ψήφους των Σπαρτιατών που δεν κατέβηκαν στις ευρωεκλογές σε άλλους πολιτικούς χώρους. Ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ έκρινε ότι δεν είναι μία κάλπη που χρειάζεται να πάει να εκφραστεί και αυτό πρέπει να το σημειώνουμε και να το αξιολογήσουμε και να δούμε πού μπορούμε να πάμε καλύτερα, αυτό μπορεί να σημαίνει από αδιαφορία έως δυσφορία».
Αναφορικά με το ποσοστό της αποχής υπογράμμισε πως, «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, στους πολιτικούς συσχετισμούς. Υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη με μία μεγάλη διαφορά από το 2ο κόμμα της τάξεως των 13,.5 μονάδων, σε χαμηλότερα όμως ποσοστά και αυτό πρέπει να το δούμε. Ο πρωθυπουργός και η ΝΔ είχαν κεντρικό μήνυμα το «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», όχι μόνο έως μήνυμα αλλά και με τις πολιτικές που υποστηρίζουμε. Υπάρχει μια συλλογική ευθύνη. Σε όλες τις παρεμβάσεις και ομιλίες του, ο πρωθυπουργός αφιέρωνε τα 2/3 στο ευρωπαϊκό διακύβευμα, και στο πως έχουμε καταφέρει τα τελευταία 5 χρόνια να στρίψουμε την ευρωπαϊκή πολιτική προς τα ελληνικά συμφέροντα».
Γιατί δεν «πήγε καλά» η ΝΔ και ποια είναι η «δυσαρέσκεια»;
«Νομίζω πως είναι ανάμεικτο. Υπάρχει ενδεχομένως δυσφορία απέναντι σε μεταρρυθμίσεις που έγιναν με επιλογή του πρωθυπουργού πχ η φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να έχει κοστίσει σε κάποιες ψήφους από τον χώρο αυτόν. Μπορεί να πήγαν να μην ψηφίσουν. Η ΝΔ σε σχέση με την κάλπη του 2019 έχει σημειώσει περίπου 740.000 ψήφους λιγότερες που όμως δεν βλέπω να έχουν πάει σε άλλα κόμματα. Σε σχέση με τις περσινές κάλπες που ήταν 1 εκ. ψήφοι λιγότερες. Με βάση την εκτίμησή μου, δεν πήγαν να ψηφίσουν. Στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών πήραμε μία πολιτική απόφαση να κάνουμε το αυτονόητο, αυτό που συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θεωρώ πως δεν θα μπορούσε να φέρει εκλογικά και πολιτικά οφέλη σε οποιοδήποτε κόμμα. Είναι μια αυτονόητη πολιτική πράξη που έγινε από την κυβέρνηση αυτή με μια γενναία πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και αν είναι να υπάρχει πολιτικό κόστος για τέτοιες κατακτήσεις σε επίπεδο κοινωνικών δικαιωμάτων, ας είναι και αυτό», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Ποια ζητήματα «κόστισαν» στην ΝΔ;
«Σίγουρα μας «κόστισε» η διάβρωση του εισοδήματος από την ακρίβεια, δεν δέχομαι όμως την ισοπεδωτική κριτική και ότι δεν γίνεται τίποτα. πρέπει να συνδέσουμε την δυνατότητα που έχει η ευρωπαϊκή πολιτική να προστατεύσει τα εισοδήματα και να κάνει ορατό στον μέσο πολίτη πόσο σημαντικό είναι να αισθάνεται ότι προστατεύεται από τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Υπάρχουν ανισότητες στην Ευρώπη που πρέπει να θεραπευθούν αλλά και άλλες δυσλειτουργίες. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που τα φέρνουν πολύ δύσκολα βόλτα και με χαμηλούς μισθούς και συντάξεις. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας καταφέραμε να δώσουμε για πρώτη φορά στην 12ετία, αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, ιδιωτικούς και συνταξιούχους. Ο πρωθυπουργός έβαλε στις περσινές εκλογές, ως πρώτη προτεραιότητα μέσα στην επόμενη 4ετία ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ, ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, και οι συντάξεις ακόμη περισσότερο», δήλωσε σχετικά ο κ. Σκέρτσος.
Και προσέθεσε: «Επιπλέον, έχουμε δημογραφικό ζήτημα, είμαστε μία χώρα που γερνάει, πληθυσμός μεγαλώνει, λιγότεροι άνθρωποι εργάζονται και βάζουν εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα, περισσότεροι άνθρωποι διεκδικούν και έχουν συντάξεις. Χρειάζεται μία πολιτική σαν αυτή που εφαρμόζεται· που αναπτύσσει την ελληνική οικονομία ταχύτερη από την ευρωπαϊκή για να καλύψουμε το χαμένο διάστημα της προηγούμενης περιόδου όπου μεγάλωσε η ψαλίδα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, έχει μείνει πίσω από την προηγούμενη 10ετία».
Αναφορικά με την ασφάλεια των μετακινήσεων ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως, «λεωφορεία έχουμε καινούρια, έχουμε δώσει 250 καινούρια ηλεκτροκίνητα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με σεβασμό στο περιβάλλον, προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία. Φέτος θα παραδοθεί και το μετρό της Θεσσαλονίκης. Η νέα γραμμή μετρό στην Αθήνα επίσης που είναι έργο αυτής της κυβέρνησης. Όσον αφορά στα τρένα, είναι ασφαλέστερα γιατί έχουν εφαρμοστεί πολλές δικλείδες ασφάλειας, από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό. Επιπλέον, Ταμείο Ανάκαμψης που υποστηρίζει την οργανωσιακή μεταρρύθμιση στους σιδηροδρόμους για να καλύψουν τα ευρωπαϊκά standards και από εκεί και πέρα έχουμε σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία των σιδηροδρόμων με έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να έχουμε και τηλεδιοίκηση που καταστράφηκε από την κακοκαιρία Daniel και να αποκατασταθεί η σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Είχε κόστος τις ευρωεκλογές για την κυβέρνηση το ζήτημα των Τεμπών;
Όπως υπογράμμισε ο κ. Άκης Σκέρτσος, «Εκτιμώ ότι είχε κάποιο κόστος η υπόθεση αυτή. Θεωρώ ότι έπρεπε να έχουμε μιλήσει περισσότερο, νωρίτερα και πιο στοχευμένα, ειδικά στις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους. οι οικογένειες αυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο κράτος δικαίου – αδίκως θεωρώ, γιατί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα έχει δείξει ότι έχει κάνει προφυλακίσεις πολλές, έχει απαγγείλει κατηγορίες, έχει πει ότι η δική θα ξεκινήσει το 2024».
Αναφορικά με τον κ. Κώστα Αρβανίτη και τις κατηγορίες για το κράτος δικαίου: «Δεν θεωρώ ότι είναι επιτυχία να εργαλειοποιεί τον πόνο των ανθρώπων και λυπάμαι πολύ γι΄αυτό. Και δεν είδα αντίστοιχη αντιπολιτευτική, πολιτευτική τακτική από την ΝΔ στην τραγική ιστορία του Ματιού. Είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει με τον πόνο των ανθρώπων με τρόπο απάνθρωπο, αυτό θεωρώ ότι είναι ένα πρόβλημα για την πολιτική. Νομίζω ότι θα πρέπει να σταθούμε ψηλότερα από αυτό και να σταθούμε επί της ουσίας. Το κράτος δικαίου μπορεί να έχει τις ατέλειές του, αλλά λειτουργεί. Αφήσαμε πολύ χώρο σε θεωριες συνωμοσιας να φυτρώσουν και να ριζώσουν και θέλει πολλή δουλειά για να ξεριζώσουν. Και αυτό θα γίνει από την δικαιοσύνη μόνο και δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε ούτε τηλεδικαστές ούτε λαϊκά δικαστήρια. Δεν μπορεί να απαγγέλλονται κατηγορίες από κόμματα ή από τηλεπερσόνες. Η δουλειά των δικαστών είναι αυτή, αποκλειστικά.
Ποια είναι η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Άκης Σκέρτσος: «Δουλειά, δουλειά, δουλεία, σκυμμένο το κεφάλι, οι πολίτες ζητούν μεγάλες αλλαγές και ρίξεις που θα κάνουν την Ελλάδα μια πιο δίκαιη χώρα. Έχουμε ακόμα εστίες ανομίας, αδικίας, ανισότητες μεγάλες σε πολλά επίπεδα. Η Ελλάδα έχει μείνει από την περίοδο της κρίσης, ακόμη πάρα πολύ πίσω. Ζούμε σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα με βάση τα αποτελέσματα έβγαλε ξανά την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι και έδωσε εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό να συνεχίσει να κάνει την δουλειά των μεταρρυθμίσεων. Εμείς εκεί θα επιμείνουμε: στο να αλλάξουμε την Ελλάδα και να δώσουμε ένα αίσθημα δικαίου ασφάλειας αλλά και προοπτικής στους πολίτες».
Θα γίνουν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο;
«Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, όλα θα γίνουν στην ώρα τους και με βάση τον δικό του σχεδιασμό. Δεν μπορώ να απαντήσω αναφορικά με κάποιον ανασχηματισμό. Έχει πέσει στους ώμους αυτού του πρωθυπουργού και αυτής της κυβέρνησης να κάνει αυτές τις τομές. Γι΄αυτό χρειάζεται χρόνος, δεν αλλάζει το ΕΣΥ, η εκπαίδευση από την μια μέρα στην άλλη. Δεν μπορείς να ξεριζώσεις τόσο ευκολά όλες αυτές τις στρεβλώσεις που μας ταλαιπωρούν. Χρειάζεται εμπιστοσύνη, καθαρό μυαλό, σταθερό τιμόνι. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι ένας έμπειρος και πολύ μετριοπαθής και αποφασιστικός ταυτόχρονα, ηγέτης. Δεν τίθεται θέμα εκλογών, ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για εκλογές το 2027», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικράτειας.
Τέλος για την δήλωση του Στέφανου. Κασσελάκη ότι «μπήκε τέλος στην αλαζονεία του 41%, ο κ. Σκέρτσος απάντησε πως, «είναι λάθος να συγκρίνεις την εθνική κάλπη με την ευρωπαϊκή. Οι πολίτες ψηφίζουν με άλλα κριτήρια στην ευρωπαϊκή κάλπη. Δεν κρίνεται η κυβενησιμότητα της χώρας, που κινητοποιεί και βάζει μια πρόσθετη ευθύνη στα κριτήρια της ψήφου. Βλέπω πως από την δική μας πλευρά, αντιμετωπίζουμε με μετριοπάθεια και απόλυτο σεβασμό το αποτέλεσμα της κάλπης, κατανοούμε ότι πρέπει να γίνουν και διορθώσεις. Αντιθέτως από τα κόμματα που μάλλον καταποντίστηκαν σε σχέση με τα περσινά και με τα αποτελέσματα του 2019, εκεί βλέπω μια αλαζονεία. Μιλάνε με μεγαλύτερο στόμφο από όσο θα έπρεπε ενώ έχουν υποστεί μία πολύ σημαντική μείωση δυνάμεων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις