Τσίπρας για Συμφωνία Πρεσπών: Τρία μνημόνια δεν κυρώθηκαν ποτέ – Αν ήμουν πρωθυπουργός θα τα είχα φέρει εδώ και καιρό (βίντεο)
«Η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις ηγεσίες που όμως δεν είναι προς όφελος των λαών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας
«Ήταν ώριμες οι συνθήκες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν περιμέναμε να ωριμάσει περισσότερο ενδεχομένως να σάπιζε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ.
Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις ηγεσίες που όμως δεν είναι προς όφελος των λαών». «Πολλώ δε μάλλον δεν είναι σύμμαχος σταθερότητας. Οι ηγεσίες οφείλουν να επιλύουν χρόνια ζητήματα» συμπλήρωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πώς δημιουργήθηκε η ιδέα να πέσουν οι υπογραφές της ιστορικής συμφωνίας στις Πρέσπες, τονίζοντας ότι είχε επισκεφθεί πριν χρόνια την περιοχή.
«Ήταν δική μου ιδέα να πάμε στις Πρέσπες και επέμενα. Γνώρισα αυτήν την περιοχή σαν φοιτητής και εντυπωσιάστηκα από το φυσικό της περιβάλλον. Κυρίως, όμως, γιατί οι Πρέσπες είναι ένας τόπος που μέχρι τη συμφωνία μας, ήταν συνώνυμο του μίσους, του εμφυλίου σπαραγμού, της οδύνης και του πολέμου. Ήταν η λίμνη από την οποία πέρασε ο ηττημένος Δημοκρατικός Στρατός με βάρκες προς την τότε Γιουγκοσλαβία και Αλβανία. Ήταν βαριά φορτισμένη αυτή η περιοχή. Οι Πρέσπες από εδώ και στο εξής, και στους αιώνες, δεν θα συμβολίζουν τον πόλεμο, αλλά την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών».
Σε άλλο σημείο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «καμία ενεργοποίηση του άρθρου 19 δεν θα μας σώσει» τονίζοντας την αναγκαιότητα «εφαρμογής και τήρησης του Συντάγματος» γιατί διαφορετικά «δεν θα υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κυρώσεις ενδεχομένως να υπάρξουν ακόμα και σε άτομα που δεν την τηρούν τη συμφωνία».
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως ο νέος πρωθυπουργός της γείτονας χώρας «θα σεβαστεί τη συμφωνία και θα συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα» καθώς «όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη χώρα του ως Βόρεια Μακεδονία».
Την ίδια στιγμή έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι συνώνυμο της ελευθερίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης».
Η μνεία στους 153 βουλευτές
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια ιδιαίτερη μνεία στους 153 βουλευτές που στήριξαν και ψήφισαν τη Συμφωνία, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. «Είναι αυτοί στους οποίους χρωστάμε το γεγονός ότι γράψαμε ιστορία. Και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το Ποτάμι και από ανεξάρτητους βουλευτές» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Αναρωτιέμαι αν σήμερα, όπου ακόμη και σκανδιναβικές χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ποιες θα ήταν οι πιέσεις που θα ασκούνταν στη χώρα μας, σε όποια κυβέρνηση, προκειμένου να δεχθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ της γειτονικής μας χώρας χωρίς λύση, με το τότε συνταγματικό της όνομα. Θεωρώ ότι αυτή η διένεξη έπρεπε να λυθεί πολύ πιο νωρίς. Επειδή οι συνθήκες δεν θα ήταν ώριμες. Η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες, όταν ασχολούνται με δύσκολα θέματα. Αλλά, δεν είναι μια πολιτική ούτε προς όφελος των λαών, ούτε σταθερότητας. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε, είναι οι ηγεσίες να μην αφήνουν τα προβλήματα να ωριμάσουν, γιατί αυτά θα σαπίσουν».
Όταν «φρέναρε» προσωρινά η Συμφωνία των Πρεσπών
«Η σοφία αυτής της συμφωνίας είναι ότι τις προστατευτικές δικλίδες τις έβαλε προκαταρκτικά. Οι δικλίδες οι ουσιαστικές έχουν ήδη τεθεί. Καμία ενεργοποίηση του άρθρου 19 δεν θα μας σώσει, εάν δεν υφίσταται η ίδια η ύπαρξη της χώρας αυτής στο μέλλον, εάν δεν σεβαστεί τη συμφωνία. Θέλω να είμαι πολύ σκληρός σε αυτό. Τι έβαλε η συμφωνία; Συνταγματική αλλαγή. Αυτό ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο προς την πλευρά του Ζόραν (σ.σ. Ζάεφ) να το υλοποιήσει. Και μάλλον πρέπει να σας αποκαλύψω κάτι ακόμη: Είχαμε φτάσει σε κάποιο σημείο που λέγαμε δεν βγαίνει, δεν προχωράμε. Και διακόπηκαν για δέκα ημέρες οι συνομιλίες. Γιατί μου είχε πει «δεν μπορώ, δεν μπορώ να αλλάξω το σύνταγμα». Και του είπα δεν μπορώ να κάνω πίσω από αυτό. Κάνε μια προσπάθεια, εάν δεν μπορείς, θα είμαστε πάλι φίλοι. Η φιλία μας θα μείνει, αλλά δεν θα προχωρήσουμε σε αυτήν την ιστορική συμφωνία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το πρώτο ήταν το σύνταγμα. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική. Άρα δεν υπάρχουν και ευρωπαϊκά κονδύλια στο τραπέζι. Το τρίτο είναι ότι ο Στόλτενμπεργκ είναι πάρα πολύ καθαρός στις δηλώσεις του σε σχέση με το ότι είναι προϋπόθεση της συμφωνίας. Και το τέταρτο, το οποίο το γνωρίζουν λίγοι, ακόμη και οι ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν, υπέγραψε διάταγμα το οποίο επικυρώθηκε από το Κογκρέσο, που προβλέπει κυρώσεις ακόμη και ατομικές σε όποιους δεν θα τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οπότε, ελπίζω ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, θα προσπαθήσει να τηρήσει τη συμφωνία και κάποια στιγμή θα εξοικειωθεί με μια πραγματικότητα. Ότι η συνταγματική ονομασία της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία. Αλλιώς, θα έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες υπαρξιακού χαρακτήρα».
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Θα πρέπει να επενδύσουμε στον διάλογο. Προφανώς, μη παραγνωρίζοντας, ότι έχουμε δυσκολίες με τους γείτονές μας (εξ ανατολών) πολύ περισσότερες από αυτές που είχαμε με τους βόρειους γείτονές μας (τη Βόρεια Μακεδονία). Θα πρέπει να διατηρήσουμε τις κόκκινες γραμμές μας σταθερές σε ό,τι έχει να κάνει με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται η πολιτική μας από την αναβλητικότητα.
Οπότε, επανερχόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, αν δεν οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη, με ακόμη περισσότερες πράξεις από την υπογραφή μιας συμφωνίας, δεν θα μπορέσομε να ενισχύσουμε τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε».
«Τρία μνημόνια δεν κυρώθηκαν ποτέ από το Κοινοβούλιο, παρότι ήταν προς όφελος της χώρας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν το έκανε φοβούμενος την εσωκομματική αντιπολίτευση. Σε ερώτηση εάν το έκανε εκείνος σε περίπτωση που ήταν ξανά πρωθυπουργός, απάντησε: «Θα τα είχα φέρει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και δεν θα εξαρτούσα την στρατηγική μου στην εξωτερική μου πολιτική από τις εσωκομματικές αντιθέσεις και την εσωκομματική αντιπολίτευση. Εδώ ανέλαβα το κόστος με τη (σ.σ. μη) επανεκλογή μου με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα αναλάμβανα το κόστος απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση;».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις