Δεν μεταδίδεται σε καμία περίπτωση στον άνθρωπο, ξεκαθάρισε ο Κώστας Τσιάρας. Σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές. Σε Καλαμπάκα και Ελασσόνα τα κρούσματα . Έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα.

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Kώστας Τσιάρας ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την πανώλη των αιγοπροβάτων, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.

Προηγήθηκε σύσκεψη των υγειονομικών φορέων, κτηνοτρόφων και παραγωγών με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη Λάρισα, μετά τα κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων που έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο κ. Τσιάρας δήλωσε πως: «Είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά ένα κρούσμα πανώλης για τα μικρά μηρυκαστικά, το οποίο πέρα από την περιοχή την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων που εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έχει εντοπιστεί και στην περιοχή της Ελασσόνας, εδώ στη Λάρισα.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν τίθεται κανένα θέμα για τη δημόσια υγεία. Δεν μεταδίδεται σε καμία περίπτωση στον άνθρωπο.

Είναι μια εντελώς ξεχωριστή νοσολογική οντότητα, η οποία αφορά τα μικρά μηρυκαστικά, δηλαδή μόνο τα αιγοπρόβατα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ακολουθήσουμε την Ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ισχύει και η οποία δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές.

Θα την εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα και θεωρώ ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταφέρουμε να βάλουμε σε έναν έλεγχο και την μη μετάδοση της νόσου, γιατί περί αυτού πρόκειται. Κυρίως για να προστατεύσουμε ουσιαστικά την καρδιά της παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων και της φέτας που είναι εκεί, στην περιοχή της Ελασσόνας και να δώσουμε, να στηρίξουμε με αυτόν τον τρόπο όλον αυτόν τον παραγωγικό κόσμο που πλέον φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα».

Όπως τόνισε χθες το Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο κύριος Δημήτρης Κουρέτας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αυτά τα ζώα τα οποία νοσούν και μετέδωσαν τη νόσο και στα υπόλοιπα κοπάδια στα Τρίκαλα αλλά και στο Δομένικο της Ελασσόνας, πέρασαν λαθραία από την Τουρκία μέσω του Έβρου στη χώρα μας.

Ήδη κτηνίατροι βρίσκονται σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να κάνουν δειγματοληψία και να διαπιστωθεί αν έχουμε επέκταση αυτής της νόσου, αν έχει διαδοθεί και σε άλλα κοπάδια, γιατί όλα αυτά θα πρέπει να οδηγηθούν στον θάνατο, θα πρέπει να καταστραφούν και οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους είναι ιδιαίτερα ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Στο Δήμο Ελασσόνας υπάρχουν πάνω από 450 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Μιλάμε για χιλιάδες ζώα και για μια οικονομική καταστροφή για την περιοχή, βεβαίως και για τον κλάδο.
Έχει ζητήσει ο κ. Κουρέτας να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και Τρικάλων ολόκληρη τη Θεσσαλία, προκειμένου κι άλλοι κτηνοτρόφοι και άλλοι κτηνίατροι να προστεθούν σε αυτό τον αγώνα που γίνεται για να γίνουν οι δειγματοληψίες, αλλά και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη διαδοθεί περαιτέρω η νόσος». ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως ανακοινώθηκε έχουν εντοπιστεί 8 κρούσματα στην περιοχή της Καλαμπάκας ένα στην Ελασσόνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει την επιδημιολογική επιτήρηση και παίρνουν δείγματα από ζώα στην ευρύτερη περιοχή. Όπως αποφασίστηκε από την Δευτέρα 100 νέοι κτηνίατροι θα πάρουν μέρος στους ελέγχους που θα διεξαχθούν.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με εκπροσώπους κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας το μεσημέρι της Παρασκευής παραβρέθηκαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στρατάκος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαλούκας, «η εξάπλωση της πανώλης στην πιο παραγωγική περιοχή της Λάρισα μας ανησυχεί και περιμένουμε τα αποτελέσματα, να δούμε πόσο έχει εξαπλωθεί η πανώλη».

Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Λαρίσης έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος. Στα δείγματα από μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων στο Δομένικο της Ελασσόνας, έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις και τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε κοπάδια. Είχαν προηγηθεί άλλα 3 κρούσματα, στο Καστράκι. Ωστόσο να σημειωθεί ότι η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για την πανώλη στα αιγοπρόβατα

  1. Τι είναι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών;Μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλει αίγες και πρόβατα.
    2. Μεταδίδεται στον άνθρωπο;

    Είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη νόσο.

    3. Τι συμπτώματα έχει στα ζώα;

    Υψηλό πυρετό- κατάπτωση- υπνηλία- δύσπνοια- βήχα- διάρροιες- υγρά από τα μάτια και το στόμα- αλλοιώσεις στο στόμα- δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

    4. Τι κάνω όταν υποψιαστώ το νόσημα;

    Άμεση ενημέρωση κτηνιατρικών υπηρεσιών – απομόνωση των άρρωστων ζώων – περιορισμό του κοπαδιού.

    5. Πότε εμφανίσθηκε η νόσος στη χώρα;

    Η Ελλάδα ήταν απαλλαγμένη της νόσου, η οποία εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 11/07/2024.

    6. Πόσα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουμε;

    Έως σήμερα έχουμε επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Έξι στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων. Και ένα στη ΔΕ Δομένικου, του Δήμου Ελασσόνας,της ΠΕ Λάρισας.

    7. Τι γίνεται στις περιπτώσεις αυτές;

    Για τη διαχείριση της νόσου, με στόχο την εκρίζωσή της, ακολουθούμε όσα αναφέρονται στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του παραρτήματος 1, του ΠΔ 138/1995 ΦΕΚ 88/τ.Α καθώς και όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.

    Συγκεκριμένα:

    I. Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων)
    II. Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
    III. Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
    IV. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα που διαπιστώθηκε το κρούσμα.
    V. Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

    8. Είναι ασφαλή για κατανάλωση το γάλα και το κρέας των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης;

    Το γάλα αφού υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, είναι απολύτως ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά από θερμική επεξεργασία. Δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη δημόσια υγεία και τα προληπτικά μέτρα έχουν ως στόχο μόνο την αποφυγή της διασποράς της νόσου σε άλλα ζώα και την εκρίζωσή της. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων κτηνοτρόφων και κτηνιατρικών υπηρεσιών, καθώς και η πιστή τήρηση των μέτρων.

    9. Σε ποιες γεωγραφικές περιοχές εφαρμόζονται μέτρα;

    Σύμφωνα με την έως και σήμερα επιδημιολογική εικόνα, έχουμε λάβει μέτρα και έχουν οριοθετηθεί από την κτηνιατρική αρχή ζώνες προστασίας και ζώνες επιτήρησης σε δύο περιοχές:

    – Η πρώτη με επίκεντρο την ΔΕ Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων στην ΠΕ Τρικάλων.
    – Η δεύτερη στην ΔΕ Δομένικου, του Δήμου Ελασσόνας της ΠΕ Λάρισας.

    Οι ζώνες αυτές θα προσαρμόζονται σύμφωνα με πιθανά νέα κρούσματα. Η ζώνη προστασίας είναι 3 χλμ και η ζώνη επιτήρησης 10 χλμ

    10. Ποιοι φορείς διενεργούν τον έλεγχο;

    Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων και την τήρηση των μέτρων είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Λόγω της έκτασης και του μεγάλου πληθυσμού των ζώων που διαβιούν στις ανωτέρω ζώνες, είναι απαραίτητη η παρουσία στο πεδίο, για τον κλινικό έλεγχο όλων των μονάδων και όλων των ζώων που διαβιούν στις ζώνες προστασίας, μεγάλου αριθμού κτηνιάτρων.

    Για την κάλυψη αυτών των αναγκών από τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, όλοι οι κτηνίατροι που υπηρετούν στους εποπτευομένους φορείς του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ- ΕΛΓΑ- ΕΦΕΤ) και μετά από εντολή του Υπουργού Κώστα Τσιάρα, θα μεταβούν στη Θεσσαλία προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας. Ήδη έχει ζητηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, να αποστείλουν κτηνιάτρους και οι λοιπές Περιφέρειες της χώρας, αίτημα το οποίο έχει γίνει αποδεκτό. Θα συνδράμουν, επίσης, οι στρατιωτικοί κτηνίατροι καθώς και οι υποψήφιοι διδάκτορες των Κτηνιατρικών Σχολών Καρδίτσας και Θεσσαλονίκης.

    11. Τα ζώα που θανατώνονται αποζημιώνονται;

    Τα ζώα που οδηγούνται σε θανάτωση, αποζημιώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ «Έγκριση Προγράμματος Οικονομικών Αποζημιώσεων, Ενισχύσεων και Λειτουργικών Δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας».

    12. Πώς επιλέχθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης;

    Τα μέτρα που λαμβάνονται περιγράφονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687. Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την υγεία των ζώων. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έλθει στη χώρα μας ειδικό κλιμάκιο της Επιτροπής αποτελούμενο από εμπειρογνώμονες της Κτηνιατρικής Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης της ΕΕ.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις