Όπως τόνισαν σύσσωμοι οι φορείς, η ασθένεια προσλάβει αποκλειστικά και μόνο μικρά μηρικαστικά, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, ενώ τα μέτρα του υπουργείου, από κοινού με τη συνεργασία όλων των φορέων και των κτηνοτρόφων, αποσκοπούν στην άμεση και ολοκληρωτική εξάλειψη της νόσου τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τη χώρα.

Στα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων τα οποία εντοπίστηκαν σε περιοχές της Λάρισας και των Τρικάλων αναφέρθηκαν σήμερα, το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στρατάκος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποίησαν με κτηνοτρόφους της περιοχής στο κτήριο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Όπως τόνισαν σύσσωμοι οι φορείς, η ασθένεια προσλάβει αποκλειστικά και μόνο μικρά μηρικαστικά, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, ενώ τα μέτρα του υπουργείου, από κοινού με τη συνεργασία όλων των φορέων και των κτηνοτρόφων, αποσκοπούν στην άμεση και ολοκληρωτική εξάλειψη της νόσου τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τη χώρα.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η χώρα μας βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με κρούσμα πανώλης για μικρά μηρικαστικά», σημείωσε ο κ. Τσιάρας. «Αντιμετωπίστηκε με βάση το πρωτόκολλο και την ευρωπαϊκή οδηγία. Χθες διαπιστώθηκε αντίστοιχο κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας, στην Ελασσόνα που δημιουργεί ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για τον άνθρωπο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ζήτημα δημόσιας υγείας, ενώ τονισε πως κλιμακώνεται η λήψη μέτρων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα και με τη συνδρομή εκατό και πλέον κτηνιάτρων, οι οποίοι ανήκουν σε διάφορους φορείς του ΥΠΑΑΤ, θα γίνει η οργάνωση των κλιμακίων, τα οποία θα κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και θα δώσουν κατευθυντήριες γραμμές σε ολόκληρη την περιοχή. «Είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι υπάρχει απόλυτη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων».

«Η εκτίμηση είναι ότι, όπως κινηθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα αντιμετωπίζοντας τα περιστατικά στην Π.Ε. Τρικάλων, έτσι θα κινηθούμε και τώρα, ώστε σε πολύ μικρό διάστημα να υπάρξει έλεγχος και να μην υπάρξει περαιτέρω διάδοση», σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος επέμεινε στην αναγκαιότητα να συνεργαστούν σε όλη αυτή την προσπάθεια όλοι οι φορείς και οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου τα μέτρα να επιφέρουν άμεσο αποτέλεσμα. «Είναι μια στιγμή που με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, προστατεύοντας και ενισχύοντας του παραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας, την προηγούμενη εβδομάδα Τρικάλων και γενικότερα ολόκληρης της Θεσσαλίας».

Αναφορικά με το “δρομολόγιο” των μολυσμένων ζώων προς την Ελλάδα ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως παραμένει ένα ερώτημα, το οποίο πρέπει να διερευνήσουμε, ενώ είναι γεγονός ότι παρόμοιες ασθένειες στη χώρα μας δεν καταγράφονται συχνά. Όλες οι χώρες της Ε.Ε. καταγράφουν υποχρεωτικά παρόμοια περιστατικά, όχι όμως και οι τρίτες χώρες.

Ο ίδιος έπειτα αναφέρθηκε στα κριτήρια διαβάθμισης προκειμένου να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε περιοχή εκτάκτου ανάγκης. «Το γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα μιας ραγδαίας εξάπλωσης της νόσου, δείχνει ότι η μεταδοτικότητα ξεπερνάει το 80%. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και βεβαίως η οργάνωση αυτή τη στιγμή όλων των υπηρεσιών, μας δίνει την ευκαιρία να πούμε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να αποκλείσουμε τη νόσο και να απαλλαγούμε, αν είναι δυνατόν, από οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού».

Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε, γίνονται σαφώς έλεγχοι στα τελωνεία, ωστόσο με όλες τις ιογενείς λοιμώξεις υπάρχει ο λανθάνων χρόνος επώασης, χωρίς αυτό να μπορεί να καταγραφεί τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η πιθανότητα να προέρχεται από μια τρίτη χώρα, είναι αυτονόητη σκέψη. Υπάρχει μια υπερπροσπάθεια να υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Από τη Δευτέρα θα έχουμε πραγματικά έναν τεράστιο αριθμό κτηνιάτρων στη Λάρισα».

«Ο μηχανισμός της Περιφέρειας λειτούργησε άψογα σε όλες τις Π.Ε.», πρόσθεσε έπειτα ο κ. Κουρέτας. «Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. Είναι μια συνεχής διαδικασία».

Ο ίδιος, παραθέτοντας τον χάρτη με τον σχεδιασμό της επιδημιολογικής επιτήρησης, τόνισε ότι είναι στοιχείο απαραίτητο ώστε να καταλάβουμε ακριβώς που έχει εξαπλωθεί η νόσος και ποιες μονάδες πρέπει να βρεθούν υπό επιτήρηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουρέτας τα δείγματα μεταφέρονται την επόμενη ημέρα για ανάλυση σε εργαστήριο στην Αθήνα, με τα αποτελέσματα να γίνονται γνωστά το ίδιο κιόλας μεσημέρι. «Με αυτές τις τρεις ημέρες θα πορευτούμε, θα συνεχίσουμε με τους καινούργιους κτηνιάτρους και μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα έχει τελειώσει όλη η ζώνη».

«Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στα Τρίκαλα, όσο και στη Λάρισα, έχουν οριστεί δύο ζώνες προστασίας, μια στα 3χλμ και μια ζώνη επιτήρησης στα 10χλμ.», ανέφερε έπειτα ο κ. Στρατάκος και εξήγησε ότι και στις δύο ζώνες έχει απαγορευθεί η μετακίνηση των ζώων, έως ότου ολοκληρωθεί η κτηνιατρική επιτήρηση όλων των μονάδων, ενώ, με την ολοκλήρωση του ελέγχου το ζώο μπορεί να προχωρήσει σε σφαγή, αφού προηγηθεί θερμική επεξεργασία. Όσον αφορά το γάλα, διακινείται κανονικά, έπειτα από υψηλή παστερίωση, ενώ η χρήση του επιτρέπεται κανονικά είτε προς κατανάλωση είτε προς μεταποίηση για γιαούρτι και τυρί. Σε όσες μονάδες βρεθεί κρούσμα, ακολουθεί θανάτωση των ζώων και υγειονομική ταφή.

«Αυτή τη στιγμή έχει ελεχθεί το σύνολο των ζώων που βρίσκονται σε αυτές τις ζώνες προστασίας των Τρικάλων, μιλάμε για 10.000 αιγοπρόβατα, ενώ η αντίστοιχη ζώνη της Λάρισα αριθμεί 110.000 ζώα, ο έλεγχος των οποίων έχει ήδη εκκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, το αργότερο Τρίτη».

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι με έκτακτη χρηματοδότηση θα στηριχθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη διαχείριση, ενώ δήλωσε πως «θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να εργαζόμαστε ώστε να ενισχύσουμε την περιοχή σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Η κτηνίατρος του ΥπΑΑΤ, κ. Κατερίνα Μαρίνου, τόνισε τέλος την ανάγκη να υπάρξει συμμόρφωση με την ενωσιακη νομοθεσία και δήλωσε πως «ο ρόλος των κτηνιάτρων σε αυτή την περίσταση είναι πάρα πολύ σημαντικός», ενώ «δεν απειλείται ο καταναλωτής από την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων».
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Μπαλούκας Δημήτριος, όπως και ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας, κ. Νίκος Παλάσκας ζήτησαν τέλος τη συνεργασία όλων των φορέων.

Πηγή: onlarissa.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook