Φωτιά σε τρία μέτωπα στην Ηλεία. Εκκενώθηκαν οικισμοί, κάηκαν σπίτια.

Δύσκολες ώρες περνά η Ηλεία καθώς έχουν ξεσπάσει μέσα σε λίγες ώρες τρείς εστίες φωτιάς, Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε στο Γεράκι Αμαλιάδας λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι, η δεύτερη λίγο αργότερα στο Πανόπουλο και η τρίτη νωρίς το απόγευμα στην Μανωλάδα του νομού Ηλείας.

Η μεγαλύτερη φωτιά βρίσκεται στο Γεράκι. Εναέρια και επίγεια πυροσβεστικά μέσα καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ η κατάσταση δυσκολεύει συνεχώς λόγω των ισχυρών ανέμων.

Μάλιστα το 112 εξέδωσε μήνυμα προκειμένου οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα του 112 αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τσιχλέικα, Κρυόνερο, Βρετέικα, απομακρυνθείτε προς Αμαλιάδα». Οι κάτοικοι των τριών αυτών περιοχών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με κατεύθυνση την Αμαλιάδα.

Επειδή η φωτιά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται συνεχώς. Στην περιοχή πλέον επιχειρούν 188 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων, 62 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων δύο για συντονισμό. Υπάρχει επίσης βοήθεια από μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης παρατηρεί στενά την εξέλιξη της πυρκαγιάς ενώ όπως επεσήμανε στο ilialive.gr ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια εστάλησαν 10 εναέρια μέσα στην περιοχή προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στο Γεράκι Ηλείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται ήδη ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος, Νίκος Ρουμελιώτης και μεταβαίνει ο αρχηγός, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.

Την ίδια στιγμή οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή Μπουμπούνα Κρυονερίου είναι δραματικές, με την φωτιά να έχει φτάσει στα σπίτια.

Καλύτερη η εικόνα από το απόγευμα
Νωρίς το απόγευμα έηινε γνωστύ ότι σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της πυρκαγιάς που πλήττει από νωρίς το μεσημέρι τα μέτωπα στις περιοχές Γεράκι, Μπουμπούνα και Χάβαρι, συμφωνα με το ilialive.gr.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο, με τις διάσπαρτες εστίες να περιορίζονται.

Οι πυροσβέστες, που εργάζονται ακούραστα από την αρχή της φωτιάς, συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεση των εστιών ενώ ταυτόχρονα, προχωρούν σε περιπολίες για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν ξανά τις γύρω περιοχές σε κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, στα τρία μέτωπα – προς Γεράκι, προς Μπουμπούνα και προς Χάβαρι – οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς, ελέγχοντας τα πιο επικίνδυνα σημεία.

Κόντρα στους ανέμους που δυσχέραιναν το έργο τους, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πυρκαγιά, με τους κατοίκους των περιοχών να βοηθούν στο βαθμό που τους επιτρέπονταν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook