Οι κάτοικοι της Φλόριντας ξύπνησαν το πρωί και αντίκρυσαν μια πλημμυρισμένη πόλη, και βιβλικές καταστροφές από το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Μίλτον που χτύπησε την περιοχή, αφήνοντας τουλάχιστον 9 νεκρούς σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές.

Νεκρούς, τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και υποδομές αφήνει πίσω του ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει πλήξει την Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα.

«Μας χτυπάει ξανά! Χωρίς αμφιβολία, είναι ό,τι χειρότερο έχουμε ζήσει την φετινή περίοδο των τυφώνων. Ο τυφώνας Μίλτον, είναι απειλητικός! Απόλυτα σαρωτικός! Αυτή την ώρα σαρώνει το Μπρέιντεντον»,μετέδωσε το δελτίο του Fox News.

«Η κατάσταση, εδώ στην Σαρασότα είναι τρομακτική! Κυριολεκτικά, έχουμε… Πάμε, πάμε», μετέδωσε το δελτίο του NBC.

Με ριπές ανέμων που φτάνουν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, ο τυφώνας «Milton» σαρώνει την Φλόριντα. Δέντρα ξεριζώνονται και πυλώνες ηλεκτροδότησης ξηλώνονται από τη μανία της φύσης.

«Αυτό είναι… οι άνεμοι πραγματικά έχουν ενταθεί. Το νερό έρχεται! Μπορείτε να πάρετε μια αίσθηση του πόσο γρήγορα κινείται ο άνεμος. Μπορείτε να το δείτε στο φως. Σαρώνει τον ποταμό Μάνατι. Έρχεται από τον Βορρά, βορειοδυτικά. Και το νερό έχει αρχίσει να έρχεται. Αν δείτε το έδαφος. Εντάξει, αυτό δεν ήταν καλό. Καλύτερα να μπούμε μέσα, το συντομότερο», μεταδίδει ο δημοσιογράφος του CNN .

Κεντρικοί δρόμοι στην Τάμπα, στην Σαρασότα και στο Φορτ Μάγιερς βυθίζονται στο νερό, με τη στάθμη ολοένα να ανεβαίνει, με το CNN να μεταδίδει:

«Αυτές είναι οι συνθήκες που θα επικρατήσουν και τις επόμενες ώρες και δεν έχουμε δει ακόμη το νερό να ανεβαίνει πολύ».

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν εικόνες με αλιγάτορες μέσα σε σπίτια και σε πλημμυρισμένους αυτοκινητόδρομους.
Εννέα νεκροί από τον τυφώνα

Μέχρι στιγμής, οι Αρχές ανακοινώνουν πως σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι στην κομητεία Σαιντ Λούσι. Την περιοχή χτύπησαν τουλάχιστον 27 ανεμοστρόβιλοι, οι οποίοι ισοπέδωσαν περισσότερα από 100 κτίσματα.

Κάποιοι κάτοικοι, που αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ακολούθησαν τις οδηγίες των Αρχών. Έγραψαν στα χέρια τους τα ονόματα και τις ημερομηνίες γέννησής τους, για να ταυτοποιηθούν, σε περίπτωση που έχαναν τη ζωή τους, από τον τυφώνα.

Ολόκληρη η οροφή του γηπέδου μπέιζμπολ στο Σαιντ Πίτερσμπεργκ παραδόθηκε στους θυελλώδεις ανέμους. Οι Αρχές είχαν μετατρέψει την έδρα της ομάδας Tampa Bay Rays σε αρχηγείο για τους διασώστες.

Για καλή τους τύχη, πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το γήπεδο κι ενώ χτυπούσε ο τυφώνας.

Ένας πελώριος γερανός δεν άντεξε στο σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα, στο κέντρο του Σαιντ Πίτερσμπεργκ.
«Ευτυχώς δεν υπάρχουν τραυματίες από την κατάρρευση. Ο γερανός έσπασε και έπεσε από το πολυώροφο, υπό κατασκευή κτίριο», μεταδίδει το δελτίο του CNN.

Στην Τάμπα έπεσαν σχεδόν 25 εκατοστά βροχής μέσα σε λίγη ώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο του Οκτωβρίου, που ήταν στα 5,8 εκατοστά.

«Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να αναζητήσουν ασφαλέστερο καταφύγιο. Μερικές φορές η μετακίνηση μόλις λίγων χιλιομέτρων μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Το μήνυμα Μπάϊντεν

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε μήνυμα σε όσους επηρεάστηκαν από τον τυφώνα Μίλτον
Ο Τζο Μπάιντεν δημοσίευσε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα το πρωί της Πέμπτης, καθώς οι κάτοικοι της Φλόριντας ξύπνησαν στον απόηχο του τυφώνα Μίλτον.

Ο Μπάιντεν επαίνεσε τους κατοίκους που ανταποκρίθηκαν και τους αξιωματούχους που ρισκάρουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν στη διάσωση άλλων. «Η Καμάλα και εγώ θα είμαστε εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί για να ξαναχτίσουμε», είπε ο Μπάιντεν.

Οι αρχές της Φλόριντα εργάζονται για την αποκατάσταση της παροχής ρεύματος και την προμήθεια των πρατηρίων με καύσιμα είπε ο κυβερνήτης De Santis.

Περίπου 3,4 εκατομμύρια πελάτες παρέμειναν χωρίς ρεύμα από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με το PowerOutage.us και οι ειδικοί με συνεργεία δουλεύουν εντατικά για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Δεν έχω δει ποτέ τέτοιες πλημμύρες», λέει ο σερίφης της κομητείας Hillsborough καθώς έκανε βαρκάδα στις γειτονιές.

Ελέγχοντας τις ζημιές σε μια πολύ πλημμυρισμένη περιοχή της κομητείας Hillsborough της Φλόριντα, οι πρώτοι όροφοι των πολυκατοικιών είναι κάτω από το νερό και τα αυτοκίνητα βυθίζονται στο δρόμο.

Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις από τον τυφώνα Μίλτον και όχι από καταιγίδες, σημειώνει δημοσιογράφος του CNN.

Ο σερίφης της κομητείας Hillsborough Chad Chronister, ο οποίος έκανε βαρκάδα στην περιοχή με τη δημοσιογράφο είπε στο CNN ότι δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

Ο σερίφης επεσήμανε ότι αυτή η πλημμυρισμένη κοινότητα προοριζόταν να είναι καταφύγιο για τους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από άλλες επικίνδυνες περιοχές,

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια πλημμύρα. Είχαμε ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν εδώ για να είναι ασφαλείς. Άκουσαν, ήρθαν εδώ», είπε ο Chronister. Ο σερίφης είπε ότι το τμήμα βοήθησε στη διάσωση 135 ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία νωρίτερα που είχαν εκκενωθεί από το Μπράντεντον για ασφάλεια

Οι άνθρωποι που ζουν εδώ καθημερινά πλέον δεν έχουν τίποτα», είπε ο Chronister, συγκινημένος στη σκηνή. «Η καρδιά σου γίνεται κομμάτια για αυτούς τους ανθρώπους».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook