Πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως το κόστος των παράνομων συνταγογραφήσεων. 100 γιατροί πίαστηκαν να παρανομούν.

Βρήκαμε 100 γιατρούς που το πρώτο 8μηνο συνταγογράφησαν παρανόμως ανά ασθενή 250 με 422 φάρμακα, είπε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης το υπουργείο Υγείας έχει καταλογίσει πρόστιμο 800.000 ευρώ σε έναν γιατρό γιατί για έναν μήνα έγραψε χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας, ενώ στη συνέντευξη τύπου για τους τρόπους καταπολέμησης της υπερ-συνταγογράφησης μέσω υπαρχόντων και νέων συστημάτων της ΗΔΙΚΑ ανακοίνωσε ότι «εντοπίσαμε 100 γιιατρούς οι οποίοι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους ασθενείς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων».

«Ο γιατρός αυτός με το πρόστιμο των 800.000 ευρώ είχε εξαφανιστεί και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τον καταλογισμό γιατί γνώριζε ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «κάνουμε ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, έχουμε ήδη στείλει σημειώματα για απολογίες και έχουμε στείλει τις υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα επειδή θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η παράνομη  συνταγογράφηση κοστίζει στο Δημόσιο περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και αν αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται για μια δεκαετία, η ζημιά μπορεί να φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το γεγονός ότι περίπου 100 γιατροί έχουν εντοπιστεί να εμπλέκονται σε παρόμοιες περιπτώσεις δείχνει τη μεγάλη έκταση του προβλήματος και την αναγκαιότητα αυστηρών ελέγχων και μέτρων για την προστασία των δημόσιων πόρων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, όπως είπε ο υπουργός, ενώ τόνισε με αυστηρότητα πως δεν θα μείνει καμία περίπτωση που δεν αποκαλυφθεί.

Όταν γίνεται σπατάλη και κλοπή αυτά τα χρήματα λείπουν από τους ασθενείς τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στην καταπολέμηση της παράνομης υπερσυνταγογράφησης. Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή στην υπερσυνταγογράφηση», μία δέσμευση για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως είπε, προσθέτοντας: «Να σταματήσει η σπατάλη ώστε να αξιοποιήσουμε του πόρους που μας δίνει ο λαός για να μη λείψουν οι καινοτόμες θεραπείες από τους ασθενείς που τις χρειάζονται».

«Βρήκαμε ότι γιατροί έχουν γράψει τεράστιες ποσότητες φαρμάκων, από 250 έως 422 φάρμακα ανά ασθενή», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι καθαρή ανοησία να το κάνουν οι γιατροί αυτό σήμερα, καθώς υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούμε να ελέγξουμε.

Τα νέα συστήματα της ΗΔΙΚΑ που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα δίνουν άμεσα δεδομένα για το ποια ΑΜΚΑ έχουν αυξημένη συνταγογράφηση, ποιοι γιατροί τα γράφουν, ποια φαρμακεία εκτελούν τα φάρμακα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν το υπουργείο Υγείας να «πιάσει» αυτούς που προσπαθούν να κλέψουν το κράτος εις βάρος των ασθενών.

Φωτιά τα στοιχεία για τους γιατρούς με τις παράνομες συνταγογραφήσεις

«Μπορούμε επίσης να δούμε από το 2014 τι έχουν κάνει οι γιατροί και δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει κάποιος γιατρός», τόνισε ο υπουργός Υγείας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «θα σας πιάσουμε όλους».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μερικά παραδείγματα από τους πρώτους 8 μήνες του 2024:

-Γιατρός στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε 500 σκευάσματα 925 τεμαχίων σε δύο ασθενείς.

-Παθολόγος στην Αθήνα έγραψε 462 φάρμακα 686 τεμαχίων σε ένα ασθενή και εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του.

-Γιατρός στη Γλυφάδα έγραφε στη μητέρα της φάρμακα πολλών χιλιάδων ευρώ και εκτελούσε τις συνταγές στο ίδιο φαρμακείο.

Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για τέσσερα παιδιά που είναι μέλη συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.

– Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε δέκα ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.

– Ορθοπεδικός στην Πάτρα συνταγογράφησε σε τέσσερις ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.

– Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες για κάθε ασθενή.

– Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων, προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Σε αυτούς τους γιατρούς το υπουργείο Υγείας έχει ήδη μπλοκάρει τη συνταγογράφηση, και έχει δώσει τα στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ για να γίνει έλεγχος και να ακολουθηθεί νομική διαδικασία.

Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκινούν από τα μέσα Νοεμβρίου
Από τα μέσα Νοεμβρίου, όπως έχει προαναγγελθεί, θα ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το υπουργείο Υγείας θα έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής πάνω από 4 μήνες μέχρι έναν χρόνο, για να κλείνεται το ραντεβού της επέμβασης.

Υπολογίζεται ότι τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν 37.500 επεμβάσεις.

Για απεργία νοσοκομειακών γιατρών ΟΕΝΓΕ: «Όλα αυτά που ζητούν, μισθολογικές αυξήσεις και προσλήψεις, η κυβέρνηση ήδη τα κάνει» δήλωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κος Γεωργιάδης τόνισε ότι «σήμερα το ΕΣΥ λειτουργεί καλύτερα από ποτέ, για παράδειγμα τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν πια ράντζα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook