Αγωνία για την τύχη των ομήρων μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ. Οι τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Χαμάς σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πως τον σκότωσαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ένα βίντεο λίγες στιγμές πριν από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς σε κτίριο στη Γάζα έδωσε στη δημοσιότητα ο , ισραηλινός στρατός.

Στα πλάνα φαίνεται ένας μασκοφόρος που είναι ο Σινουάρ να κάθεται σε ένα καναπέ που περιβάλλεται από τα ερείπια του κτιρίου στο οποίο βρισκόταν. και να ρίχνει ένα ξύλο προς την κατεύθυνση του drone του IDF που τον είχε εντοπίσει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δημοσιοποίησε το βίντεο αργά το βράδυ της Πέμπτης, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς και περιέγραψε τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία. “Ο Sinwar κρυβόταν σε μια περιοχή που οι δυνάμεις μας είχαν περικυκλώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν ξέραμε ότι ήταν εκεί, αλλά συνεχίσαμε να επιχειρούμε με αποφασιστικότητα”, εξήγησε ο Hagari.

Ένα ισραηλινό drone εντόπισε τον επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ την ώρα που βρισκόταν τραυματισμένος και καθισμένος σε πολυθρόνα, καλυμμένος από σκόνη, στα ερείπια κτηρίου στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές. Την ώρα που το drone πετούσε κοντά του, ο Σινουάρ φαίνεται να του ρίχνει ένα ξύλο.

Όπως συγκεκριμένα είπε ο Χαγκάρι: “Ο Σινουάρ κρυβόταν σε μια περιοχή που οι δυνάμεις μας είχαν περικυκλώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν ξέραμε ότι ήταν εκεί, αλλά συνεχίσαμε να επιχειρούμε με αποφασιστικότητα”, εξήγησε ο Hagari. Στη συνέχεια, ο Χαγκάρι περιέγραψε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε αφού ο IDF αναγνώρισε τρεις τρομοκράτες που διέφυγαν ανάμεσα σε σπίτια στη Γάζα. “Ο Σινουάρ έφυγε μόνος του σε ένα από τα κτίρια. Οι δυνάμεις μας χρησιμοποίησαν ένα drone για να σαρώσουν την περιοχή, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ στο βίντεο που παρουσιάζω.”


Στη συνέχεια ο Χαγκάρι εξήγησε: “Ο Σινουάρ , ο οποίος τραυματίστηκε στο χέρι από πυροβολισμούς, φαίνεται εδώ με καλυμμένο το πρόσωπό του, στις τελευταίες του στιγμές, να ρίχνει μια ξύλινη σανίδα στο drone. Τον αναγνωρίσαμε ως τρομοκράτη μέσα σε ένα κτίριο, πυροβόλησε το κτίριο και μετά πήγαμε να ψάξουμε τον βρήκαμε με ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, ένα πιστόλι και 40.000 σεκέλ (ισραηλινό νόμισμα που αντιστοιχεί σε 9.900 ευρώ).

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, άρματα μάχη έβαλαν εναντίον του κτηρίου, ενώ εκτοξεύθηκε και πύραυλος.

«Προσπάθησε να διαφύγει, αλλά οι δυνάμεις μας τον εξουδετέρωσαν», είπε ο Χαγκάρι.

«Οι δεκάδες επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις τον τελευταίο χρόνο και τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή όπου εξουδετερώθηκε, είχαν περιορίσει τις κινήσεις του Γιαχία Σινουάρ», επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Τους τελευταίους μήνες ο επικεφαλής της Χαμάς φαίνεται ότι είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί τηλέφωνα ή άλλον εξοπλισμό επικοινωνίας που θα επέτρεπε στις ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών να τον εντοπίσουν.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο Σινουάρ κρυβόταν στο τεράστιο δίκτυο τούνελ που έχει δημιουργήσει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλεβί, δήλωσε ότι λόγω των επιχειρήσεων για τον εντοπισμό του, ο Σινουάρ είχε αναγκαστεί τον τελευταίο χρόνο «να ενεργεί σαν φυγάς, με αποτέλεσμα να αλλάζει πολλές φορές κρησφύγετο».

Ανησυχία για τους ομήρους
Την ίδια ώρα παρά την ικανοποίηση που επικρατεί στο Ισραήλ για το θάνατο του αρχηγού της Χαμάς, ο οποίος θεωρελιται αρχιτέκτονας της αιματηρής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου με 1200 νεκρούς, υπάρχει έντονη ανησυχία για την τύχη των ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις