Με αντιπαραθέσεις, ήπιες αντεγκλήσεις και εκτενείς τοποθετήσεις για όλα τα ζητήματα από τους 4 υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε το debate στην ΕΡΤ. Και οι 4 επιτέθηκαν στον Στέφανο Κασσελάκη

Ολοκληρώθηκε το debate των 4 υποψηφίων για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μεταδόθηκε από το ΕΡΤNews, το ERTFLIX και το ertnews.gr. Οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Φαραντούρης ενόψει της εσωκομματικής κάλπης της 24ης Νοεμβρίου, ανέπτυξαν τις θέσεις τους, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Απόστολου Μαγγηριάδη και Χριστίνα Βίδου για την Οικονομία, την Κλιματική κρίση, την Εξωτερική πολιτική και το Κοινωνικό κράτος/Κόμμα-οργάνωση.

Πολάκης και Φάμελλος άφησαν αιχμές για τον κ. Φαραντούρη σχετικά με τον διπλό ρόλο που θέλει να αναλάβει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενώ είναι ευρωβουλευτής επιδιώκει να εκλεγεί και πρόεδρος.

Μάλιστα ο Παύλος Πολάκης έφερε ως παράδειγμα τον Χάρη Δούκα που έβαλε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν δήμαρχος, λέγοντας στον κ. Φαραντούρη ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην ευρωβουλή παράγοντας έργο. Ενώ ο κ. Φάμελλος τον κατηγόρησε ότι δεν έχει εμπειρία. Αντίστοιχη ερώτηση έκανε και ο Απ. Γκλέτσος, ρωτώντας τον κ. Φαραντούρη πώς θα χειριστεί, εάν εκλεγεί πρόεδρος, την απουσία του από τη Βουλή καθώς είναι ευρωβουλευτής

Κόντρα Φάμελλου –Πολάκη

Φάμελλος και Πολάκης ξιφούλκησαν και για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όπως και για την τεκνοθεσία

Σωκράτης Φάμελλος: Παύλο ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει ερωτήματα. Πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν ατομικά δικαιώματα; Δεν ψήφισες τη θέση για το δικαίωμα στο γάμο, παραβιάζοντας τη θέση μας. Αν ήσουν πρόεδρος, τι θα έκανες γι’ αυτό;

Παύλος Πολάκης: Προφανώς δεν θα έκανα το εγκληματικό λάθος του Κασσελάκη να βάλει κομματική πειθαρχία σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης κρατώντας τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη. Στην άποψή μου για το νομοσχέδιο για τα ζευγάρια είχα απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να δεχτώ την παρένθετη μητέρα όχι μόνο για τα ομόφυλα αλλά και για τα ετερόφυλα με μοναδική εξαίρεση αν είναι αδελφή, μητέρα, θεία.

Σωκράτης Φάμελλος: Για την ισότητα σε ρωτάω.

Παύλος Πολάκης: Έχω ζήσει από πολύ κοντά αυτό που έγινε στα Χανιά. Αυτό είναι εμπόριο, σκέτο εμπόριο, όταν το παιδί κόστιζε από το 170.000 μέχρι 250.000 ευρώ, πόσους αφορά αυτό το δικαίωμα, Σωκράτη; Λάθος που κρατήσαμε τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη και δεύτερο λάθος ότι θα μπορούσαμε με μια επεξεργασία του συμφώνου συμβίωσης που το ψηφίσαμε και οι δύο.

Σωκράτης Φάμελλος: Είναι πάγια θέση μας η ισότητα;

Παύλος Πολάκης: Ναι

Σωκράτης Φάμελλος: Τότε γιατί δεν το ψήφισες;

Παύλος Πολάκης: Γιατί είναι απλά εμπόριο, στυγνό εμπόριο

Σε απευθείας διάλογο που είχαν Φάμελλος και Πολάκης, , υπήρξε και δεύτερη αντιπαράθεση για τον επικοινωνιακό ρόλο του δεύτερου στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Φάμελλος: Κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει σε ένα όραμα έντιμης Ελλάδας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλές φορές τα λάθη σου και αναφέρομαι από την περίπτωση του κ. Κυμπουρόπουλου, τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες ακόμα και με τον Τσίπρα αλλά και το πρόσφατο θέμα με το Στέφανο Κασσελάκη, γίνονται λάθη για το ΣΥΡΙΖΑ και ζημία για την ελληνική κοινωνία. Το ερώτημα είναι πόσα λάθη μπορεί να αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πώς μπορούμε να μην κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να έχουμε ένα σοβαρό και αξιόπιστο κόμμα αύριο;

Πολάκης: Θεωρώ ότι τα λάθη τα δικά μου είναι απείρως λιγότερα από αυτά τα οποία πετύχαμε με την δική μου καθοριστική συνεισφορά και όταν ήμασταν κυβέρνηση και όταν ήμασταν αντιπολίτευση, γιατί ο νόμος για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, η ανάταξη των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, που ο ΕΟΠΠΥ χρώσταγε 1 δισεκατομμύριο και όταν το παραδώσαμε ήταν 150 και μπορεί να μιλάω μέχρι αύριο ή για την περίοδο της αντιπολίτευσης που ήμουν αυτός που κατά γενική ομολογία σήκωσε ένα τεράστιο μέρος της αντιπολίτευσης στο επιτελικό παρακράτος της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτοντας όλη την αναδιανομή που έκανε υπέρ των 80 οικογενειών με Πατσίδες κλπ με τις απευθείας αναθέσεις με όλα αυτά που να αναδεικνύει ο Τομέας Διαφάνειας. Και κάποιοι που σήκωναν το φρύδι λέγοντας ότι στον καπιταλισμό πάντα έχουμε σκάνδαλα, ήταν οι ίδιοι που δημιούργησαν το θέμα με τον Κυμπουρόπουλο. Για το θέμα του κ. Κασσελάκη εγώ έθεσα το θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος.

Απόστολος Γκλέτσος για ανεμογεννήτριες που δεν παράγουν ρεύμα γιατί δεν έχουν μπαταρίες
Αίσθηση προκάλεσε ο Απόστολος Γκλέτσος όταν είπε στην ενότητα για την κλιματική κρίση πως “οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα γιατί δεν έχουν μπαταρίες”!

Απόστολος Γκλέτσος
Ερώτηση: Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς σε περιπτώσεις πυρκαγιών όπως στο Μάτι, αλλά και θεομηνιών όπως ο Ντάνιελ στη Θεσσαλία. Αν υποθέσουμε πως εσείς θα είχατε την πολιτική ευθύνη της πολιτικής προστασίας.

Απάντηση: Να ξέρετε ότι η πυρκαγιά δεν σβήνεται τη στιγμή που έχουμε το φαινόμενο. Η πυρκαγιά σβήνεται 1 – 2 χειμώνες πριν.

Όταν έχει τον καιρό που μπορείς να προσεγγίσεις, δεν θα πας. Το χειμώνα με τα χιόνια να κάνεις αντιπυρικές ζώνες ή να βγάλεις τα αυτά που είναι έχουν ξεραθεί και να κάνεις όλες εκείνες τις εργασίες για να που θα πρέπει να προστατεύσεις το δάσος σου και να ανοίξεις, να φτιάξεις τις μεγάλες ζώνες (…)

Πας και τα καθαρίζεις, ανοίγεις δρόμους, φτιάχνεις τους πυροσβεστικούς κρουνούς και είσαι έτοιμος. Αν συμβεί να ξέρεις ότι δεν θα καούν τουλάχιστον τα σπίτια και δεν θα σου καούν άνθρωποι. Οπότε έχεις μετά αν δεν καεί το δάσος έχεις το απόλυτο αντιπλημμυρικό που είναι το δάσος. Οπότε εξοικονομείς χρήματα για τα αντιπλημμυρικά. Και από εκεί και πέρα βλέπεις ποια αντιπλημμυρικά σου χρειάζονται για να τα φτιάξεις – και τα φτιάχνεις.
Follow up ερώτηση: Εσείς έχετε δηλώσει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ότι η Στερεά Ελλάδα είναι υπερκορεσμένη από ανεμογεννήτριες και θα εμποδίσουμε την ανάπτυξη νέων βιομηχανικών αιολικών πάρκων και νέων με φωτοβολταϊκών πάρκων;

Απάντηση: Φτιάχνεις λοιπόν τα αντιπλημμυρικά σου εκεί που χρειάζεσαι, όταν χρειάζεσαι, με τα χρήματα που παίρνεις από τα χρήματα της ανθεκτικότητας και της ανάκαμψης και όχι να έχεις τώρα δύο περιφερειάρχες που θα καθίσουν στο σκαμνί για πνιγμένους ανθρώπους (…) Όχι, δεν έχουν μπει οι μπαταρίες και δεν αποθηκεύεται το ρεύμα (…)

Γκλέτσος: «Εχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες και βγάζουν μηδέν ρεύμα»
«Ναι, έχουμε 5.000 σε όλη την Ελλάδα, έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες, 15 δις και ρεύμα. Ξέρετε πόσο ποσό βγάζουν αυτές; Ξέρετε πόσο ρεύμα βγάζουν; Μηδέν. Διότι δεν έχουν βάλει ακόμα μπαταρίες (…)».

Η τοποθέτηση των άλλων τριών υποψηφίων προέδρων στην ενότητα κλιματική κρίση: 

Παύλος Πολάκης

Ερώτηση: Και η χώρα μας έχει πληρώσει με τον πλέον τραγικό τρόπο τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κυβέρνηση κρίνεται από το πώς διαχειρίζεται αυτές τις κρίσεις, για παράδειγμα το καλοκαίρι η κυβέρνηση που εντόνως κρίθηκε για τη χρήση του 112, όμως η ίδια λέει πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη ζωή. Το ερώτημα είναι εσείς πιο θεωρείτε ότι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στην διαχείριση τόσο ακραίων καταστάσεων.

Απάντηση: Μια άλλη πολιτική απόφαση για το πώς μπορεί να λυθεί. Αυτή τη στιγμή ζούμε μία εποχή μετάβασης όπου η ανεξέλεγκτη μεγέθυνση της οικονομίας και η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ξεπερνάει τα όρια της αντοχής του παγκόσμιου οικοσυστήματος, αυτό δημιουργεί κλιματική κρίση, δημιουργεί ρύπανση πολλών μορφών και δημιουργεί και μεγάλη κατάργηση της βιοποικιλότητας.

Εμείς μπορούμε στους σημερινούς καιρούς να χρησιμοποιήσουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που είναι εισαγωγή της ψηφιοποίησης στη ζωή μας, στο διαδίκτυο των πραγμάτων, τεχνητή νοημοσύνη για να αποκρούσουμε συνέπειες της κλιματικής κρίσης Κάνουμε κάτι τέτοιο; Δεν κάνουμε κάτι τέτοιο. (…)

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης για την Ελλάδα είναι αντιπλημμυρικά παντού και στις πόλεις και για την προστασία των καλλιεργιών .Εκεί πρέπει να στραφεί ένας τεράστιος όγκος του χρήματος και από το ταμείο ανάκαμψης που δεν στράφηκε. Ακόμα περιμένουμε.

Σωκράτης Φάμελλος

Ερώτηση: Μιλήσατε στη Βουλή στις 22 Νοεμβρίου του ’23. Είπατε πως εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλάξαμε τη στάση μας στο συνέδριο και αποφασίσαμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν νέες άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Εκτιμάται ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος κρύβει κοιτάσματα.

Θα μπορούσαν βεβαίως να αξιοποιηθούν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αν βρεθεί κάποιο πλούσιο κοίτασμα νότια της Κρήτης, εσείς θα σταθείτε απέναντι στην εξόρυξη του;

Απάντηση: «Όχι, δεν είπα αυτό, έτσι όπως καταλαβαίνω την ερώτηση είπα, δεν θα δοθούν νέες άδειες».

Δυστυχώς η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη όσον αφορά ιδιαίτερα το Τουρκολιβυκό, δεν έλαβε υπ’ όψιν όπως έπρεπε τουλάχιστον. Όμως αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι όταν τελειώσουν οι έρευνες στην περιοχή που γίνονται τώρα, θα πρέπει να αποφασιστεί βιωσιμότητα.

Διότι μην υποτιμάτε το ζήτημα ότι η κλιματική κρίση και δυστυχώς όλα τα προβλήματα που επιφέρει, που φτάνουν στις καταστροφές και στη μεγέθυνση των ανισοτήτων, φέρνει και ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος για την αναστολή της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Και δεν είναι ζήτημα μόνο οικονομικό. Είναι και ζήτημα επιβίωσης. Δεν ξέρω ακριβώς ποια θα είναι τα ισοζύγια βιωσιμότητας αυτών των κοιτασμάτων όταν τελειώσει η διαδικασία της έρευνας και πρέπει με μεγάλη προσοχή να τα δούμε.

Δεν έχω μιλήσει όμως ποτέ για αλλαγή θέσης όσον αφορά τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές. Ναι, έχουμε μιλήσει και δεσμεύομαι γι’ αυτό. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προοπτική για νέες άδειες, γιατί δεν υπάρχει και βιωσιμότητα για νέα κοιτάσματα. Για η βιωσιμότητα που αμφισβητείται της κοινωνίας των πολιτών από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την ξηρασία. Και η παγκόσμια κοινότητα κλείνει τα μάτια της. Δυστυχώς ο ρυθμός αύξηση θερμοκρασίας επιταχύνεται. Αυτό είναι το πρόβλημα βιωσιμότητας, όχι της οικονομίας της ζωής.

Follow up ερώτηση: Η διευκρίνιση πάντως είναι ότι εσείς δεν πρόκειται να ενταχθείτε σε αδειοδοτημένα οικόπεδα στις εξορύξεις;

Απάντηση: Νομίζω ότι αυτό το έχουμε πει και το έχουμε αποφασίσει ακριβώς γιατί υπάρχει, πρώτον, το συμφέρον της χώρας μας και δεύτερον διότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τη βιωσιμότητα του αποτελέσματος των ερευνών.

Θέλω να ξεκαθαρίσω λίγο κάτι. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά η δική μου να έχουμε μια ξεκάθαρη οικολογική ταυτότητα, δεν είναι μόδα. Δεν είναι γιατί πουλάει ή γιατί είναι μοντέρνο. Έχει να κάνει με τη ζωή. Και όσο δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η παγκόσμια κοινωνία δεν οδηγείται σε σωστό δρόμο, κινδυνεύουμε.

Διότι έχω ακούσει πάρα πολλές δεσμεύσεις και σε συμβούλια υπουργών που έχω εκπροσωπήσει και στον ΟΗΕ που έχω πάει όταν είχα την ευθύνη του υπουργείου, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε δει έργα και παρότι δεσμεύεται η παγκόσμια κοινότητα, πάμε προς τα πίσω. Μάλλον πάμε πολύ προς τα μπροστά… στον ρυθμό εκπομπών αλλά και στην αύξηση θερμοκρασίας. Και πιθανά η εκλογή του κυρίου Τραμπ δημιουργεί νέα ερωτήματα.

Εγώ θα έλεγα ότι ένα από τα βασικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να είναι μια πολύ ισχυρή συμφωνία για το κλίμα, που να διασφαλίζει ότι δεν θα κινδυνεύουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευάλωτοι.

Γιατί πρώτα οι ευάλωτοι θα κινδυνεύσουν.

Νίκος Φαραντούρης

«Την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο έκανα μια παρέμβαση στην Ολομέλεια έχοντας την ευθύνη της Ευρωομάδας μου για την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Έχω ζητήσει δύο πράγματα τα οποία έχουν γίνει ήδη καταρχήν δεκτά.

Πρώτον, συντονισμό και εναρμόνιση των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας των 27 κρατών μελών.

Ξέρετε γιατί το ζήτησα αυτό;

Για να αντισταθμίσουμε την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα, τέσσερα χρόνια να διαχειριστεί τα στοιχειώδη, θεομηνίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, ερημοποίηση.

Αντισταθμίσουμε με συντονισμό των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας πρώτον αυτών.

Δεύτερον, οραματίζομαι και είναι στους δέκα άξονες που έχω καταθέσει για την επόμενη μέρα, τους δέκα άξονες, το πρόγραμμά μου για τη χώρα.

Ένα εθνικό σχέδιο πολιτικής Προστασίας επιτέλους που θα δίνει έμφαση στην περιφέρεια και στα περιφερειακά προγράμματα και στα περιφερειακά σχέδια.

Δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να συντονίζεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αθήναπου δεν ξέρει τι του γίνεται, στον Έβρο, στη Ρόδο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Κέρκυρα, στην Κρήτη.

Έμφαση στην περιφέρεια, αποκεντρωμένα σχέδια πολιτικής προστασίας λοιπόν σε εθνικό επίπεδο και εναρμόνιση των σχεδίων πολιτικής προστασίας των 27 κρατών μελών. Διότι όταν έχουμε μια πλημμύρα, διότι όταν έχουμε μια θεομηνία μέχρι να πάρει πρέφα ο Κικίλιας τι γίνεται; Θα έρθει ένα αεροπλάνο από τη Σλοβακία, Σλοβενία να κατάσβεση την πυρκαγιά ή θα έρθει μια μονάδα κρούσης από την Ιταλία;

Αυτό σημαίνει ιδρώνω τη φανέλα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα εθνικά συμφέροντα και την κοινωνία».

Follow up ερώτηση στον Π. Πολάκη για την Κλιματική Κρίση

Ερώτηση: Προσφάτως ο κ. Κασσελάκης είπε ειδικά για την τραγωδία στο Μάτι που εκείνος επανέφερε το θέμα στο δημόσιο διάλογο ότι γνωρίζατε. Το ερώτημα είναι τελικά γνωρίζατε;

Απάντηση: Ο κ. Κασσελάκης επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει αρχίζει να χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της ομάδας αλήθειας, γυρνώντας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ρεπουμπλικανικό παρελθόντος του. Τι κάναμε; Κρύβαμε νεκρούς στο Μάτι; Γιατί να το κρύψουμε; Για ποιο λόγο; Να πετύχουμε τι; Αυτή την τοξική προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας ότι έκρυβε και δεν ντρέπονται να λένε τέτοια πράγματα.

Αισχρή προπαγάνδα σε μία κατάσταση που σε μιάμιση ώρα κάηκε από την κορυφή του βουνού μέχρι κάτω, με 10-11 μποφόρ αέρα, που υπήρξε αυτή η καταστροφή και που εμείς αφήσαμε μια ολόκληρη υποδομή και μία άλλη λογική με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών που το κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης και φτιάξε ένα υπουργείο Κλιματικής Κρίσης που τι κατάφερε; Ούτε τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης δεν έχει μπορέσει να χρησιμοποιήσει με το πρόγραμμα Αιγίς.

Ενότητα εξωτερική πολιτική

Για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τοποθετήθηκαν οι τέσσερις υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη ενότητα του debate.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος τόνισε πως πρέπει η διαχείριση του να είναι “ευρωπαϊκή” και “ανθρωπιστική”. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι όταν έρχονται μετανάστες νόμιμα για εργασία βάσει διμερών συμφωνιών, το κράτος πρέπει να μεριμνά και για τη “σεξουαλικότητά” τους, προκειμένου να μην προκύπτουν “άλλα ζητήματα”.
Απάντηση: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει ευρωπαϊκό ζήτημα και με έναν τρόπο ανθρωπιστικό, αλλά και πατριωτικό και κυρίως ευρωπαϊκό – Θα κοιτάξουμε με έναν τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορέσουμε στο μεγάλο αυτό ζήτημα, το οποίο βεβαίως θα βρεθεί μπροστά μας, να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση.
Ερώτηση follow up: Θα διαβάσω μια δήλωσή σας από το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει αίσθηση. Βεβαίως πρέπει οι οίκοι ανοχής να κάνουν εισαγωγή ιερόδουλων γυναικών από τις χώρες προέλευσής τους, ώστε να ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους ανάγκες, γιατί η έλλειψή τους οδηγεί σε βίαιες συμπεριφορές. Τι πιο σωστό, τι πιο ανθρώπινο;

Τι πιο αριστερό;

Επιμένετε σε αυτή τη δήλωση;

Απάντηση: Όταν αυτό κατ αρχήν ετέθη, διότι εκεί που είμαι στην αντιπολίτευση, στη Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και υπάρχει ζήτημα διότι όταν φέρνεις τέτοιους ανθρώπους -μιλάω για τις συμφωνίες εργατών, οι οποίοι έρχονται νόμιμα μεταξύ κρατών- για να εργαστούν πρέπει, όταν φέρνεις νέους ανθρώπους να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητα τους.

Αλλιώς υπάρχουν ζητήματα. Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνεις αυτό. Είναι κάτι το οποίο θα το βρεις μπροστά σου.

Το έχουμε δει και μακάρι να να λυθεί και να μην το ξαναδούμε. Πρέπει όμως όταν είσαι και εκεί και είσαι και και θέλεις να κυβερνήσεις, να τα σκέφτεσαι όλα.

Παύλος Πολάκης

Ερώτηση: Χθες συμπληρώθηκαν 1000 μέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήταν σωστή η στάση της Ελλάδας που συντάχθηκε με τους νατοϊκούς συμμάχους; Τι διαφορετικό θα είχε κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Δεν συμφωνούμε με την ρωσική εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος, για οποιαδήποτε αιτιολογία. Αν το δεχόμασταν θα ήτανε σαν αποδεχόμασταν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Δεύτερον, η χώρα μας έχει παρελθόν πολυδιάστατης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και πάντα έπαιζε μεσολαβητικό ρόλο. Δε γινόταν μέρος του προβλήματος, όπως έγινε τώρα. Ναι, από τη στιγμή που είμαστε στο ΝΑΤΟ θα παίρναμε το πλευρό θεωρητικά των συμμάχων μας, όμως δεν είχαμε κανένα λόγο να πάρουμε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, βλήματα 105 και155 (…) από τα νησιά ή απο συγκεκριμένες περιοχές και στρατόπεδα της χώρας και να τα στείλουμε μέσω Τσεχίας στα τάγματα του Αζόφ στην Ουκρανία και να γίνουμε μέρος της σύγκρουσης, διασπώντας με πολύ τραυματικό τρόπο και δύσκολα επουλώσιμο, ιστορικούς δεσμούς και οικονομικές συνεργασίες με μια σειρά από χώρες και με την Ρωσία.

Θεωρώ ότι εμείς έπρεπε αυτή τη στιγμή να πρωτοστατούμε σε μία πολιτική διαμεσολάβησης για να σταματήσει η σύγκρουση με βάση το διεθνές δίκιο και όχι να στέλνουμε όπλα σαν τον πιο πηθείνιο νατοϊκό και αμερικανό μαθητή μήπως και μας ελεήσουν σε κάτι παραπάνω».

Ερώτηση Follow up: Είπατε ότι θα παίρναμε θεωρητικά το μέρος της Ουκρανίας. Δεν θεωρείτει ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις της χώρας;

Απάντηση: Προφανώς και έχει αλλά τις επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις τις βλέπεις στο σύνολο, δηλαδή αυτή τη στιγμή σε διασπούμε για παράδειγμα δεσμούς με τις αραβικές χώρες; Με το να έχουμε ταχθεί μονομερώς υπέρ του Ισραήλ και της γενοκτονίας που κάνει στη Γάζα; Καταδικάσαμε απ’ την πρώτη στιγμή την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς και την απαγωγή των ομήρων και τις εκτελέσεις και τα λοιπά. Όμως η αντίδραση του Ισραήλ έχει αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει το προ πολλού το όριο της νόμιμης άμυνας. Εδώ μιλάμε για περίπου 180 – 230.000 νεκρούς κάτω από τα ερείπια στη Γάζα, δηλαδή 200 χιλιάδες νεκρούς στα 2 εκατομμύρια, είναι σαν έχει χάσει χώρα μας 2 εκατομμύρια στα 10. Εδώ πρέπει να πάρεις θέση. Άρα οι διεθνείς αναφορές και συνθήκες πρώτα απ’ όλα έχουν μέσα τους και τον ανθρωπιστικό παράγοντα και το Δίκαιο και βέβαια βλέπει και βλέπεις και τις διεθνείς επιπτώσεις. Εκεί θα πρέπει να έχουμε αξιοποιήσει άλλα πράγματα»

Σωκράτης Φάμελλος

Ερώτηση: Επικαλούμαι πρόσφατη ανακοίνωσή σας με αφορμή την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών. Εγείρονται, λέτε νέα σοβαρά ερωτήματα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και ξεκάθαροι στόχοι στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το ερώτημα είναι λοιπόν έχετε διαπιστώσει ότι έχουν παραβιαστεί αυτές οι κόκκινες γραμμές; Υιοθετείτε τις απόψεις του κυρίου Σαμαρά; Πιστεύετε ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα και μυστική διπλωματία;

Απάντηση: Δεν θα ήθελα να υπάρχει μυστική ατζέντα και γι’ αυτό η κυβέρνηση μπορεί πολύ ξεκάθαρα να μιλήσει και να ενημερώσει. Διότι δυστυχώς δεν ξεκινήσαμε καλά με την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Θυμάστε και εσείς τις δηλώσεις και πιθανά κάποια περιστατικά κρυφής διπλωματίας που μαθαίναμε από την άλλη μεριά τι συζητιόταν και κάποιες λανθασμένες κατά την άποψή μου επιλογές περί προκεχωρημένου φυλακίου, περί δεδομένου συμμάχου που δεν βελτίωναν την δύναμη της εξωτερικής πολιτικής.

Εμείς είχαμε εφαρμόσει μια άλλη εξωτερική πολιτική με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά και έπρεπε αυτό να συνεχιστεί. Δηλαδή μια δυναμική με δική μας πρωτοβουλία εξωτερική πολιτική. Η οποία θα μπορεί να δυναμώνει και τη χώρα, να ωφελεί τους πολίτες και τη χώρα, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή. Εμείς βάζουμε όρους.Οι όροι έχουν κόκκινες γραμμές. Δεν είναι τα θέματα της κυριαρχίας μας; Δεν είναι τα θέματα της αποστρατικοποίησης των νησιών, δεν είναι το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της παραπομπής της μόνης διαφοράς στο Δικαστήριο της Χάγης; Αυτά τα έχουμε βάλει. Δεν θέλουμε να συζητιέται οτιδήποτε άλλο. Και πρέπει να σας πω ότι η σύγκρουση του κυρίου Μητσοτάκη με τον κύριο Σαμαρά αποκάλυψε ένα πολύ μεγάλο λάθος του κυρίου Μητσοτάκη. Ακολούθησε τη γραμμή του κυρίου Σαμαρά. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για μειοδοσία, για έλλειψη πατριωτισμού και όλα αυτά καταγράφηκαν και διεθνώς και εσωτερικά. Όταν ήμασταν και κυβέρνηση, το έκανε στις Πρέσπες, το έκανε στα χωρικά ύδατα, το έκανε στο φράχτη, στο μεταναστευτικό και τώρα μας λέει ότι ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων. Και αναρωτιέμαι σε ποιον μιλάει, στον κύριο Σαμαρά; Στον εαυτό του; Εγώ λέω ένα πράγμα, η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να υπηρετεί κομματικά συμφέροντα. Πρέπει υπηρετεί την πατρίδα. Εμείς το ζητήσαμε. Ανησυχία καταθέσαμε και περιμένουμε να έχουμε τέτοια εξωτερική πολιτική. Δεν συμφωνείτε;

Follow up ερώτηση: Επιστρέφω θέτοντάς το διαφορετικά. Έχετε δει να παραβιάζονται αυτές οι κόκκινες γραμμές; Και μιλήσατε για ενημέρωση. Δεν υπήρξε ενημέρωση από τον κύριο Φιντάν, μετά τη συνάντηση με τον κύριο Γεραπετρίτη. Αυτό δεν είναι ενημέρωση ή δεν σας αρκεί αυτή η ενημέρωση; Θέλετε κάτι άλλο;

Απάντηση: Επειδή είχα την ευθύνη της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.Όταν ενημερώθηκα και εγώ προσωπικά από τον κύριο Γεραπετρίτη σε παλαιότερο κύκλο γίνονται μετά τις συναντήσεις, αλλά όταν βλέπετε να υπάρχει διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και παραίτηση του διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αναφέρονται και οι δύο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση.Οφείλεις, ιδιαίτερα όταν είσαι αξιωματική αντιπολίτευση, να θέσεις όρους, να προστατεύσεις δηλαδή το συμφέρον της χώρας. Αυτό σημαίνει πατριωτισμός. Πατριωτισμός σημαίνει να βάζεις ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και αν θέλετε και να πιέζεις με ένα θετικό τρόπο την κυβέρνηση να είναι συνεπής σε αυτές τις γραμμές.Εμείς, όπως διαπιστώνετε πάντα τοποθετούμαστε με βάση εθνική γραμμή.Δεν κάνουμε αυτό που κάνει κύριος Μητσοτάκης. Δεν κάνουμε ψηφοθηρία ούτε λαϊκίζουμε με βάση την εξωτερική πολιτική.Μιλάμε για αυτό που πρέπει.Δεν θα βγούμε να πούμε ότι πούλησε κάποιος τα συμφέροντα της χώρας γιατί εμείς θα πούμε ότι πρέπει να προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα τώρα που μπαίνουμε σε μια περίοδο με πολύ μεγάλες αβεβαιότητες, με μια γενοκτονία στη Γάζα και με έναν πόλεμο στην Ουκρανία και αλλαγή στη στάση της Αμερικής, νομίζω ότι η Ελλάδα, πρέπει να δυναμώσει την εξωτερική της πολιτική και να γίνει παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης

Νίκος Φαραντούρης

Ερώτηση: Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκαλεί τη χώρα Μακεδονία σκέτο. Σωστά αντιδρά η κυβέρνηση; Τι πρέπει να γίνει;

Απάντηση: Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το εθνικό της καθήκον, τέσσερα χρόνια τώρα και η ολιγωρία της κυβέρνησης έγκειται σε δύο βασικά πράγματα.

Πρώτον, δεν έχει καταστήσει τις διαφορές με τους γείτονές μας, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, πρώτα.

Πρόσφατο παράδειγμα με τον Ράμα. Δεν έχει καταστήσει τα ζητήματα αυτά ευρωπαϊκά στην ουσία τους.

Διολισθαίνουμε σε μια σχέση διμερή Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα -Τουρκία, Ελλάδα – Αλβανία.

Αυτό ξέρετε τι είναι;

Γκολ από τα αποδυτήρια στις διεθνείς σχέσεις και κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Εάν πραγματικά θέλεις να είσαι πρωταγωνιστής στην περιοχή σου, καθιστάς όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκά. Γιατί;

Γιατί είσαι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Διότι είσαι ενεργός και αξιόπιστος εταίρος και όχι δεδομένος και σιωπηλός στη γωνία σου και με το κεφάλι κατεβασμένο.

Η κυβέρνηση λοιπόν δεν έχει αξιοποιήσει τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πιέσει όσο έπρεπε και τη Βόρεια Μακεδονία.

Αυτό είναι το πρώτο λάθος.

Το δεύτερο λάθος είναι μια τραγική αναντιστοιχία μεταξύ δηλώσεων και πράξεων.

Όταν χαρακτηρίζεις το προηγούμενο διάστημα ότι η συμφωνία των των Πρεσπών είναι δυναμίτης στη σταθερότητα, στην περιοχή και στα Βαλκάνια, πως θα την υπερασπιστείς στη συνέχεια και θα ζητάς η Βόρεια Μακεδονία να αποκαλείται με τη συνταγματική της ονομασία, τη στιγμή που μέσα στο ίδιο σου το κόμμα έχει σαμποταριστεί;»

Ενότητα κοινωνικό κράτος

Για τους εργαζόμενους στο “Κόκκινο” και στην “Αυγή” τοποθετήθηκε ο Νικόλας Φαραντούρης: “Συμπάσχω με τους απλήρωτους εργαζόμενους και έχω μιλήσει από καιρό για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Μέσων Ενημέρωσης. Το σχέδιο μου βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες, με μία εταιρία συμμετοχών που θα τα ενισχύσει οικονομικά. Δεν διαχειρίστηκα προσωπικά τα ζητήματα αυτά, δεν ήμουν μέρος του προβλήματος. Θέλω να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τον πλουραλισμό”.

Για την κατηγορία του Στέφανου Κασσελάκη για τα “μαύρα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ”, ο Παύλος Πολάκης είπε: “Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία. Αυτό που υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο “πόθεν έσχες” του Στέφανου Κασσελάκη και εταιρείες που δεν δήλωσε. Φαντάζεστε έναν πρόεδρο κόμματος της Αριστεράς να είναι CEO εταιρειών που έχουν έδρα τις νήσους Μάρσαλ; Παραπλανηθήκαμε και αναγνωρίζω το κομμάτι της ευθύνης που μου αναλογεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος γιατί διαχειρίστηκε δισεκατομμύρια δίχως να λείψει ούτε ένα ευρώ”.

Για τον γάμο των ομόφυλων είπε: “Προφανώς δεν θα έκανα το εγκληματικό πολιτικό λάθος της κομματικής πειθαρχίας, κρατώντας τη δεδηλωμένη του Μητσοτάκη. Επιμένω ότι είχα απόλυτο δίκιο, η βασική μου είναι ότι δεν δέχομαι την τεκνοθεσία με παρένθετη μητέρα. Αυτό είναι σκέτο εμπόριο”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι όταν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα που οδηγούσαν στην συρρίκνωση και απαξίωση του κόμματος διαχώρισε την θέση του από την ηγεσία Κασσελάκη. “Υπήρξαν πολλά πολιτικά λάθη και γι΄αυτό έβαλα την προσφυγή στην βάση δίχως μομφή. Ζήτησα να μην γίνει η εκλογή στην βάση στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου γιατί υπήρχε μπροστά η μάχη των ευρωεκλογών. Αλλά η προσπάθεια δεν έπιασε τόπο. Αλλά δεν ήξερα πότε θα προδώσει την εμπιστοσύνη του κόμματος ο πρόεδρος”, είπε χαρακτηριστικά.

Στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο κ. Γκλέτσος : “Δεν υπήρξε αδυναμία. Στο Συνέδριο ο έκπτωτος πρόεδρος έφερε πάρα πολλούς ανθρώπους για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Από εκεί και πέρα το Συνέδριο έγινε όπως έπρεπε να γίνει. Μπήκαν οι εκλεγμένοι σύνεδροι, ο έκπτωτος δεν μας έκανε την τιμή να μπει μέσα. Δεν είχαμε καμία μομφή. Ο κ. Κασσελάκης αποκλείστηκε γιατί ήθελε να αποκλειστεί. Έκανε “πατσαβούρα” το καταστατικό, μιλάει για “κουκουλοφόρους και μαύρα ταμεία”, δικαιώνει τον αποκλεισμό του”.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις