«Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να επεκταθεί», είπε και συνέστησε στους κατοίκους των οποίων τα σπίτια έχουν ρήγματα να μην κοιμηθούν απόψε εκεί και να πάνε αλλού για λόγους ασφαλείας.

Ξεκίνησαν οι έρευνες στην περιοχή Βούτες Ηρακλείου για τις ρηγματώσεις μήκους 150 μέτρων που διατρέχουν αυλές σπιτιών, τον περίβολο ενός ναού και τμήματα των δρόμων, ρηγματώσεις που έγιναν εδώ και μερικές μέρες χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος σεισμός. .

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, έφτασε το απόγευμα στο Ηράκλειο με στόχο να δεί από κοντά το φαινόμενο προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή και που οφείλονται οι ρηγματώσεις σε δρόμους αλλά και κατοικίες.

Συνοδευόμενος από το δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, και στελέχη του Δήμου, ο κ. Λέκκας έκανε μια πρώτη αυτοψία στις Βούτες και είδε από κοντά της ρηγματώσεις, διευκρινίζοντας ότι η αποτύπωση και ο έλεγχος θα συνεχιστεί και αύριο με την συνδρομή κατάλληλων μηχανημάτων.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤNews έκανε λόγο για ένα γεωλογικό φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως είπε ο κ Λέκκας οι ρηγματώσεις δεν αποκλείεται να επεκταθούν και σε διπλανά χωριά. “Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Είναι σε διαφορετικά σημεία στο χωριό. Έχουν αυτές οι εδαφικές διαρρήξεις προκαλέσει αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα. Είναι ένα γεωλογικό καθαρά φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Έχει εμφανιστεί εδώ και μία εβδομάδα περίπου. Διευρύνονται οι διαρρήξεις αυτές, οι οποίες υπάρχουν στο έδαφος και βεβαίως απόψε μαζί με τον κύριο Δήμαρχο, τον κ. Καλοκαιρινό και με τους επιτελείς στον Δήμο κάναμε μία ευρύτατη αυτοψία, όσο μας επέτρεπαν οι συνθήκες. Αυτή η αυτοψία ουσιαστικά θα συνεχιστεί και πάλι αύριο το πρωί από τις 7:00. Θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τις διαρρήξεις αυτές οι οποίες υπάρχουν στον χώρο, να δούμε, να προσεγγίσουμε τα αίτια στα οποία οφείλονται αυτές οι διαρρήξεις, να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια να δούμε πώς μπορούμε να επέμβουμε” τόνισε ο κ. Λέκκας.
Σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επεκταθεί αυτό το φαινόμενο σε γειτονικές περιοχές ο κ. Λέκκας απάντησε: “Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να επεκταθεί. Αυτό θα το δούμε και αύριο και τις επόμενες μέρες κατά πόσο θα επεκτείνεται ή όχι το φαινόμενο. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποιες κατασκευές οι οποίες έχουν πάθει μεγάλες αστοχίες από την από την διάρρηξη. Αυτές οι κατασκευές ήταν όμως παλιές και δεν κατοικούνται, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε ορισμένες κατασκευές, οι οποίες κατοικούνται, η σύσταση είναι για απόψε να μην κατοικηθούν, να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος. Έτσι ώστε να μπορέσουμε αύριο να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα για να δούμε στη συνέχεια τι δράση θα πάρουμε. Βεβαίως το αν θα είναι η κατοικίες ασφαλείς ή όχι, αυτό είναι θέμα της ΔΑΕΦ, η οποία θα αποστείλει μηχανικούς έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί να αξιολογήσουν κατά πόσο μία κατασκευή κινδυνεύει ή όχι“.

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι το αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει στην ουσία υποβληθεί, ενώ έγγραφα θα υποβληθεί αύριο. “Βεβαίως είναι στην κρίση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας δια του Προέδρου του ΟΑΣΠ που βρίσκεται μαζί μας σήμερα, να εκτιμήσει εάν αυτό θα συμβεί. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει μία πρακτική διάσταση στην κήρυξη αυτή. Δηλαδή όλες οι διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και να ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για ένα φαινόμενο το οποίο όπως ακούσατε βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνεπώς, πρέπει να προλάβουμε. Δηλαδή είναι προφανές ότι δίνουμε μία μάχη με το χρόνο ακόμα και αν η διεύρυνση αυτών των διαρρήξεων δεν είναι ορατή κάθε δευτερόλεπτο. Όμως χρόνος δεν μπορεί να χαθεί και φυσικά πάνω από όλα μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί η ασφάλεια της ζωής, η ασφάλεια των ανθρώπων και από κει και πέρα βεβαίως η περιουσίες αλλά και ο δημόσιος χώρος ο οποίος έχει υποστεί βλάβες“.

Ο κ. Λέκκας έφτασε στο Ηράκλειο μετά από εντολή που δόθηκε από το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Παπαευσταθίου, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και με στόχο να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή και που οφείλονται οι ρηγματώσεις σε δρόμους αλλά και κατοικίες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σε συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, δόθηκε εντολή από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Παπαευσταθίου και μεταβαίνει σήμερα στις Βούτες του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης ο Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, για τη διενέργεια αυτοψίας και την εκτίμηση της κατάστασης που έχει προκύψει από τις εκτεταμένες ρηγματώσεις.
Σκοπός είναι, η διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης. Παράλληλα, θα εξεταστεί αν η περιοχή χρήζει κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου με απόλυτη προσοχή και συντονίζει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία των κατοίκων και των υποδομών της περιοχής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις