«Το πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι ότι φαίνεται να είναι 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη»

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, και Γιώργος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, αναφορικά με την ανησυχία γύρω από τη μετάλλαξη Δέλτα, και τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τα προνόμια των εμβολιασμένων.

«Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι πολύ μεταδοτική, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα τη βαρύτητα και τη σοβαρότητα της νόσησης. Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία στα χέρια μας για αυτά. Υπάρχουν δύο μικρές βιβλιογραφίες που αφορούν στο πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια από αυτήν, που μιλούν για ισχυρή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer και της AstraZeneca απέναντι στη νέα μετάλλαξη, χωρίς να αγγίζει τα ποσοστά που άγγιζαν στο αρχικό στέλεχος. Για τα υπόλοιπα εμβόλια νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα περισσότερα στοιχεία. Τα μικρά παιδιά είναι πάντα στόχος των ιογενών λοιμώξεων. Κατά την άποψή μου έχουν μικρή πιθανότητα να κάνουν σοβαρή νόσηση», εξήγησε ο κ. Λουκίδης.

«Με τη νέα μετάλλαξη υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού»
«Το πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι ότι φαίνεται να είναι 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. Τώρα, και εφόσον επικρατήσει η μετάλλαξη, ενδεχομένως να χρειαστεί το 80% του πληθυσμού να καλυφθεί με το εμβόλιο. Πρέπει να αυξήσουμε το ρυθμό του εμβολιασμού για να επιτύχουμε γρηγορότερα την ανοσία. Σε κάποιο βαθμό κινδυνεύουν και οι εμβολιασμένοι από τη νέα μετάλλαξη. Τα εμβόλια προστατεύουν σίγουρα από τη σοβαρή νόσηση. Αλλά δεν αποκλείεται ο εμβολιασμένος να κολλήσει τον ιό και η μεταδοτικότητα του εμβολιασμένου είναι μικρή έως ανύπαρκτη», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παπαζήσης.

«Ο καθένας που διστάζει να εμβολιαστεί θα πρέπει να σκεφτεί ότι αν κολλήσει τον ιό και μάλιστα με τη μετάλλαξη αυτή, θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους γύρω του», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τα προνόμια των εμβολιασμένων πρέπει να συζητηθούν με την κοινωνία»
«Το ζήτημα των προνομίων θέλει μεγάλη συζήτηση. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε να κάνουμε σωστή ενημέρωση. Το να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους θα μπορούσε να είναι ένα στοιχείο που θα αύξανε το ποσοστό τους. Πρέπει, όμως, αυτά τα προνόμια να συζητηθούν με την κοινωνία και να είναι πολύ προσεχτικά, δε θέλουμε προστριβές», είπε ο κ. Λουκίδης σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων.

«Ίσως χρειαστεί τρίτη δόση 12 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό»
Τέλος, ο κ. Παπαζήσης ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου, 12 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.

«Η έρευνα για τη διάρκεια της ανοσίας συνεχίζεται, ίσως χρειαστεί τρίτη δόση στο δωδεκάμηνο μετά τον πλήρη εμβολιασμό, αυτό αναμένεται να ξεκαθαριστεί. Κάποιος που έχει νοσήσει και δεν έχει εμβολιαστεί βρίσκεται σε κίνδυνο από τη μετάλλαξη Δέλτα, για αυτό συνιστάται και αυτοί να εμβολιαστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook