Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη στη συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο   

Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με το νεοφιλελεύθερο σχέδιό σας, που οδηγεί σε μια κοινωνία για τους λίγους

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό στην Ολομέλεια της Βουλής, επεσήμανε:

Αυτό το οποίο, πραγματικά -κ. υπουργέ, κ. Χατζηδάκη- θεωρώ ότι δεν ήταν πάρα πολύ έξυπνο από μέρους σας, ήταν να επιλέξετε  να σχολιάσετε την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω της αναφοράς σε κάποια πράγματα που είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης. Ήταν τελείως άστοχο. Ίσως να δείχνει μια αδυναμία, διότι απέναντι στα καταλυτικά και συγκεκριμένα επιχειρήματα, στην αποδόμηση της πολιτικής σας σε όλα τα επίπεδα, δεν είχατε τίποτα άλλο να πείτε, παρά να επιδοθείτε σε επιθέσεις κενές περιεχομένου και σε γνωστά κλισέ.

Κύριε Χατζηδάκη και κύριοι της κυβέρνησης, είστε οι τελευταίοι που μπορείτε να εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διχασμό. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι ακόμη νωπή στη  μνήμη των Ελλήνων πολιτών, η εικόνα όταν αγκαλιάσατε όλους τους ακροδεξιούς οι οποίοι κατέβαιναν στις πλατείες ενάντια στην υπεύθυνη Εθνική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Όταν δεν λέγατε κουβέντα γι’ αυτούς που επιτίθονταν με μολότοφ και πέτρες στους εκλεγμένους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτούς που τους «κλείνετε το μάτι», μόνο που τώρα έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση, διότι αφού είπατε μία, δύο, δέκα φορές πόσο επωφελής είναι αυτή η συμφωνία για τη χώρα μας, τώρα προσπαθείτε να ξεφύγετε και παίζετε τρίλιζα, μαδάτε τη μαργαρίτα, για το πότε θα φέρετε αυτές τις συμφωνίες που αφορούν την Βόρεια Μακεδονία, για να επικυρωθούν από τη Βουλή. Αφήστε τα λοιπόν αυτά τα περί διχασμού.

Ας συνεννοηθούμε, λοιπόν, για τα θέματα της συναίνεσης. Που μπορεί να υπάρξει, τι είναι η συναίνεση, τι είναι η συνεννόηση; Σας προτείναμε από την αρχή της πανδημίας, μια συναίνεση στο αυτονόητο. Κοινά πρόσωπα για τα θέματα της υγειονομικής κρίσης. Δεν το δεχτήκατε. Και όχι μόνο δεν το δεχτήκατε, αλλά δεν κάνατε, ουσιαστικά, τίποτα.

Σας υπενθυμίζω ότι το προσωπικό το οποίο απασχολείται στα δημόσια νοσοκομεία, ενάμιση χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας, δεν αμείβεται καλύτερα, δεν έχει αυξηθεί, πολλοί ακόμα είναι με συμβάσεις οι οποίες λήγουν και τώρα, απέναντι στην αναγκαιότητα στήριξης του εμβολιασμού, ανακοινώνετε ένα μέτρο χωρίς να έχετε δει τι επιπτώσεις θα έχει στη λειτουργία του συστήματος. Κινδυνεύουμε να μπλοκάρει το σύστημα, όχι από την  πίεση της ασθένειας, αλλά εσωτερικά, από τις παραιτήσεις των υγειονομικών.

Εγώ σας λέω ότι βεβαίως και πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, το είπαμε και χθες, το έχουμε πει από την πρώτη μέρα, αλλά έλα ντε που αποτύχατε σε αυτό τον σχεδιασμό, έλα ντε που δεν τα καταφέρατε. Θυμάστε αυτά τα ποσοστά, του 70-75%,  που ήταν ο στόχος που είχατε βάλει αμέσως μετά το Πάσχα; Γιατί αποτύχατε; Ήρθατε εδώ να ζητήσετε μια γνώμη; Υιοθετήσατε μια σοβαρή, τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία πάνω στο πεδίο, στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες ήταν διστακτικές; Δεν μιλάω για τους αρνητές για δικούς τους λόγους. Όλους αυτούς τους έχουμε, ούτως ή άλλως, απέναντι, το γνωρίζετε καλά. Μιλάω γι’ αυτούς οι οποίοι θέτουν ερωτήματα, γι’ αυτούς που τους γεννήθηκαν ερωτήματα στη βάση των αντιφατικών δηλώσεων μελών της κυβέρνησής σας. Εσείς δεν ήσασταν που λέγατε, του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ότι δεν κολλάει; Και είχαμε φούντωμα, έγινε ένα μικρό Μπέργκαμο η Θεσσαλονίκη πέρυσι τον Νοέμβριο; Εσείς δεν λέγατε και ο πρωθυπουργός, στις αρχές του καλοκαιριού, ότι φέτος θα είναι όλα καλά και τώρα βλέπετε ότι είμαστε περικυκλωμένοι από το νέο κύμα της πανδημίας; Τι να κάνουν όλα αυτά; Πως να στηρίξουν, να θεμελιώσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι σε μία κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί και έχει καθηλωμένες τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, παρ’ όλο ότι η ίδια η Ευρώπη έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να μη καταμετρώνται αυτές στα δημοσιονομικά ελλείμματα και στα δημοσιονομικά μεγέθη; Όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες επενδύουν στην υγεία κι εσείς μιλάτε για ΣΔΙΤ;

Σ’ αυτό, λοιπόν, το τελευταίο, δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σ’ ένα σχέδιο δογματικό, νεοφιλελεύθερο, το οποίο θέλει να ξεπουλήσει τα Δίκτυα Ενέργειας, το Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Κύριε Τσακλόγλου θέλετε έσοδα για τα επικουρικά Ταμεία; Το 49% που σκοπεύει η κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκης πριν και τώρα ο κ. Σκρέκας, να ιδιωτικοποιήσει δίνοντάς το σε ξένα funds, ενδεχομένως και σε funds τα οποία διαχειρίζονται τις εισφορές ξένων ασφαλισμένων, δώστε το στο Ταμείο. Να έχει περίπου 7% απόδοση επί 30, επί 40, επί 50 χρόνια. Γιατί δεν το κάνετε αυτό; Φυσικό μονοπώλιο είναι. Δεν το θέλετε, γιατί πράγματι εξυπηρετείτε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, είστε νεροκουβαλητές, έχετε ταξικό πρόσημο. Ε, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με αυτή την πολιτική. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με αυτές τις αλχημείες που κάνατε στην αγορά Ενέργειας, που σας ξέφυγε και χειραγωγείται αυτή τη στιγμή και έχουμε ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

Σας το είπα και χθες, ότι τα τιμολόγια στοιχειώνουν κάθε μέρα τη σκέψη σας. Εσείς κ. Χατζηδάκη το κάνατε, γιατί είχατε συγκεκριμένες μελέτες πώς θα γίνει το target model. Δεν τις ακολουθήσατε. Απελευθερώσατε τα, καλώς εννοούμενα, όρια που θα έπρεπε να υπάρχουν. Δεν είναι το δημόσιο αγαθό του ρεύματος ένα οποιοδήποτε χρηματιστηριακό προϊόν, γιατί στο ρεύμα πάνω στηρίζονται τα νοικοκυριά, η ανάπτυξη, οι επιχειρήσεις. Αυτά όλα τα αγνοείτε. Δεν μπορούμε λοιπόν να συναινέσουμε σε αυτά τα ζητήματα.

Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτό που κάνετε στον χώρο της εργασίας και απορώ πως ο κ. Κουτσούμπας -φαντάζομαι εκ παραδρομής, πριν- είπε ότι ψηφίσαμε από κοινού το νομοσχέδιο το εργασιακό. Φαντάζομαι ότι εσείς, τουλάχιστον, γνωρίζετε πως όχι μόνο δεν το ψηφίσαμε από κοινού, αλλά θεωρούμε ότι όλα αυτά τα οποία απεργάζεστε, ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους, είναι τραγικά. Κατορθώσατε λοιπόν και συνδυάσατε το όνομά σας με την κατάργηση του οκτάωρου, με τις απλήρωτες υπερωρίες, με τη χωρίς προηγούμενο συρρίκνωση των συλλογικών συμβάσεων. Σας ενοχλεί οτιδήποτε έχει αναφορά στην έννοια «συλλογικότητα», στο συλλογικό συμφέρον, στο δημόσιο συμφέρον, στα δημόσια αγαθά. Όλα θέλετε να τα βλέπετε μέσα από τους νόμους της ασύδοτης αγοράς. Αυτό είναι δογματισμός.

Εσείς δεν διαλύσατε το ΣΕΠΕ; Εσείς, κύριε Χατζηδάκη, και ο πρωθυπουργός που μίλησε στο όνομα της συνεννόησης απέναντι στην κλιματική κρίση, δεν ήσασταν αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά αφαιρέσατε το ελεγκτικό περιεχόμενο από την ίδια την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος; Εσείς δεν εισαγάγατε, για τις νέες επενδύσεις, τους ιδιώτες -τους ιδιώτες που θα επιλέγει ο ίδιος ο επιχειρηματίας και ο επενδυτής-, οι οποίοι θα αξιολογούν τους όρους αδειοδότησης και της περιβαλλοντικής άδειας; Και μιλάτε για περιβάλλον; Με έναν νόμο που φέρατε ο οποίος επιτρέπει πραγματικά να μείνει κενό γράμμα η έννοια της προστασίας στους χώρους Natura; Εσείς δεν είστε αυτοί οι οποίοι, στον κρίσιμο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που είναι μονόδρομος για να απαντήσουμε στα θέματα της κλιματικής κρίσης, τα έχετε κάνει κυριολεκτικά μπάχαλο; Δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή αιτήσεις οι οποίες υπερκαλύπτουν κατά δώδεκα φορές τη φέρουσα δυνατότητα του ελληνικού Δικτύου Ενέργειας και τις ανάγκες της χώρας; Τι κάνετε; Χρηματιστήριο αδειών; Ντιλάρετε με τις άδειες; Αυτά ξέρετε και τα κάνετε. Γι’ αυτό, λοιπόν, είστε υπουργός ειδικού σκοπού.

Σ’ αυτά λοιπόν δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση. Καμία συναίνεση στο σκάνδαλο με την Πειραιώς, όπου αρπάξατε κυριολεκτικά τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, που μπήκαν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και αρνηθήκατε στο Δημόσιο να ασκήσει τα δικαιώματά του, να έχει τις μετοχές που του αναλογούν και να συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό, λοιπόν, είναι προς το συμφέρον; Αυτή είναι η έννοια του δημόσιου συμφέροντος, όπως την αντιλαμβάνεστε; Όχι, δεν είναι. Είναι το συμφέρον των λίγων, αυτών που εξυπηρετείτε. Σ’ αυτό λοιπόν το πεδίο δεν έχουμε κοινό όραμα.

Όπως ειλικρινά δεν κατάλαβα και τον κ. Τσακλόγλου χθες, ο οποίος μίλησε για τις αόρατες θετικές επιδράσεις της ανάπτυξης που θα έρθουν μέσα από τη μόχλευση των κεφαλαίων του νέου Ταμείου. Αλλά, δεν θα είναι ορατές, δεν θα τα δούμε αυτά, δεν θα μπορούμε να τα αξιολογήσουμε. Κάποια στιγμή, όμως, θα φέρουν μεγαλύτερες συντάξεις. Και πώς θα είναι όταν θα επενδύονται σε χρηματιστηριακά προϊόντα άλλων χωρών; Όταν αυτά τα funds φορολογούνται, με βάση την εμπειρία, με έναν τελείως ιδιόμορφο τρόπο. Ούτε τα αναμενόμενα έσοδα από την φορολογία δεν θα έχετε. Γι’ αυτό, λοιπόν, ετοιμάζετε με αυτήν την πολιτική τους όρους ενός νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι οι συντάξεις, οι πενιχρές συντάξεις, οι διαχρονικά μικρές συντάξεις στην Ελλάδα, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Στη χρεοκοπία μας οδήγησε ο φαύλος δικομματισμός, μας οδήγησε η απόφαση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μας οδήγησε το γεγονός ότι τα δημόσια έργα γινόντουσαν πέντε φορές παραπάνω σε κόστος απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, μας οδήγησε ότι πάντοτε βρίσκατε έναν τρόπο ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να μην φορολογείται και ως μέσο όρο φορολογικών εσόδων να έχουμε τα μικρότερα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και έρχεστε και μας λέτε να μιμηθούμε τις καλές πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κάνοντας και το τρικ να ταυτίζετε τα επαγγελματικά ταμεία -σας το είπαμε- με το θέμα της επικουρικής ασφάλισης. Γνωρίζετε αν τα πρώτα πακέτα του ΕΣΠΑ πήγαιναν σε πραγματικές επενδύσεις, αν βοήθησαν στη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας ή τα τρώγανε οι ημέτεροι.  Αυτά λοιπόν από κάτω ποιανού την υπογραφή έχουν; Του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στο 3% και στο 5%; Η ιστορική μνήμη είναι μεγάλο πράγμα και μας διδάσκει. Στέλνει μηνύματα. Ε, λοιπόν δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε αυτά. Αυτά, για να συνεννοούμαστε.

Φαίνεται ότι από τον κ. Βρούτση του ξέφυγε η προεκλογική σας πολιτική – γι’ αυτό ίσως τον βγάλατε από αυτήν τη θέση. Εφάρμοσε μια άλλη πολιτική, που ο κ. Τσακλόγλου διά της υπογραφής του έλεγε ότι το ασφαλιστικό σύστημα καθιστά βιώσιμες μέχρι το 2070 την κύρια και την επικουρική ασφάλιση. Τώρα, προφανώς, επανήλθατε στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι μιλήσατε για όραμα, για το τι θέλουμε. Θα σας πω με πολύ απλά λόγια: Θέλουμε λιγότερες ανισότητες, θέλουμε λιγότερη εκμετάλλευση, θέλουμε περισσότερη δημοκρατία, θέλουμε περισσότερα δικαιώματα, θέλουμε πιο αξιοπρεπείς δουλειές, θέλουμε να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων. Δεν πιστεύουμε σε μια κοινωνία, όπως την φαντάζεστε εσείς, για τους λίγους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις