Φωτιά στον Έβρο: Αγωνία για το δάσος της Δαδιάς – Πολλά τα ενεργά μέτωπα (video)
Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της Δαδιάς στον Έβρο καθώς η φωτιά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις φτάνοντας μέχρι την αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό που εκκενώθηκε
Η φωτιά για τέταρτη μέρα κατακαίει και απειλεί το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο με το σπάνιο οικοσύστημα.
Τελικά η φωτιά δεν πλησίασε το χωριό της Δαδιάς στον Έβρο , σύμφωνα με το evros-news.gr απ’ όπου οργανωμένα και με λεωφορεία απομακρύνθηκαν προς Σουφλί και Γιαννούλη κυρίως οι ηλικιωμένοι, μια και οι νεότεροι έτσι και αλλιώς όλες αυτές τις ημέρες δίνουν την μάχη με την φωτιά, μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Πάντως οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν χτές δεν δόθηκε ακόμα εντολή να επιστρέψουν, αφού το πρόβλημα παραμένει, γιατί η πυρκαγιά έχει ουσιαστικά… κυκλώσει το χωριό, μια και επεκτείνεται από την Λυκόφη, την Λύρα και κινείται πάλι προς Λευκίμη.
Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν τα εναέρια μέσα, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα να κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού, όμως σε πολλές περιπτώσεις λόγω του ύψους των πεύκων και της πολύ πυκνής, παρθένας βλάστησης, αυτό δεν μπορεί να φτάσει στο έδαφος και να σβήσει τις φλόγες. Η καύσιμη ύλη είναι τεράστια με τις πευκοβελώνες και λόγω του προστατευόμενου της περιοχής, δεν μπορούσαν να γίνουν και εκτενείς καθαρισμοί.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά μαίνεται σε πολλαπλά μέτωπα, με κύριο αυτό στη Δαδιά.
Εδώ και λίγες ώρες οι άνεμοι έχουν κοπάσει κάτι που βοηθάει τις προσπάθειες οριοθέτησης του μετώπου
Στη φωτιά επιχειρεί ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του στρατού η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Στυλιανίδη
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε στη Δαδιά η ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης αλλά και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης συγκροτήθηκε επιχειρησιακή ομάδα και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του μετώπου. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής κύριο μέλημα είναι η δημιουργία και ανάπτυξη νέων αντιπυρικών ζωνών στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Άμυράς σημείωσε ότι βασική επιδίωξη είναι να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου η φωτιά και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα ενώ οργανώνονται και τα βήματα για την αποκατάσταση του δάσους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις