Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πυρετώδεις οι εργασίες στο Τατόι για την ταφή – Η ιστορία των βασιλικών τάφων (εικόνες&video)
Εντατικές είναι οι εργασίες στο Tατόι για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.
Tο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο για τη διαχείριση του Κτήματος Τατοΐου, ανέλαβε την οργάνωση και τον συντονισμό των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν στο βασιλικό Κοιμητήριο και την περιοχή γύρω από αυτό, όπου θα πραγματοποιηθεί, το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Αν και το κτήμα καθαρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι θεωρούνται επιβεβλημένες κάποιες επιπλέον εργασίες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση και η ασφάλεια των ατόμων που αναμένεται να παραβρεθούν στην τελετή, μεταξύ των οποίων και μέλη από οικογένειες γαλαζοαίματων του εξωτερικού και άλλοι επίσημοι.
Υπενθυμίζεται ότι η καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 είχε φτάσει και είχε μπεί και στο κτήμα στο Τατόϊ καίγοντας κυρίως τα δένδρα με τα σημάδια να είναι εμφανή και σήμερα.
Κάποια στιγμή μάλιστα οι πύρινες φλόγες είχαν περικυκλώσει, τότε, το βασιλικό κοιμητήριο, τον ναό της Αναστάσεως και το Μαυσωλείο αλλά τελικά οι πυροσβέστες κατάφεραν να την περιορίσουν έχοντας ως μοναδική υλική απώλεια το ξύλινο φυλάκιο αλλά τεράστιες καταστροφές στο κατάφυτο περιβάλλον της περιοχής.
Η εκπομπή Live News συγκέντρωσε σε ένα βίντεο κάποιες από τις ιδιαίτερες στιγμές και την ιστορία του Τατοΐου
Η ιστορία των βασιλικών ταφών στο Τατόι, οι βασιλικές κηδείες και οι κόντρες με φόντο τη βασιλική περιουσία.
Με την επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης το 2019 και τις εικόνες με τις πυρκαγιές του 2021 όπου οι πύρινες γλώσσες επελαύνουν στον χώρο που είναι ενταφιασμένα τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, η ιστορία αυτού του μικρού κομματιού γης στα πρώην ανάκτορα τραβάει τα βλέμματα.
Ήταν κάποιες εποχές που ήταν αδύνατη η πρόσβαση στο Τατόι και στον ναό της Αναστάσεως όπου και αναπαύονται οι βασιλείς Γεώργιος Α’ και Όλγα και οι πριγκίπισσες Αλεξάνδρα, Μαρία καθώς και ο δεύτερος σύζυγος της, Αντιναύαρχος Περικλής Ιωανίδης και άλλοι.
Το ίδιο έτος, με το μνημόσυνο της Καρύτση στις 7 Φεβρουαρίου του 1993, στο Τατόι αυτήν τη φορά, πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί πίσω από την καγκελόπορτα στα πρώην ανάκτορα. Είναι φιλοβασιλικοί στην πλειοψηφία τους.
Η ιστορία των βασιλικών τάφων
Σήμερα, κάποιοι έχουν αφήσει λουλούδια, όπως κατέγραψε η κάμερα του «LIVE NEWS».
Πίσω στο 1993, μέσα στους βασιλικούς τάφους, στεφάνια και ένα σκαμμένο μνήμα περιμένουν να δεχτούν στην Αττική γη τη μητέρα του πρώην πρίγκιπα Αλεξάνδρου της Σερβίας, η οποία θα ενταφιαστεί ανάμεσα στην Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τον Παύλο Α’.
Η Αλεξάνδρα ήταν κόρη του Αλέξανδρου Α΄ που πέθανε από δάγκωμα πιθήκου. Ο πατέρας της είχε παντρευτεί την Ασπασία Μάνου χωρίς την έγκριση του Κωνσταντίνου Α’ και τα οστά της, 20 χρόνια μετά επέστρεψαν στην Σερβία.
Είναι εικόνες που συνδέονται με τις συνεντεύξεις του Κωνσταντίνου, που τότε ακόμα δεν έδειχνε να έχει αποδεχτεί πλήρως την αλλαγή πολιτεύματος. Στα δελτία του «MEGA» εκείνης της περιόδου, οι δηλώσεις του Βουλευτή Ζαχαράκη προκαλούν αίσθηση.
Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για τη βασιλική περιουσία
Οι βασιλικοί τάφοι θα γίνουν για πολλά χρόνια ένα σημείο τριβής στην πολιτική ζωή του τόπου με τον τέως βασιλιά να βρίσκει την ευκαιρία να επισκεφτεί την Ελλάδα για το μνημόσυνο του πατέρα του και ταυτόχρονα να προκαλεί πολιτικό θέμα.
Το μέρος όπου αναπαύονται οι βασιλείς επιλέχθηκε από την Βασίλισσα Όλγα στα 1880.
Δίπλα στα μνήματα είναι το νεότερο φυλάκιο των τάφων που ανεγέρθηκε στην θέση του πρώτου το 1870, το οποίο χρησιμοποιούταν για την παραμονή των φυλάκων των τάφων. Το μαυσωλείο είναι έργο του αρχιτέκτονα Μανώλη Λαζαρίδη ένα νεοβυζαντινού ρυθμού κτίσμα, τετράγωνο με τρούλο και ψηφιδωτά.
Στο Τατόι μεταφέρθηκαν το 1936 από τον Γεώργιο, από την κρύπτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φλωρεντίας, οι Κωνσταντίνος Α’ και Σοφία και ενταφιάστηκαν μαζί με τον Αλέξανδρο. Συνολικά 21 βασιλείς, βασίλισσες, πρίγκηπες και πριγκίπισσες έχουν ενταφιαστεί στο λοφίσκο «Παλαιόκαστρο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα μνήματα είναι εξαιρετικά λιτά, με μασίφ πεντελικό μάρμαρο κατά κύριο λόγο.
Ιδιαίτερα περίτεχνα είναι τα μνήματα του Πρίγκιπα Νικολάου και της συζύγου του, Πριγκίπισσας Ελένης, Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας.
Τα χρόνια της βασιλείας στην Ελλάδα, οι επισκέψεις Ιεραρχών της Ελλαδικής και της εκκλησίας της Κύπρου ήταν τακτικές και τα μνημόσυνα που γίνονταν αποτελούσαν αναπόσπαστο τμήμα της βασιλικής ζωής.
Ολες οι Ειδήσεις
- Αλεξάνδρα Νίκα: Γέννησε η σύντροφος του Κωνσταντίνου Αργυρού, ένα υγιέστατο αγοράκι
- Αμπελόκηποι: Προφυλακίστηκε ο Νίκος Ρωμανός –Επεισόδια έξω από την Ευελπίδων, έπεσαν χημικά και κρότου λάμψης (βίντεο)
- Καραμανλής: Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας – Η άλλη γνώμη ακόμη και η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα
- Η Ιουλία Κουκουβέ κατακτά τη νυχτερινή Αθήνα στο Night Voice – Δείτε βίντεο από τις εμφανίσεις της
- Λαϊκό Λαχείο: Στη μισή τιμή οι διαθέσιμοι λαχνοί της ειδικής κλήρωσης Black Friday – Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου η κλήρωση για το εγγυημένο έπαθλο των 100.000 ευρώ
- Ντέμης Νικολαΐδης: Η εξομολόγηση για τη ζωή στην Ισπανία όταν ήταν με τη Δέσποινα Βανδή – «Γύρισα για μη ποδοσφαιρικούς λόγους» (βίντεο)
- ΕΛ.ΑΣ: Αστυνομικός και πυροσβέστης σε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών – 9 συλλήψεις (φωτογραφίες & βίντεο)
- Ειρήνη Παπαδοπούλου: Σε διαθεσιμότητα δύο πιλότοι μετά το βίντεο που δημοσίευσε η τραγουδίστρια από το πιλοτήριο αεροπλάνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook