«Η Pfizer είχε προβλήματα παραγωγής που αντιμετώπισε και συνεχίζονται οι παραδόσεις και θα καλύψει πλήρως τις δόσεις. Η Astra τώρα παραδίδει όλες τις δόσεις...»

Τη στρατηγική της Ε.Ε. ως προς την προμήθεια των εμβολίων, παρά τα προβλήματα των προηγούμενων εβδομάδων, υπεραμύνθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου.

«Η Κομισιόν έδρασε από τον Ιούνιο μέσα από τη στρατηγική για τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη. Και, αν θυμηθούμε, είχαμε τότε από 160 εταιρίες που είχαν υποβάλλει ενδιαφέρον και επιλέξαμε τις 6. Από αυτές τις 6, από τις  3 έχουμε ήδη εμβόλια και η τέταρτη έχει ήδη υποβάλλει αίτηση. Συνεπώς, κινηθήκαμε μαζί με τα κράτη μέλη σωστά. Και επενδύσαμε ώστε οι εταιρίες να μπορούν να περάσουν στην έρευνα και παραγωγή άμεσα, με αποτέλεσμα να έχουμε εμβόλια μέσα σε 10 μήνες, όταν είναι μια διαδικασία που παίρνει 5-10 χρόνια», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου και συμπλήρωσε:

«Η Pfizer είχε προβλήματα παραγωγής που αντιμετώπισε και συνεχίζονται οι παραδόσεις και θα καλύψει πλήρως τις δόσεις. Η Astra τώρα παραδίδει όλες τις δόσεις. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει κανείς ότι σίγουρα το να διαπραγματευόμαστε με 27 χώρες είναι λιγότερο ευέλικτες οι διαδικασίες, γιατί αν δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα, οι μεγάλες χώρες θα είχαν εξαφανίσει από την αγορά τα εμβόλια και οι μικρές και οι μεσαίες δεν θα είχαν πρόσβαση. Προβλήματα υπήρξαν, πιθανότατα να ξαναπαρουσιαστούν, γι’ αυτό εργαζόμαστε νυχθημερόν για να τα αντιμετωπίσουμε».

«Να μου δώσετε την ευκαιρία να πω ότι θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό τον τρόπο που η Ελλάδα έχει χειριστεί όλη τη στρατηγική του εμβολιασμού, το παρακολουθώ πολύ στενά. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει διανομή των εμβολίων και η Ελλάδα είναι παράδειγμα για πολλές άλλες χώρες…»

Ως προς το εμβόλιο της Johnson&Johnson, υπογράμμισε ότι, εφόσον δοθεί το θετικό σήμα του ΕΜΑ, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook