Tι είπε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα για το Sputnik V – Πότε θα εγκριθεί στην ΕΕ
«Στη Ρωσία το Sputnik V πέρασε τις φάσεις δοκιμών και παράγεται μαζικά», είπε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα
«Λόγω της πανδημίας της COVID-19 η ανθρωπότητα βρήκε μπροστά της πρωτοφανή προβλήματα: υγειονομικά, κοινωνικά, οικονομικά», διαπιστώνει στα «ΝΕΑ».
Ο κ. Maslov αναφέρεται στο ρωσικό εμβόλιο τονίζοντας πως για τη Ρωσία «το κύριο όπλο μας έναντι του ιού παραμένει το Sputnik V, το οποίο πέρασε με επιτυχία όλες τις τρεις φάσεις κλινικών δοκιμών και παράγεται μαζικά».
«Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί. Μόνο στη Ρωσία τουλάχιστον την 1η δόση έλαβαν πάνω από 2,2 εκατ. κάτοικοι και συνολικά στα εμβολιαστικά κέντρα είναι διαθέσιμα 5,5 εκατ. εμβόλια. Μέχρι στιγμής το Sputnik V έχει πάρει έγκριση στις 29 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Αργεντινή, το Μεξικό, η Ουγγαρία, τα ΗΑΕ. Η λίστα αυτή μεγαλώνει διαρκώς. Το εμβόλιο βασίζεται στη διεξοδικά μελετημένη πλατφόρμα ανθρώπινων αδενοϊών, η μακροπρόθεσμη ασφάλεια της οποίας έχει αποδειχθεί στο πλαίσιο περίπου 250 κλινικών δοκιμών επί δύο δεκαετίες. Στο Sputnik V οι αδενοϊοί, στερημένοι γονιδίου αναπαραγωγής, ως φορείς μεταφέρουν το γενετικό υλικό του κορωνοϊού – τα γονίδια που κωδικοποιούν την S-πρωτεΐνη της ακίδας του», αναφέρει σχετικά με τη δράση του.
«Το συγκεκριμένο σκεύασμα, όπως επισημαίνουν οι ρώσοι επιστήμονες, διακρίνεται για τη λεγόμενη «ετερογενή ενίσχυση», τη χρήση δύο διαφορετικών φορέων αδενοϊών (Ad26 και Ad5) σε δύο ξεχωριστές δόσεις. Αυτό παρέχει πιο ισχυρή και διαρκή ανοσία – για δύο, ίσως και περισσότερα χρόνια. Οι ερευνητές του Κέντρου του N. Gamaleya αποκάλυψαν ότι οι ίδιοι εμβολιάστηκαν στις 30 Μαρτίου του 2020 και μέχρι τώρα έχουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων. Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» από τις 2 Φεβρουαρίου 2021 βάσει τριών φάσεων κλινικών δοκιμών, το Sputnik V έχει αποτελεσματικότητα 91,6%, ενώ προστατεύει κατά 100% από τη δυσμενή πορεία της νόσου. Είναι ένα από τα τρία εμβόλια παγκοσμίως με προστασία άνω του 90%. Διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο αντισωμάτων μετά το εμβόλιο είναι κατά 30%-50% υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό που κατέχουν τα άτομα τα οποία νόσησαν με COVID-19 και ανέρρωσαν. Μπορεί να φυλάσσεται έως δύο μήνες και να μεταφέρεται σε θερμοκρασίες ψυγείου (+2 +8°C), που διευκολύνει τη διανομή του. Το κόστος μιας δόσης είναι 8 ευρώ (δηλαδή το κόστος εμβολιασμού ενός ατόμου ανέρχεται σε μόνο 16 ευρώ)», συμπληρώνει.
Τι λέει για τις συμπαραγωγές
Όσον αφορά στο θέμα των συμπαραγωγών υπογραμμίζει: «Παράλληλα, η χώρα μας είναι απολύτως ανοιχτή στη διεθνή συνεργασία στον τομέα των εμβολίων. Ομως δεν πρέπει να δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι η Ρωσία δήθεν επιβάλλει το εμβόλιό της σε τρίτες χώρες. Δεν υπάρχει έλλειψη ενδιαφερομένων, ισχύει μάλλον το αντίθετο. Πρακτικές συζητήσεις για την προμήθεια του Sputnik V εξελίσσονται με περίπου 50 χώρες. Οι προπαραγγελίες ήδη αφορούν πάνω από 1 δισ. δόσεις. Για να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα 8 παραγωγικές αλυσίδες, εκτός από τη Ρωσία, στην Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, τη Βραζιλία και άλλες χώρες, με δυνατότητα παραγωγής τουλάχιστον 350 εκατ. διπλών δόσεων ετησίως.
Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον προς το ρωσικό σκεύασμα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Γι’ αυτό ο αρμόδιος ρωσικός φορέας – το Ρωσικό Ιδρυμα Αμεσων Επενδύσεων – κατέθεσε στις 29 Ιανουαρίου 2021 αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Οι διαδικασίες έγκρισης μπορεί να ολοκληρωθούν εντός Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2021. Προκύπτουν ευκαιρίες για τη στενή συνεργασία στον τομέα αυτόν, όχι μόνο με την Ουγγαρία, αλλά και με άλλα κράτη της ΕΕ. Οι προοπτικές συνεργασίας στο θέμα συμπαραγωγής εμβολίων υπάρχουν και με τη Γερμανία».
«Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Βλ. Πούτιν, στο θέμα των εμβολίων ο ανταγωνισμός μπορεί να φαίνεται αναπόφευκτος, αλλά πρέπει να υπερισχύσουν οι ανθρωπιστικοί λόγοι. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μέγεθος της κρίσης υπαγορεύει την ένωση των δυνάμεων ώστε να πλησιάσουμε την ημέρα της νίκης επί του κοινού μας εχθρού – η πανδημία της COVID-19 πλήττει όλους τους λαούς. Αυτό είναι το μήνυμα της Ρωσίας: «Όχι» στην τεχνητή αντιπαράθεση, «Ναι» στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών», καταλήγει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις