Βασίλης Κικίλιας: 667 φωτιές σε 10 ημέρες σε όλη τη χώρα – Εμπρησμοί στην πλειοψηφία – Kάηκαν 400.000 στρέμματα γής
Οι πυρκαγιές κόστισαν 3 ζωές συνανθρώπων μας και τον τραυματισμό 74 πυροσβεστών, είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος έδωσε το εφιαλτικό νούμερο της καταστροφής: Κάηκαν πάνω από 400.000 στρέμματα γής
Για τις φωτιές και την καταστροφική μανία τους μίλησε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας από το υπουργείο, μαζί με τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφό, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Γκουντούφα.
Ο υπουργός ξεκίνησε λέγοντας πως «μετά από 15 ημέρες ακραίων κλιματικών φαινομένων και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές στη χώρα, σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, αλλά σε αυξημένη ετοιμότητα», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντας στην Κάρυστο. «Αυτοθυσία και ηρωισμός είναι τα χαρακτηριστικά όλων όσοι δίνουν μάχη με τις φωτιές. Από τους πυροσβέστες μέχρι τους κατοίκους και τους εθελοντές».
Στη συνέχεια ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως τις ημέρες αυτές εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα. «Στην πλειοψηφία τους ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε : «Η διαφορά με άλλες χρονιές ήταν οι καιρικές συνθήκες. Η κλιματική κρίση που έδωσε έναν ιστορικά πρωτοφανή καύσωνα είναι εδώ. Την τελευταία 10ετία είχαμε ελάχιστες ημέρες συνθήκες ακραίου καύσωνα σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους. Από το 2003 ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη με κατηγορίες πολύ υψηλού κινδύνου για πέντε μέρες και σε τόσες περιφέρειες. Η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο την πλειονότητα όλων αυτών των περιοχών. Ωστόσο, 10 πυρκαγιές πήραν μεγάλες διαστάσεις και δοκίμασαν τα όρια και τις αντοχές όλων και πάνω από όλα των κατοίκων».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορικούς καύσωνες που έχουν καταγραφεί και πρόσθεσε ότι θα θυμόμαστε το 2023, όπου μία ολόκληρη ζώνη, από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, υποφέρει. Είχαμε πρωτοφανή χιονόπτωση στις ΗΠΑ, ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα, το χειμώνα χάσαμε το μισό νερό από τις βροχές, πράγμα που μείωσε τη σχετική υγρασία και άρχισε να δημιουργεί συνθήκες για τη διάδοση των πυρκαγιών, έφτασε η σχετική υγρασία στο έδαφος να είναι κάτω από το 10%, που είναι το ακραίο όριο.
Ο κ.Ζερεφός αναφέρθηκε στις φοβερές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, όπου επί πέντε μέρες έπνεαν άνεμοι άνω των 150 χλμ, πράγμα που όπως είπε δεν είχε καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Κλιματολογίας.
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Γ. Πουρναράς, αφού εξέφρασε τα συλληπυρήριά του στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν, μίλησε για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις φετινές πυρκαγιές και για ταχύτατη εξάπλωση των μετώπων, με ενδεικτικό αυτό της Μαγνησίας. Συμπλήρωσε ότι όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι σε επιφυλακή, οι άδειες έχουν ανασταλεί και ευχαρίστησε τους εθελοντές. Καθημερινά η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει 60- 80 ενάρξεις πυρκαγιών, δύσκολο εγχείρημα. Στην πυρκαγιά της Ρόδου έγινε μεγάλη επιχείρηση με 350 άτομα. Στη Μαγνησία, μέσα σε 4,5 ώρες είχαμε 9 ενάρξεις πυρκαγιών. Γίνεται τιτάνιος αγώνας, είμαστε παρόντες, ο πολίτης να εμπιστεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα.
Δείτε την συνέντευξη Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις