"Η φωτιά ανεβαίνει στην καρδιά του δρυμού της Πάρνηθας", είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αχαρνών Θέμης Οικονόμου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη στην Πάρνηθα με τις αναζωπυρώσεις, ενώ την ίδια ώρα οι κάτοικοι της περιοχής Θρακομακεδόνες είναι σε ετοιμότητα.

Παρά τη διαφαινόμενη ύφεση τα ξημερώματα οι άνεμοι ενισχύθηκαν αρκετά και φούντωσαν το πύρινο μέτωπο με την αγωνία να κορυφώνεται για την Πάρνηθα, τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνουν στην Αττική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Πυροσβεστική, λίγο μετά στις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση. Το μέτωπο αυτή την ώρα εντοπίζεται στα αριστερά της Πάρνηθας με κατεύθυνση ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής.
Σε αντίθεση με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αχαρνών ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστική Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ ότι δεν κινδυνεύει ο Εθνικό Δρυμός.

Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Αχαρνών: Η φωτιά ανεβαίνει στην καρδιά του δρυμού της Πάρνηθας

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αχαρνών Θέμης Οικονόμου μίλησε για την κατάσταση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα.

Όπως αναφέρει στο Open «η φωτιά ανεβαίνει στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού. Η ακτίνα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη και ευχόμαστε την φωτιά να την φρενάρει ο άνεμος.»

Οι φλόγες δεν μπαίνουν στους Θρακομακεδόνες, δυστυχώς ανεβαίνει προς τον Δρυμό, αυτό είναι το επικίνδυνο σημείο.

Αν καβαλήσει το βουνό, θα πρέπει να μπει στη ρεματιά και μετά να ανέβει την Πάρνηθα για τον κεντρικό. Εκεί είναι το δύσκολο σημείο γιατί μέσα στις ρεματιές δημιουργούνται αέρηδες που φουντώνουν την φωτιά» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Μήνυμα 112 τα ξημερώματα
Στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα να εκκενώσουν σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες τα σπίτια τους.

Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημερας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και7 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Σε ετοιμότητα οι Θρακομακεδόνες
Η φωτιά στην Πάρνηθα αναζωπυρώθηκε επειδή παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή, εξήγησε στην τηλεόραση του MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τονίζοντας ότι ήταν σαν μια «έκρηξη» φωτιάς μέσα στην εστία της στη χαράδα, με αποτέλεσμα να φουντώσουν και πάλι οι φλόγες.
Όσον αφορά τους Θρακομακεδόνες και τις πληροφορίες που «θέλουν» την περιοχή να κινδυνεύει, ο κ. Αρτοποιός ξεκαθάρισε ότι η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί και συνεχίζεται η μάχη για να μην γίνει αυτό και πρόσθεσε ότι προέχει να φτιαχτεί μια ζώνη ανάσχεσης.

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

1. Στη λεωφόρου Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,
2. Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις
3. Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων
4. Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων
5. Στη λεωφόρο Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριο
6. Στη λεωφόρο Κύμης από οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες
7. Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα
8. Σε ποιες περιοχές υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Δορυφορική εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πάρνηθα
Το πρωί της Τετάρτης 23/8 ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Πάρνηθας.

Η παρακάτω δορυφορική εικόνα παρουσιάζεται μετά από επεξεργασία από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σε ποιες περιοχές υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Πέμπτη 24 Αυγούστου για δύο περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοια

– Περιφέρεια Αττικής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις