Γαλλία: Λάθος διάγνωση έκαναν οι γιατροί στην Ελληνίδα που πέθανε από αλλαντίαση – Διέγνωσαν λαρυγγίτιδα
Η 32χρονη Ελληνίδα πήγε εγκαίρως στο νοσοκομείο στο Μπορντό αλλά οι γιατροί διέγνωσαν λαρυγγίτιδα και την άφησαν να φύγει
Νέα στοιχεία βλέπουν το φώς της δημοσιότητας στη Γαλλία για το θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας από αλλαντίαση αφού κατανάλωσε σαρδέλες σε πεντάστερο ρεστοράν – wine bar στο Μπορντό.
Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται ο σύζυγος της και άλλα 11 άτομα που έφαγαν στο ίδιο ρεστοράν.
Τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν εκτενή αναφορά γράφοντας ότι «όσα συνέβησαν ήταν πραγματική τραγωδία και αποκαλύπτουν ότι: Το τραγικό και συνάμα εξοργιστικό, είναι ότι η πρώτη διάγνωση των γιατρών ήταν πως η 32χρονη Ελληνίδα είχε λαρυγγίτιδα!
Ο ιστότοπος sudouest.fr τονίζει ότι οι γιατροί είπαν αρχικά στη γυναίκα που πήγε από την περασμένη Παρασκευή σε νοσοκομείο στο Μπορντό γιατί δεν αισθανόταν καλά ότι είχε λαρυγγίτιδα. Επίσης ο ιστότοπος αναφέρει και ότι ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική έρευνα.
«Η έρευνα που ξεκίνησε την Τετάρτη για το ιατρικό ιστορικό της 32χρονης που πέθανε το πρωί της Τρίτης στο Παρίσι αφού μολύνθηκε από αλλαντίαση στο Μπορντό, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση», αναφέρει το δημοσίευμα.
Διέγνωσαν λαρυγγίτιδα και έδωσαν εξιτήριο
Το Sud Ouest αναφέρει ότι η νεαρή γυναίκα πήγε στα επείγοντα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου CHU Pellegrin αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (8.9.2023). Η γυναίκα φέρεται να είπε στους γιατρούς ότι είχε αδυναμία κατάποσης και βραχνάδα. Οι γιατροί διέγνωσαν με μια μορφή λαρυγγίτιδας και της είπαν ότι μπορεί να φύγει.
«Επέστρεψε στο Παρίσι με τον σύζυγό της το Σάββατο. Την Κυριακή, και ενώ τα συμπτώματά της παρέμεναν, πήγε ξανά στα επείγοντα, αυτή τη φορά του νοσοκομείου Begin στο Παρίσι. Αυτή τη φορά την κράτησαν για παρακολούθηση μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Μην έχοντας καμία ενημέρωση για την ύπαρξη κρουσμάτων αλλαντίασης στο Μπορντό, οι γιατροί της έδωσαν ξανά εξιτήριο. Πέθανε την επόμενη μέρα στο σπίτι της», τονίζει το δημοσίευμα.
Το βράδυ της Κυριακής άρχισαν να υπάρχουν υποψίες για έξαρση κρουσμάτων αλλαντίασης στο Μπορντό. Το απόγευμα της Κυριακής κατέφθασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης και το δεύτερο ύποπτο κρούσμα (μετά την Ελληνίδα). Είχε καταναλώσει κι αυτό σαρδέλες στο εστιατόριο.
Μέσα στη νύχτα που ακολούθησε δεν υπήρξε καμία επικοινωνία από την Αρχή προς νοσοκομεία, προκειμένου να τεθούν σε επιφυλακή για τυχόν άλλα κρούσματα.
Η Διεύθυνση για την Προστασία του Πληθυσμού (DDPP), που πρέπει να επιθεωρεί τις επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για παρόμοια περιστατικά, ενημερώθηκε για το θέμα το επόμενο πρωί.
«Θα μπορούσε να σωθεί»
Ωστόσο, όμως επισημαίνει στο site ένας νοσοκομειακός γιατρός: «Αν και δεν είναι δυνατόν στο παρόν στάδιο να καθοριστεί σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να σωθεί η ασθενής στο Παρίσι, είμαι ξεκάθαρο ότι δεδομένης της σπανιότητας της νόσου, της μεγάλης δυσκολίας διάγνωσής της και της ραγδαίας επιδείνωσής της, η ταχύτητα ενημέρωσης της νοσοκομειακής κοινότητας είναι κρίσιμη για την καθοδήγηση των διαγνώσεων».
Η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας έστειλε επείγουσα ενημέρωση σε όλους τους επαγγελματίες υγείας της χώρας το απόγευμα της Τρίτης, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ακόμη δεν έχουν ασκηθεί διώξεις στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου ή στο σεφ που παρασκεύασε πιθανότατα με τον προμηθευτή τις σαρδέλες σε βαζάκια.
Οι σαρδέλες μύριζαν
Μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest ο διευθυντής του εστιατορίου παραδέχτηκε πως όταν άνοιξε το βάζο, κάποιες σαρδέλες μύριζαν, αλλά τις πέταξε και κράτησε αυτές που του φάνηκαν «καλές».
«Η διαχείριση της επιχείρησης φαίνεται να βρίσκεται σε καλό επίπεδο» όμως ο τρόπος λειτουργίας της περιλαμβάνει πολλές χειροποίητες διαδικασίες που δεν ήταν ελεγχόμενες, αναφέρει ο Τιερί Τουζέ, βοηθός διευθυντή της DDPP, επισημαίνοντας ότι δεν είχε γίνει καμία αναφορά για το συγκεκριμένο εστιατόριο στο παρελθόν.
Ο δικηγόρος Νικολά Ρεινό ντε Λαζ μίλησε για το θέμα στο Paris Match και έκανε αναφορά στις ευθύνες που έχει ο εστιάτορας και τις πιθανές ποινές που αντιμετωπίζει.
«Πρώτα πρέπει να καθοριστεί η αλυσίδα ευθυνών. Επεξεργάστηκε μόνος τα τρόφιμα ή μαζί με τον προμηθευτή; Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να είναι υπαίτιοι και οι δύο… Ο διευθυντής συγκεκριμένα θα μπορούσε να διωχθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση καταναλωτών σε κίνδυνο. Αυτά τα αδικήματα επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 3 ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ, σύμφωνα με τον γαλλικό Ποινικό Κώδικα».
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου μπορεί να διωχθεί και για παραβίαση συγκεκριμένης υποχρέωσης για την ασφάλεια των πολιτών. Σε αυτήν την περίπτωση η πιθανή ποινή φυλάκισης ανέρχεται στα 5 έτη και το πιθανό πρόστιμο στα 75.000 ευρώ, διευκρινίζει ο δικηγόρος.
Στο νοσοκομείο ο σύζυγος της Ελληνίδας και άλλοι 11 άνθρωποι
Ο σύζυγός της 32χρονης Ελληνίδας επίσης νοσηλεύεται στα επείγοντα ενώ άλλοι τουλάχιστον 11 άνθρωποι – οι περισσότεροι αλλοδαποί, νοσηλεύονται, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της Γαλλίας.
Από αυτούς, 7 άτομα είναι σε σοβαρή κατάσταση, στην εντατική.
Όλοι τους είχαν φάει στο εστιατόριο «Tchin Tchin Wine Bar», μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου, σαρδέλες που είχαν αποθηκευτεί από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου σε βάζα.
Το εστιατόριο σφραγίστηκε για έλεγχο, και οι αναλύσεις έδειξαν «έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας διατήρησης»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις