Καιρός – Μαρουσάκης: Αφρικανική σκόνη – Γιατί «πνίγεται» η Κρήτη – Που οφείλονται τα 30άρια – Τι είναι οι ομίχλες θαλάσσης
Σε κλοιό αφρικανικής σκόνης όλη η χώρα, με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο στην Κρήτη.
Στο έλεος της… αφρικανικής σκόνης βρίσκεται και πάλι η Κρήτη με το φαινόμενο σήμερα να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.
Ο ήλιος στο Ηράκλειο «χάθηκε», σύμφωνα με το cretapost.gr, η ατμόσφαιρα έγινε πνιγηρή και το περιβάλλον θυμίζει περισσότερο χώρες του τροπικού παρά του εύκρατου κλίματος.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης το φαινόμενο σταδιακά θα υποχωρήσει από σήμερα το απόγευμα ωστόσο κατά τις μεσημεριανές ώρες θα βρίσκεται στο… ζενίθ!
Παράλληλα με την αφρικανική σκόνη σε 8 περιοχές της Κρήτης η θερμοκρασία έφτασε μέχρι 32,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ σήμερα δεν έχει πέσει κάτω από 30.
Η Αφρικανική σκόνη είναι αισθητή στην Αθήνα αλλά και σε όλη τη χώρα με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τους πνευμολογόγους να εφιστούν την προσοχή των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με βασική σύσταση να μένουν στο σπίτι ή εάν κυκλοφορήσουν έξω να φορούν μάσκα.
Πώς εξηγεί όμως ο Κλέαρχος Μαρουσάκης το φαινόμενο σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν
Σε ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναλύει το φαινόμενο και εξηγεί για ποιο λόγο η αφρικανική σκόνη επηρεάζει κυρίως την Κρήτη.
Ο ίδιος γράφει: «Από τη μια μεριά αυτό οφείλεται στις αρκετά θερμές αέριες μάζες που μας έχουν έρθει από την Αφρική. Παρόλα αυτά αυτή η διαφοροποίηση που παρατηρείται στην αυτή περιοχή σε σχέση με τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας σχετίζεται με την τοπογραφία που εμφανίζει η περιοχή σε συνδυασμό και με το πεδίο ανέμων που επικράτησε».
Συνεχίζει λέγοντας: «Στην περιοχή επικράτησαν νότιοι άνεμοι οι οποίοι καθώς αλληλεπίδρασαν με τους ορεινούς όγκους του νησιού, δημιούργησαν καταβάτες ανέμους, ανέμους δηλαδή οι οποίοι καθώς κατέρχονται από τις βουνοπλαγιές ενισχύονται σημαντικά και ταυτόχρονα θερμαίνονται μιας και οδηγούνται σε περιοχές μεγαλύτερης βαρομετρικής πίεσης. Έτσι λοιπόν ενισχύθηκε περεταίρω η ήδη θερμή αέρια μάζα οδηγώντας τον υδράργυρο σε υψηλότερες τιμές απ’ ότι γενικότερα επικράτησαν στη χώρα μας.
Η σκόνη φεύγει σήμερα αλλά θα ξανάρθει
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει «μετά από αυτό το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά μιας και ο άνεμος θα γυρίσει σε βορειοδυτικό απομακρύνοντας αυτές τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο.
Έτσι λοιπόν θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας».
Υψηλές θερμοκρασίες και ομίχλες θαλάσσης
Ωστόσο, σημειώνει πως οι επόμενες ώρες θα κυλήσουν με υψηλές θερμοκρασίες «στις αρχές της άλλης εβδομάδας ενδεχομένως να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά ή και πάνω από τους 30° βαθμούς κελσίου. Η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει σε σχηματισμό πυκνών ομιχλών σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις».
«Στην εποχή που βρισκόμαστε η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κοντά στους 14° βαθμούς στα βόρεια και κοντά στους 17° πιο νότια.
Καθώς η θερμή αέρια μάζα κινείται πάνω από αυτές τις υδάτινες – ψυχρότερες επιφάνειες, ψύχεται οδηγώντας στη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτή φέρει με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ομιχλών μεταφοράς μια μορφή των οποίων είναι και οι ομίχλες θαλάσσης» καταλήγει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις