Μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα προβλέπονται ποινέές από 10-20 χρόνια, αν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς χαθεί ζωή ή έχουμε οικολογική καταστροφή, είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 12 οι 13 Έλληνες συλληφθέντες – μέλη του πληρώματος- της θαάμηγού “Περσεφόνη”, απ όπου εκτοξεύτηκαν προχτές στην Ύδρα πυροτεχνήματα βάζοντας φωτιά στο μοναδικό δάσος του νησιού

Τριακόσια στρέμματα δάσους έκαψαν σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι ανευθύνοι που προκάλεσαν τη φωτιά στην Ύδρα πετώντας πυροτεχνήματα μέσα από το τουριστικό σκάφος «Περσεφόνη» το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο ΟΡΕΝ το πρωί της Κυριακής «σύμφωνα με καταθέσεις κάποιοι ιδιώτες με πυροτεχνήματα-βεγγαλικά κατάφεραεν να κάψουν 300 στρέμματα. Χρειαστήκαμε 6 εναέρια μέσα και δύο ομάδες δασοκομάντος για να την αντιμετωπίσουμε, δυνάμεις που έλειψαν από άλλα μέτωπα».

«Η κυρία εισαγγελέας ζήτησε να κατασχεθεί το εν λόγω σκάφος και να προσαχθούν οι συγκεκριμένοι επιβαίνοντες, πλήρωμα και μένει να φανεί από τις καταθέσεις τι έκαναν και τι δεν έκαναν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στο πρωτοφανές περιστατικό στην Ύδρα.

Όπως υπενθύμισε, δε, μετά την αλλαγή του ποινικού κώδικα προβλέπεται ποινή «10 έως 20 χρόνια κάθειρξη για όσους βάλουν φωτιά και χαθεί μια ζωή ή προκληθεί οικολογική καταστροφή».

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά τα 13 μέλη του πληρώματος του τουριστικού σκάφους Περσεφόνη που συνελήφθησαν για τη φωτιά που προκλήθηκε σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι στην Ύδρα όταν έπεσαν πυροτεχνήματα μέσα από το σκάφος.

Τα 13 άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, που ανέλαβε την έρευνα για την υπόθεση μετά την ανεύθυνη κίνηση των επιβαινόντων στο σκάφος το βράδυ της Παρασκευής.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η διαδικασία κατάσχεσης του «Περσεφόνη» το οποίο είχαν ναυλώσει 17 αλλοδαποί για κρουαζέρια.

Σε βαθμό κακουργήματος τα αδικήματα – Βαριές ποινές και πρόστιμα
Με βάση τις νέες διατάξεις του ποινικού κώδικα, οι 13 που συνελήφθησαν για τα βεγγαλικά ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ βαριές ποινές, καθώς στον νέο κώδικα γίνεται ρητή αναφορά και σε περιπτώσεις με φωτοβολίδες και βεγγαλικά όπως η συγκεκριμένη.

Οι ποινές που προβλέπονται:

Για μεγάλες καταστροφές προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 5 ετών και χρηματικό πρόστιμο καθώς θεωρείται κακούργημα.
Από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη για όσους βάλουν φωτιά και χαθεί μια ζωή ή προκληθεί οικολογική καταστροφή.

-Ποινές χωρίς αναστολή.
-Τα δε πρόστιμα, μπορεί να είναι πολύ τσουχτερά, από 10.000 έως 200.000 ευρώ.
-Αν κρίνει το δικαστήριο μπορεί να υπάρξει ακόμα και δέσμευση περιουσίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook