Οι 13 συλληφθέντες μέλη του πληρώματος του σκάφους «Περσεφόνη» που κατηγορούνται για τη φωτιά στην Ύδρα θα απολογηθούν την Τετάρτη στον ανακριτή

Ποινική δίωξη  σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό  με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε σε βάρος των 13 μελών του πληρώματος της θαλαμηγού «Πεσρεφόνη» για τη φωτιά που φέρεται να προκάλεσαν σε δασική έκταση στην Ύδρα από τη ρήψη πυροτεχνημάτων με τους ανέμους να πνέουν στα 6 μποφόρ και τον κίνδυνο της πρόκλησης πυρκαγιάς  να είναι κάτι από παραπάνω εμφανής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι 13, ανάμεσα τους ο καπετάνιος και οι δύο μηχανικοί, παραπέμφθηκαν σε ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την προσεχή Τετάρτη και μέχρι τότε θα κρατηθούν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με βάση τον νέο ποινικό κώδικα η ποινή για εμπρησμό από τον οποίο προκαλείται οικολογική καταστροφή τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος «Περσεφόνη» κατέπλευσε χθες Σάββατο στις 16:35 στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις των 13 ημεδαπών.

Τη θαλαμηγό είχαν νοικιάσει 17 τουρίστες από το Καζακστάν, που πραγματοποιούσαν διακοπές στην Ελλάδα και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η διαδικασία κατάσχεσης της θαλαμηγού με εντολή εισαγγελέα.

Κομβικό ρόλο θα παίξει η κατάθεση του καπετάνιου
Φέρεται να υπάρχει κατάθεση καπετάνιου διπλανού σκάφους που βρισκόταν επίσης αρόδου στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού και είδε να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά.

Ο ίδιος έχει δώσει αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, η οποία αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στην περιοχή είχε ένδειξη «4», κάτι που καθιστούσε απαγορευτική οποιαδήποτε χρήση πυρός, σύμφωνα με τη πυροσβεστική διάταξη 9 του 2024.

Η προσαγωγή στον εισαγγελέα για τα 13 μέλη του πληρώματος του σκάφους “Περσεφόνη”

Στα δικαστήρια του Πειραιά προσήχθησαν νωρίτερα σήμερα  ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών για την φωτιά που εκδηλώθηκε στην Ύδρα το βράδυ της Παρασκευής από πυροτεχνήματα.

Οι 13 συλληφθέντες οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 13:10 το μεσημέρι της Κυριακής στα δικαστήρια του Πειραιά και εμφανίστηκαν φορώντας τζόκει καπέλα και μάσκες. Και οι 13 αρνούνται τις κατηγορίες

Τα 13 άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, που ανέλαβε την έρευνα για την υπόθεση μετά την ανεύθυνη κίνηση των επιβαινόντων στο σκάφος το βράδυ της Παρασκευής, ενώ βρίσκονταν στην Ύδρα να ρίξουν πυροτεχνήματα με αέρα 6 μποφόρ, γεγονός που προκάλεσε πυρκαγιά στο μοναδικό δάσος καίγοντας 300 στρέμματα όπως είπε σήμερα στο OPEN o Βασίλης Κικίλιας.(Δείτε εδώ τις δηλώσεις του υπουργού)

Το σκάφος “Περσεφόνη” είχαν ναυλώσει 17 υπήκοοι Καζακστάν , έδωσαν κατάθεση χθες και αποχώρησαν για τη χώρα τους.

Κικίλιας: Κάηκαν 300 στρέμματα από τη φωτιά
Τριακόσια στρέμματα δάσους κάηκαν στην Ύδρα σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.
Όπως είπε ο κ. Κικίλιας μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο ΟΡΕΝ «Η ΔΑΕ θα κάνει τη δουλειά της και σε αυτή την περίπτωση. Είχαμε άλλα δυο περιστατικά στην Αττική το 24ωρο που μας πέρασε και πολλά προχτές. Και στο περιστατικό της Ύδρας φέρονται, αυτό μένει να αποδειχθεί από την προανάκριση και ανάκριση, ο Εισαγγελέας ζήτησε να προσαχθεί το πλήρωμα και να κατασχεθεί στο σκάφος, ότι κάποιοι ιδιώτες με βεγγαλικά κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα».
Υπενθύμισε, δε, μετά την αλλαγή του ποινικού κώδικα προβλέπεται ποινή «10 έως 20 χρόνια κάθειρξη για όσους βάλουν φωτιά και χαθεί μια ζωή ή προκληθεί οικολογική καταστροφή».

Αναμένεται το πόρισμα της προανακριτικής
Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι της Ύδρας εν μέσω τουριστικής περιόδου και σε μία περιοχή με χιλιάδες λουόμενους, αφού κάηκαν 300 στρέμματα δάσους εξαιτίας κάποιων απερίσκεπτων, όπως χαρακτηριστικά λένε.

Νομικά αναμένεται να στραφεί ο Δήμος Ύδρας έναντι των υπαιτίων της πυρκαγιάς. Ο δήμαρχος Γιώργος Κουκουδάκης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews τόνισε ότι «ο Δήμος αυτή τη στιγμή περιμένει το πόρισμα της προανακριτικής και εφόσον προκύψουν ευθύνες και βρεθούν οι ένοχοι, θα κινηθεί και αυτός νομικά για να ζητήσει αποζημιώσεις, τόσο για την ψυχική οδύνη, όσο και για τη μεγάλη ταλαιπωρία και σε οικονομικούς πόρους που έχει υποστεί αυτή τη στιγμή ο δήμος».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook