Την Τετάρτη απολογούνται στον ανακριτή ο καπετάνιος και τα 12 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού «Περσεφόνη» για την κατηγορία του εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος

Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κάηκαν πάνω από 300 στρέμματα πευκοδάσους λόγω της φωτιάς που ξέσπασε από πυροτεχνήματα που φέρεται να εκτοξεύτηκαν από τη θαλαμηγό «Περσεφόνη» που ήταν αραγμένη στο συγκεκριμένο σημείο στην Ύδρα.

Από την πλευρά του ο καπετάνιος και το πλήρωμα αρνούνται τις βαριές κατηγορίες .

Τι ισχυρίζεται ο καπετάνιος
Τα όσα ισχυρίστηκε ο καπετάνιος του τουριστικού σκάφους «Περσεφόνη» πριν να καταθέσει στο ανακριτικό της πυροσβεστικής που έρευνα τις συνθήκες της φωτιάς στην Ύδρα το βράδυ της Παρασκευής και πριν να του απαγγελθούν κατηγορίες μαζί με τα άλλα 12 μέλη του πληρώματος, μετέφερε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) Γιώργος Βάλλης.

Ο κ. Βάλλης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (24.06.24) στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε σε όσα του είπε ο καπετάνιος του σκάφους πριν να καταθέσει στο ανακριτικό της πυροσβεστικής που έρευνα τις συνθήκες της φωτιάς στην Ύδρα και πριν να του απαγγελθούν κατηγορίες.

«Ενημερώθηκαν την επόμενη ημέρα με τον καπετάνιο, ο οποίους μου είπε ”ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, ο ίδιος ενημέρωσα, πήρα κι έδωσα τα στοιχεία μου σε όλους τους φορείς, δεν γνωρίζω τίποτα, δεν εμπλέκομαι σε τίποτα, δεν κάναμε τίποτα».

Όπως τόνισε, ο καπετάνιος «βρισκόταν σε μία τρέλα», λέγοντας πως «με έχουν μπλέξει σε ένα ζήτημα, για το οποίο δεν έχουμε ευθύνη».

Ωστόσο παρά τα όσα ισχυρίζεται ο καπετάνιος του «Περσεφόνη, υπάρχουν μαρτυρίες από παραπλέων σκάφος ότι το εν λόγω τουριστικό πλοίο ήταν το μοναδικό στον όρμο στον οποίο εκδηλώθηκε η φωτιά καθώς και ότι μόλις ξεπήδησαν οι φλόγες αναχώρησε μέσα στη νύχτα και υπό κακές καιρικές συνθήκες από την περιοχή.

Βαριές κατηγορίες και πρόστιμο προβλέπει ο νέος νόμος
Την ίδια ώρα, αντιμέτωποι με βαριές ποινές είναι οι 13 συλληφθέντες της θαλαμηγού.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (23/6/24) στα δικαστήρια Πειραιά, στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό με ενδρχόμενο δόλο. Οι κατηγορούμενοι πρόκειται να απολογηθούν την Τετάρτη και μέχρι τότε κρατούνται.

Ο ίδιος άσκησε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα και για τους 13, που θα απολογηθούν την Τετάρτη σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι ποινές που επισύρουν οι κατηγορίες για εμπρησμό ξεκινούν από το 1 έτος και κλιμακώνονται ανάλογα με τη ζημιά που προκαλεί η φωτιά σε 5, 10 ακόμη και 20 χρόνια. Επίσης μεγάλα είναι και τα πρόστιμα που  μπορεί να επιβληθούν και είναι από 10.000 έως 200.000 ευρώ.

Πρόκειται για τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού που έπλεε στον όρμο κοντά στο πευκόδασος της Ύδρας όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Ύδρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις