Οι αποκαλύψεις για την ταυτότητα των μελών της σπείρας των εκβιαστών σε βάρος καταστηματαρχών στον Δήμο Αθηναίων προκαλεί και πολιτικές αναταράξεις. Ήδη για δύο υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού που είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανεστάλη η κομματική τους ιδιότητα.

Την αναστολή της κομματικής ιδιότητας δύο μελών του κόμματος ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εμπλοκή τους στην υπόθεση των εκβιασμών σε βάρος καταστηματαρχών στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας, της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για τους δύο υπαλλήλους – συνδικαλιστές του υπουργείου Πολιτισμού, έναν αρχαιολόγο και έναν εργατοτεχνίτη, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη λίστα με τους συνεργούς του κυκλώματος και δεν συνελήφθησαν με την διαδικασία του αυτοφώρου μαζί με τα 14 βασικά μέλη του παράνομου κυκλώματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για γνωστά πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με πόστο στον κεντρικό μηχανισμό,

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: «Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας».

Σημειώνεται ότι η σπείρα εκβίαζε καταστηματάρχες του κέντρου της πόλης προκειμένου τα μέλη της να αποκομίζουν οικονομικά οφέλη.

Σε αναστολή καθηκόντων και από υπουργείο Πολιτισμού
Εν τω μεταξύ, τα δύο αυτά πρόσωπα τέθηκαν σε αναστολή των καθηκόντων τους και από το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Η σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης αναφέρει: «Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του Υπουργείου, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής».

Η εξάρθρωση του κυκλώματος και ο τρόπος δράσης
Στα χέρια των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. 14 δημοτικοί αστυνομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων. Είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση και κατηγορούνται για εκβιασμούς καταστηματαρχών και χρηματισμό.
Στα πρότυπα της μαφίας, τα 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, περιπτέρων και ξενοδοχείων χρησιμοποιώντας την εξουσία τους.

Παρείχαν προστασία για την αποτροπή πρόκλησης βλάβης στην επιχείρησή τους, παραβάσεις έμπαιναν στο αρχείο όταν καταβαλλόταν το απαιτούμενο ποσό. Επιδίωκαν με δική τους πρωτοβουλία να αποφύγουν τη βεβαίωση παραβάσεων, ενώ εκείνοι που δεν δέχονταν να υποκύψουν στον εκβιασμό και στον… τιμοκατάλογο της οργάνωσης τιμωρούνταν με υπέρογκα πρόστιμα.

Η εγκληματική οργάνωση δρούσε κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, η λεία ανέρχεται στις 700.000€.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα με τους δημοτικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς 
Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα αρχηγικά μέλη κατηύθυναν τους υπαλλήλους για στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα, καθώς και για τη βεβαίωση συγκεκριμένων παραβάσεων σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο οι καταστηματάρχες εξαναγκάζονταν να απευθυνθούν στην οργάνωση, προκειμένου να προστατευτούν, καταβάλλοντας χρηματικό αντίτιμο.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν δέχονταν την προστασία που τους παρείχε η οργάνωση, δέχονταν απειλές ότι θα υπόκεινται σε ελέγχους δημοτικών Αρχών και θα τους βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα.
Τα μέλη, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή η δράση τους, λάμβαναν μέτρα προστασίας, με τις συναντήσεις τους (μεταξύ τους ή με τους καταστηματάρχες) και τις δωροληψίες να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους χώρους και εν συντομία. Αρκετές φορές όμως, οι δοσοληψίες γινόντουσαν μέσα σε τουαλέτες και αυτοκίνητα.
Η δράση των μελών της συμμορίας έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφίες, όπου όπως φαίνεται δίνουν ραντεβού σε συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας με επιχειρηματίες, τους οποίους στην συνέχεια εκβίαζαν ενώ σε άλλους παρείχαν ασυλία.

Στα χέρια της ΕΛΑΣ τα τεφτέρια της σπείρας

Στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. έχει και τα τεφτέρια του κυκλώματος, τα σημειώματα, γραπτά και ηλεκτρονικά. Όπως προκύπτει η 43χρον4 αρχηγός με το όνομα «Νάνσυ» κρατούσε τις… σημειώσεις της, για τα χρωστούμενα από τους εκβιασμούς, τις ταρίφες που ζητούσαν από τους καταστηματάρχες κ.λπ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook