Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλο. Αναγνωρίστηκαν στους δύο κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του προτέρου σύννομου βίου και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Έντονες αντιδράσεις από το ακροατήριο

Με ομόφωνη απόφασή του το Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε σε κάθειρξη 5 ετών τον κοσμηματοπώλη και 6 ετών το μεσίτη που κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη του 33χρονου ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου τον οποίο είχαν χτυπήσει βάναυσα.

Το δικαστήριο αποφάσισε την έκτιση της ποινής κατ’ οίκον για τον κοσμηματοπώλη καθώς έχει συμπληρώσει τα 80 έτη της ηλικίας του, ενώ ο μεσίτης οδηγείται στις φυλακές. Η πρόεδρος ενημέρωσε τους καταδικασθέντες πως έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από τον Άρειο Πάγο την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ομόφωνα το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και στους δύο κατηγορούμενους για τα πρόταση που ζήτησε να μη δοθεί κανένα ελαφρυντικό.

Οι δικαστές αναγνώρισαν, επιπλέον, στον κοσμηματοπώλη την ελαφρυντική περίσταση ότι οι πράξεις του ωθήθηκαν «από ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος».

Σε πρώτο βαθμό ο 81 ετών κοσμηματοπώλης και ο 64χρονος μεσίτης είχαν καταδικαστεί για την θανατηφόρα σωματική βλάβη στον Ζακ Κωστόπουλο σε κάθειρξη 10 ετών ο καθένας.

Επίσης το πρωτοβάθμιο δικαστήριο με την απόφαση που είχε εκδώσει τον Μάριο του 2022 δεν είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στους δυο καταδικασθέντες.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, που μείωσε δραστικά την ποινή την πρωτόδικη ποινή στους δύο κατηγορούμενους το κοινό που είχε πλημμυρίσει τη δικαστική αίθουσα ξέσπασε φωνάζοντας «Δολοφόνοι» και «Η Ζάκι ζει, τσακίστε τους ναζί».

Σπαρακτική ήταν η κραυγή «Ζαχαρία μου» από τη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, που χειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους.

Νωρίτερα την απόρριψη των ελαφρυντικών είχε ζητήσει ο εισαγγελέας της έδρας. «Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου εκνευρισμένος από τις φθορές στο κατάστημά του, μπορούσε να αποφύγει το αποτέλεσμα, αν άνοιγε την πόρτα και δεν τον κρατούσε εγκλωβισμένο μέσα.

»Δε δικαιολογείται η αξιόποινη συμπεριφορά του κατηγορούμενου, που χτύπησε το θύμα, δίνοντας την πιο καίρια κλωτσιά στο κεφάλι του, ρίχνοντάς τον στο οδόστρωμα», είπε ο εισαγγελικός λειτουργός για τον κοσμηματοπώλη.

Ο 33χρονος ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος , σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του.

Το θύμα, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν «ασφάλισε» η πόρτα και δεν μπορούσε να βγει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά τη γυάλινη θύρα και στη συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 64χρονο μεσίτη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook