Ανεξέλεγκτη καίει η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Σοφικό Κορινθίας με το πύρινο μέτωπο να είναι μεγάλο , ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης,.

Η φωτιά που ξέσπασε λίγα λεπτά μετά τις 11:30 στο Σοφικό Κορινθίας στην περιοχή Άγιος Βλάσσης, δίπλα στην Εθνική Οδό Επιδαύρου – Κορίνθου, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ανέμων με τα πύρινα μέτωπα να είναι δύο, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης συνεχώς ενισχύονται οι δυνάμεις με 140 πυροσβέστες και 22 εναέρια μέσα, 10 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα.

Η φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή και από την κατασκήνωση και κατακαίει δασική περιοχή.

Λόγω της πυρκαγιάς, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Κορίνθου – Επιδαύρου και συγκεκριμένα από τη διασταύρωση Λουτρών Ωραίας Ελένης μέχρι τη διασταύρωση της Δήμαινας. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων εναλλακτικών διαδρομών.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, μέσω Ναυπλίου γίνεται η μετακίνηση των πολιτών προς το Δήμο Μεθάνων – Τριζοίνας ή προς τον Ισθμό της Κορίνθου.

Τρείς πυροσβέστες τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Σοφικό Κορινθίας, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική.

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που μαίνεται στο πευκόδασος του Σοφικού, εγκλωβίστηκε τόσο εκείνος όσο και συνάδελφοι του από τις φλόγες.Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σωθούν ωστόσο ενας εξ αυτών μεταφέρθηκε από μέλος της Ομάδας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών Κορίνθου στο Νοσοκομείο Κορίνθου, με ελαφρά εγκαύματα. Ο ι φλόγες έφτασαν μέχρι το όχημά του προκαλώντας φθορές.

Σε εξέλιξη και συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο την πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας

Β. Βαθρακογιάννης: Πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά, δεν έχει ελεγχθεί

O εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης μιλώντας στο ΕΡΤNews είπε ότι «είναι μια πυρκαγιά πάρα πολύ δύσκολη. Εξελίχθηκε σε πυκνή βλάστηση, κυρίως δασική έκταση, με πεύκα, με πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και σε ένα πεδίο που χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων να είναι άμεση, όπως και των εναέριων μέσων».

«Να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή περιοδικά από αέρος επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, 13 αεροσκάφη και ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για το συντονισμό τους. Η πυρκαγιά βεβαίως και δεν έχει ελεγχθεί, παραμένει σε εξέλιξη. Έχουμε ακόμα αρκετές εστίες να αντιμετωπίσουμε και όλες οι δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο με τη συνδρομή υδροφόρων που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με μηχανήματα έργου και εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ (…)» επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης.
Όπως είπε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ειδοποιήθηκε περίπου είκοσι λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι με τις φλόγες κάποια στιγμή να έχουν ξεπεράσει και το ύψος των 20 με 25 μέτρων. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια κατάσταση. Δεν λέμε ότι η πυρκαγιά έχει αντιμετωπιστεί, ούτε καν έχει περιοριστεί. Είναι σε εξέλιξη, όπως και σε εξέλιξη είναι όλο το επιχειρησιακό σχέδιο για τον περιορισμό της (…)».
Η φωτιά κατευθύνεται νότια κάτω από το Σοφικό και ξεκίνησε από ελαιόδεντρα στο ύψος μίας ταβέρνας και έλαβε πολύ γρήγορα διαστάσεις.

Περαιτέρω ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (συμπεριλαμβανομένων και 10 πυροσβεστών από τη Μολδαβία στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας) και 37 οχήματα. Επιπλέον, επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, τα δύο συντονιστικά. Κατευθύνονται επίσης, άλλα 3 εναέρια, και θα ενισχυθούν από 22 σε 25. Σημαντική είναι η συνδρομή από και από στρατό και εθελοντές

Κιλκίς: Έκλεισε το τελωνείο των Ευζώνων εξαιτίας της πυρκαγιάς κοντά στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας

Την ίδια ώρα, πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα βρίσκεται σε εξέλιξη στους Τσολιάδες Κιλκίς κοντά στο συνοριακό σταθμό ο οποίος έκλεισε προληπτικά λόγω καπνού.

Η φωτιά, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, καίει αγροτοδασική και χορτολιβαδική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 39 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα, με 12 υδροφόρα οχήματα, ενώ ελικόπτερο πραγματοποιεί συνεχείς ρίψεις από αέρος.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης στο σημείο αποφασίστηκε να κλείσει η ΠΑΘΕ, από το ύψος της γέφυρας Πολυκάστρου μέχρι το τελωνείο των Ευζώνων, και η κυκλοφορία για τα οχήματα που κινούνται προς τα βόρεια σύνορα διεξάγεται μέσω του Πολυκάστρου.
Παράλληλα, δε διεξάγονται διελεύσεις οχημάτων, από και προς το ελληνικό έδαφος, μέσω του Τελωνείου των Ευζώνων, στο Κιλκίς, εξαιτίας της πυρκαγιάς. Εφόσον οι ελληνικές αρχές ανάψουν το «πράσινο φως» θα αποκατασταθεί η λειτουργία.

Πηγή: Φωτό – Βίντεο: korinthostv.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook