Ρεκόρ νοθείας στο ελαιόλαδο εντοπίζει η ΕΕ λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τιμής και εντατικοποιεί τους ελέγχους

Σύμφωνα με τον Guardian, η εκτόξευση της τιμής του ελαιόλαδου προκάλεσε ρεκόρ διασυνοριακών περιστατικών απάτης, νόθευσης και λανθασμένης σήμανσης του ελαιόλαδου το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2018 είχαν καταγραφεί στην ΕΕ μόλις 15 περιπτώσεις απάτης στο ελαιόλαδο, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2024 τα περιστατικά αυτά έφτασαν τα 50, αριθμός που σύμφωνα με τις αρχές ενδέχεται να είναι κατά πολύ υποτιμημένος σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα.

Από τις συνολικά 182 ειδοποιήσεις απάτης και μη συμμόρφωσης με τις οδηγίες της ΕΕ για το ελαιόλαδο, οι οποίες εστάλησαν από τις αρχές του 2023 στις αρχές, οι 54 αφορούσαν προϊόντα από την Ιταλία, 41 από την Ισπανία και 39 από την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο Guardian, Οι αναφορές περιστατικών περιελάμβαναν λάδια μολυσμένα με μη εγκεκριμένες ουσίες όπως φυτοφάρμακα, ορυκτέλαια και σε μια περίπτωση ανακαλύφθηκαν θραύσματα γυαλιού. Υπήρχαν επίσης πολλές περιπτώσεις όπου το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κρίθηκε νοθευμένο, για παράδειγμα με ανάμειξή του με λάδια φτωχότερης ή φθηνότερης ποιότητας, περιπτώσεις όπου το παρθένο ελαιόλαδο χαρακτηρίστηκε ως «έξτρα παρθένο», ενώ υπήρξαν και αρκετές περιπτώσεις παραπλανητικής ή ψευδούς επισήμανσης προέλευσης.

Η ΕΕ εισήγαγε νέους κανόνες σχετικά με τους ελέγχους συμμόρφωσης των προτύπων εμπορίας για το ελαιόλαδο, καθώς και μεθόδους ανάλυσής του, τον Ιούλιο του 2022.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «Η επιτροπή έχει μηδενική ανοχή στην απάτη. Προκειμένου να παρέχει στους καταναλωτές ελαιόλαδο καλής ποιότητας στην ΕΕ, η επιτροπή διοργανώνει ετήσια εργαστήρια και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι αυτοί οι έλεγχοι εφαρμόζονται σωστά και διασφαλίζει την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών για όσους εργάζονται στο ελαιόλαδο.

Η κλιματική κρίση και η ξηρασία έχει μειώσει την παραγωγή του ελαιόλαδου παγκοσμίως και έχει εκτοξεύσει την τιμή του.

Τα προσωρινά στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) δείχνουν ότι τα παγκόσμια επίπεδα παραγωγής αναμένεται να μειωθούν σε 2,4 εκατομμύρια τόνους το 2023-24, μειωμένα κατά 27% από το 2018-19 και χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα κατανάλωσης των 2,6 εκατομμυρίων τόνων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook