Συγκλονίζουν και οι νέες καταθέσεις των ανθρώπων που σώθηκαν και περιγράφουν την κόλαση φωτιάς που έζησαν

Συνεχίστηκε και σήμερα η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων όπου καταθέτουν θύματα της πύρινης κόλασης που κατέκαψε την περιοχή τον Ιούλιο του 2018, με τραγικό απολογισμό 104 νεκρούς.
«Κανείς δεν μας ειδοποίησε για τίποτα» είπε μια γυναίκα που έχασε την μητέρα της στη θάλασσα – Η αστυνομία δεν ήξερε να κατευθύνει τον κόσμο και τον έστειλε μέσα στο Μάτι ανέφερε άλλος μάρτυρας

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με καταθέσεις έξι μαρτύρων, συγγενών ανθρώπων που χάθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, οι οποίοι επέρριψαν τις ευθύνες για την τραγική εκείνη ημέρα στην Πολιτεία, καθώς οδήγησαν στον εγκλωβισμό εκατοντάδων ανθρώπων μέσα στους στενούς δρόμους και τα στενά που υπάρχουν στο Μάτι.
Κάτοικος από το Μάτι, η οποία έχασε την μητέρα της κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ενώ η ίδια και η κόρη της κινδύνεψαν, περιέγραψε στο δικαστήριο πως η φωτιά τους βρήκε σπίτι τους με την κόρη της να αρχίζει να ουρλιάζει ενώ ο υπολογιστής είχε αρχίσει να λιώνει.
«Καθόμασταν σπίτι και δεν καταλάβαμε. Είχε αρχίσει να λιώνει ο υπολογιστής. Εγώ δεν είχα όσφρηση και δεν κατάλαβα τη μυρωδιά. Το παιδί άρχισε να ουρλιάζει και φώναζε “τωρααα καιγομαστεεε” πήρα δυο πράγματα, τα χάπια της μαμάς μια ζακέτα, δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Βγήκαμε έξω, τρέξαμε. Ήταν 93χρονων η μαμά μου και μας πρόλαβε η φωτιά στη σκάλα πριν την παραλία, εκεί είδαμε το κοριτσάκι της Φύτρου να πηδάει στα βράχια γιατί δεν έβλεπε από τους καπνούς». Και εξήγησε ότι κανείς δεν τους ειδοποίησε για τίποτα.

«Ούρλιαζε το παιδί βοήθεια, αλλά η γιαγιά έφυγε στα χέρια της, προσπαθούσε να την κρατήσει στην επιφάνεια αλλά δεν μπόρεσε και πήγε στο βυθό. Τότε ξεκίνησε να κολυμπάει, αλλά δεν ήξερε προς τα που έπρεπε να κολυμπήσει. Μέσα στη νύχτα πήγαινε προς Κέα και συμπτωματικά περνούσαν Αιγύπτιοι ψαράδες, τελείως τυχαία και με το φακό τη βρήκαν από τις φωνές της» περιέγραψε η μάρτυρας, εξηγώντας ότι οι κρατικοί φορείς ήταν απόντες.

Αδιανόητο» χαρακτήρισε την απόφαση να μεταφερθούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κινέτα, ο μάρτυρας Κωνσταντίνος Τουρναβίτης. «Η εικόνα ήταν της κολάσεως στην κυριολεξία. Υπήρχε η οσμή του θανάτου, δεν μπορούσες να σταματήσεις με το όχημα γιατί κινδύνευαν να κάνουν τα λάστιχα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Τα καμένα οχήματα ήταν παντού και δεν μπορούσες να περάσεις. Είναι αδιανόητο γιατί πήραν πυροσβεστικά από μια δασική περιοχή οικιστική για να τα πάνε στην Κινέτα….» εξήγησε ο μάρτυρας, του οποίου ο αδελφός βρέθηκε απανθρακωμένος στο οικόπεδο Φράγκου.

Παράλληλα και ο Στυλιανός Μάσσης υποστήριξε πως η Αστυνομία δεν χειρίστηκε ορθά την κατάσταση, επισημαίνοντας: «Δεν ήξερε η Αστυνομία που να στείλει τον κόσμο, δεν ήξεραν πως να τον κατευθύνουν και έστελναν μέσα από το Μάτι τον κόσμο», τονίζοντας στην συνέχεια ότι εμφανίστηκαν μετά το πέρασμα της φωτιάς.

«Μάζεψαν τη σπονδυλική στήλη της μητέρας μου και ένα κομμάτι του θώρακα του πατέρα μου. Αυτό έκαναν μόνο. Δεν υπήρχε κράτος, Αστυνομία, Πυροσβεστική. Καθόντουσαν στη Μαραθώνος και κάπνιζαν. Υπήρχαν άνθρωποι που έβλεπαν τα σπίτια τους εσωτερικά να καίγονται και τα κοιτούσαν. Κανείς δεν νοιαζόταν για κανέναν».

Στην συνέχεια η Μαρία Τουρναβίτη που έχασε τον αδελφό της, κατέθεσε: «Έξι χρόνια μετά, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να αποδοθεί κάποια δικαιοσύνη. Ο ρόλος της Πυροσβεστικής είναι κι η εκκένωση. Ζω στη Νέα Πεντέλη και στις μεγάλες φωτιές του 1997 μπήκε πυροσβέστης στην αυλή και μας είπε “αφήνετε ανοιχτές αυλόπορτες, λάστιχα να φαίνονται και φεύγετε”, άρα έχω την εμπειρία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook