Η 49χρονη υπάλληλος του ΕΦΚΑ συνελήφθη και θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία

Ιστορία διαφθοράς στον ΕΦΚΑ με υπάλληλο που ζητούσε μίζα από γυναίκα η οποία προσπαθούσε να βγάλει το επίδομα αναπηρίας για τη μητέρα της που ήταν δικαιούχος και καθόλα νόμιμη.

Η 49χρονη υπάλληλος του ΕΦΚΑ αρχικά είχε ζητήσει 4000 «μίζα» για να εγκριθεί  το επίδομα αναπηρίας αλλά λόγω οικονομικής αδυναμίας της ενδιαφερόμενης έκανε …σκόντο και κατέβασε το ποσόν στις 2000 ευρώ.

Στην υπόθεση της δωροδοκίας της υπαλλήλου του ΕΦΚΑ διαμεσολαβητικό ρόλο έπαιζε και ο σύζυγος της, άσχετος με τον ΕΦΚΑ .

Σε βάρος και των δύο σχηματίστηκε δικογραφία και παραπέμπονται στη δικαιοσύνη.

Η υπάλληλος του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος, μετά την έρευνα που έγινε σε βάρος με αφορμή την καταγγελία της 56χρονης γυναίκας από την οποία ζητούσε μίζα. Κατηγορούμενος είναι και ο 53χρονος σύζυγός της, ο οποίος όμως δεν συνελήφθη, καθώς δεν τον κάλυπτε το αυτόφωρο.

Στη δημοσιότητα ήρθε ο διάλογος της υπαλλήλου του ΕΦΚΑ με τη γυναίκα –θύμα , ένας διάλογος που έχει καταγραφεί στα κινητά τηλέφωνα με μηνύματα

– Υπάλληλος ΕΦΚΑ: Τα μισά όπως είχαμε πει
– Θύμα: Δηλαδή 2.000; Ή μήπως μπορούμε 1.500 τώρα και 500 τέλος του μήνα;

Τα στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της υπαλλήλου του ΕΦΚΑ

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώθηκε πως η 49χρονη υπάλληλος του ΕΦΚΑ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με άλλους υπαλλήλους του Οργανισμού, προκειμένου να ενημερώνεται για την εξέλιξη της αίτησης και να παρεμβαίνει για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Στη συνέχεια ενημέρωνε την 56χρονη, επικοινωνώντας μαζί της τηλεφωνικά.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως η 49χρονη υπάλληλος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες που χαρακτηρίζονται ύποπτες με ακόμα μία υπάλληλο του ΕΦΚΑ, με την οποία συνεννοούνταν προκειμένου να τοποθετούν στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές γιατρούς της επιλογής τους, ώστε να τις εξυπηρετούν.

Η 56χρονη καταγγέλλουσα είχε απευθυνθεί για την υπόθεση στους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ από τις αρχές Δεκεμβρίου 2023.

Όπως ανέφερε στην καταγγελία της η 56χρονη γυναίκα η υπάλληλος του ΕΦΚΑ «της ζήτησε 4000 ευρώ για την διεκπεραίωση της καταβολής του επιδόματος αναπηρίας της μητέρας της κι αν δεν κατέβαλε τα χρήματα δεν θα εισέπραττε το επίδομα. Όπως είπε η καταγγέλλουσα τελικά η υπάλληλος αντί για 4000 ευρώ δέχτηκε να μειώσει τη μίζα της στα 2000 ευρώ!

Η επιχείρηση για την παγίδευση στήθηκε, όταν στις 6/8/24 η υπάλληλος ειδοποίησε την ενδιαφερόμενη ότι η υπόθεση της είχε θετική έκβαση και κανόνισαν συνάντηση για να εισπράξει τα χρήματα, τα οποία ήταν προσημειωμένα και έτσι συνελήφθη…

ΕΦΚΑ: Σε αργία η 49χρονη υπάλληλος

Μέσω ανακοίνωσής του, ο ΕΦΚΑ έκανε γνωστό ότι η 49χρονη τέθηκε άμεσα σε αναστολή άσκησης καθηκόντων, ενώ την παρέπεμψε και στο Πειθαρχικό για την υπόθεση δωροληψία.

«Την άμεση αναστολή άσκησης καθηκόντων και παραπομπή στο πειθαρχικό για την υπάλληλο που κατηγορείται για δωροληψία αποφάσισε σήμερα η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το φαινόμενο διαφθοράς. Το περιστατικό αυτό για το οποίο κατηγορείται η υπάλληλος, πέρα από τη σοβαρότητά του, αντιβαίνει στις αξίες της διαφάνειας, της ηθικής και της ακεραιότητας που διέπουν τη λειτουργία του Φορέα μας.

Η Διοίκηση του Φορέα παραμένει προσηλωμένη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη θωράκιση της διαφάνειας και της αξιοκρατικής αξιολόγησης σε κάθε πτυχή της λειτουργίας των υπηρεσιών του.

Οι εσωτερικοί έλεγχοι θα ενισχυθούν και θα συνεχιστούν με αυστηρότητα, προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook