Τα συνεργεία του Δήμου Βόλου μαζεύουν τα νεκρά ψάρια σε μαύρες σακούλες και τα φορτώνουν σε απορριμματοφόρα. Τις παραλίες επισκέφτηκε σήμερα και ο Αχ. Μπέος. Κάλεσε τους καταστηματάρχες να κάνουν αγωγές. Έρευνα για τις αιτίες που πεθαίνουν τα ψάρια και αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία διέταξη η Εισαγγελία.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν εδώ και λίγες μέρες οι εικόνες που έρχονται από το λιμάνι του Βόλου, το οποίο έχει κατακλυστεί από νεκρά ψάρια.

Τα συνεργεία του Δήμου μαζεύουν τα νεκρά ψάρια σε μαύρες σακούλες και τα φορτώνουν σε απορριμματοφόρα, ωστόσο αυτό δεν φτάνει.

Το φαινόμενο, λένε οι ειδικοί, αν και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν είναι νέο, οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο.

Μαζί τους παρασύρουν και χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν.

Διατάχτηκε εισαγγελική έρευνα 

Πάντως σήμερα το θέμα των χιλιάδων νεκρών ψαριών στον Παγασητικό προκάλεσε την παρέμβαση της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου.

Σύμφωνα με το gegonota.news διατάχθηκε αυτεπάγγελτα επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν η ποιότητα του θαλασσινού νερού και οι έλεγχοι που γίνονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια, το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας, το ενδεχόμενο ρύπανσης καθώς και η αιτία θανάτου των ψαριών.

Η έρευνα ανατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου υπό την εποπτεία Εισαγγελέα. Το Λιμεναρχείο θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να συλλέξει στοιχεία για τις παραλίες του Βόλου, του Αναύρου, των Αλυκών και της Νέας Αγχιάλου και να διερευνήσει τις ευθύνες των εμπλεκομένων φορέων.

Στις παραλίες του Βόλου που εδώ και 10 ημέρες έχουν κατακλυστεί από εκατομμύρια νεκρά ψάρια, βρέθηκε σήμερα ο Αχ. Μπέος, ο οποίος κάλεσε τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες που υπέστησαν οικονομική ζημία να προχωρήσουν στην υποβολή μαζικών αγωγών.

Ακόμη σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα για το θυρόφραγμα της Κάρλας, διερωτήθηκε γιατί δεν έκανε όλες αυτές τις ενδεδειγμένες ενέργειες από την αρχή του καλοκαιριού.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κλαουδάτος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εμφάνιση νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.
«Τα ψάρια είναι γλυκού νερού, προέρχονται από τις πλημμυρισμένες περιοχές εκατέρωθεν της Κάρλας. Ο πρώτος λόγος θανάτωσής τους είναι ότι όταν ένα ψαρί του γλυκού νερού, εισέλθει σε θαλάσσιο νερό εξαιτίας της διαφοράς αλατότητας, ψοφάει από αυτό. Αλλά επειδή προέρχονται από πλημμυρισμένες περιοχές, όσο ο κάμπος αποστραγγίζεται και μειώνεται ο όγκος του νερού, είναι αυξημένες οι θερμοκρασίες, μειώνεται το οξυγόνο και έτσι πολλά από αυτά τα ψάρια, ψοφάνε σε εκείνη την περιοχή, και έρχονται μέσω του θυροφράγματος της Κάρλας και καταλήγουν ψόφια στον Παγασητικό» υπογράμμισε.

Ελλοχεύει κίνδυνος για την υγεία;
Σύμφωνα με τον κ. Κλαουδάτο, «δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και στον τουριστικό κλάδο, και στον αλιευτικό. Προφανώς μένοντας εκεί τα ψάρια, υπάρχει πρόβλημα. Συνεργεία έχουν βρεθεί στο σημείο για να απομακρύνουν τα ψάρια. Θεωρώ πως σταδιακά το πρόβλημα θα εκλείψει. Αυτά τα ψάρια δεν προέρχονται από την Κάρλα αλλά από τις πλημμυρισμένες περιοχές».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook