Από το ξαφνικό μπουρίνι που χτύπησε στο φαράγγι της Σαμαριάς έχασε τη ζωή μια 35χρονη από την Ουκρανία. Απεγκλωβίστηκαν και οι 10 περιηγητές που είχαν μείνει εκεί τη νύχτα

Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν στο φαράγγι της Σαμαριάς όταν ξέσπασε ξαφνική καταιγίδα και άρχισαν να πέφτουν βράχια και πέτρες από κατολισθήσεις, κατέγραψαν με τα κινητά τους τουρίστες.

Στο πρώτο βίντεο που ανάρτησε μία τουρίστρια φαίνεται πως η έντονη βροχόπτωση έχει δημιουργήσει έναν καταρράκτη από λάσπες και πέτρες ενώ την ίδια ώρα δεκάδες τουρίστες έχουν υποστεί σοκ από τις εικόνες που βλέπουν και προσπαθούν να προφυλαχθούν.

Σε δεύτερο βίντεο αποτυπώνεται ο χείμαρρος που προκλήθηκε από την ισχυρή νεροποντή που προκάλεσε ένα ποτάμι από χώματα, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν τα πάντα.

Όπως έγραψε στα social media η συγκεκριμένη τουρίστρια: «Η ημέρα ξεκίνησε ωραία στο Φαράγγι Σαμαριάς και ολοκληρώθηκε με κεραυνούς, αστραπές και κατολισθήσεις στα τελευταία 5 χιλιόμετρα».

Από την ξαφνική καταιγίδα μια 35χρονη τουρίστρια από την Ουκρανία έχασε τη ζωή της, όταν χτυπήθηκε στο μηρό από πέτρα και κατέληξε από ακατάσχετη αιμορραγία. Η σορός της απομακρύνθηκε με ελικόπτερο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων.

Απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι επισκέπτες
Απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι επισκέπτες στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ, οι 10 τελευταίοι επισκέπτες που φιλοξενήθηκαν χθες στο χωριό της Σαμαριάς για προληπτικούς λόγους, μεταφέρθηκαν στις περιοχές διαμονής τους.

Παράλληλα, αύριο αναμένεται να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο φαράγγι οι εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

Ευθ. Λέκκας: Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι κορυφαίο σε ομορφιά, αλλά και υψηλού κινδύνου
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο ΕΡΤNews, σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο φαράγγι της Σαμαριάς, μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε τις πολλαπλές καταπτώσεις και κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σε μεγάλο μήκος του φαραγγιού, τονίζοντας ότι παρόμοια φαινόμενα είχαν καταγραφεί και πέρυσι, στις 18 Αυγούστου, εξαιτίας ενός ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Παλαιόχωρας.

«Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στο φαράγγι μετά την έντονη βροχόπτωση που είχαμε χθες το μεσημέρι», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Εξήγησε ότι, ενώ πέρυσι οι κατολισθήσεις πυροδοτήθηκαν από σεισμική δόνηση, φέτος η αιτία είναι οι σφοδρές βροχοπτώσεις.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε τη φυσική ιστορία των φαραγγιών της νότιας Κρήτης, επισημαίνοντας ότι σχηματίζονται από έντονα γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι κατολισθήσεις, η διάβρωση και η σεισμική δραστηριότητα. «Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το κορυφαίο φαράγγι από άποψη ομορφιάς και ενδιαφέροντος, αλλά θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι πρόκειται για ένα μέρος υψηλού κινδύνου», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες για να μειωθεί η έκθεση των επισκεπτών στον κίνδυνο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την έκθεση και η δική μας επίσκεψη είχε ως στόχο να εντοπίσουμε τα τρωτά σημεία κατά μήκος των πρανών του φαραγγιού», σημείωσε. Συνεργάζεται στενά με τον φορέα που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαραγγιού για την εφαρμογή περαιτέρω δράσεων.

Το φαράγγι παραμένει κλειστό, καθώς το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρούν συχνά σε κλεισίματα όταν υπάρχουν έντονα φαινόμενα. «Χθες το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό και σχεδόν ακραίο, αλλά δεν υπήρχε προειδοποίηση στη γενική πρόγνωση», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Σημείωσε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως η έντονη βροχόπτωση, είναι δύσκολα προβλέψιμα, ειδικά όταν πρόκειται για τοπικά φαινόμενα που δημιουργούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας και την εξάτμιση.
Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των επισκεπτών και της λήψης των κατάλληλων μέτρων. «Όταν ο κίνδυνος υπερβαίνει το αποδεκτό επίπεδο, είναι αναγκαίο να προχωράμε στο κλείσιμο του χώρου για την ασφάλεια όλων», κατέληξε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook