Ειρήνη Μουρτζούκου: Μέλος κυκλώματος με ηλεκτρονικές απάτες και λεία άνω των 6 εκατ ευρώ – Τι λένε τα θύματα
Σε συμμορία – μαμούθ με λεία τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων ευρώ που αποσπάστηκαν από τραπεζικούς λογοαριασμούς μέσω ηλεκτρονικής απάτης φέρεται να εμπλέκεται η Ειρήνη Μουρτζούκου. Θύματα δικαιούχοι 1200 τραπεζικών λογαριασμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, «τα μέλη της, έχουν τελέσει, κατά το χρονικό διάστημα από Φεβρουάριο έτους 2022 έως Οκτώβριο 2023, τουλάχιστον 669 περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες αποκόμισαν περιουσιακό όφελος, το οποίο ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 6.000.000 ευρώ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφία ςη Ειρήνη Μουρτζούκου φέρεται να εμπλέκεται παρέχοντας τους λογαριασμούς της στις «υπηρεσίες» της συμμορίας, προκειμένου να μεταφέρονται χρήματα και τα ξεπλένει.
Στα δίχτυα των απατεώνων έπεσαν θύματα κάτοχοι 1200 τραπεζικών λογαριασμών.
Στο LIVE NEWS μίλησαν θύματα που η συμμορία κατάφερε να αποσπάσει χρήματα σπό τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με τη μεσολάβηση, όπως ισχυρίζονται, της Ειρήνης Μουρτζούκου.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, 11.970 ευρώ φέρεται να απέσπασε το κύκλωμα από μια 59χρονη γυναίκα στη Λήμνο τον Δεκέμβριο του 2021 και 3.000 ευρώ από μία ηλικιωμένη γυναίκα στην Αρκαδία που μάζευε αυτά τα χρήματα για να επισκεφθεί την άρρωστη κόρη της. Δείτε το βίντεο με τις μαρτυρίες των θυμάτων από το MEGA
Πρόκειται σύμφωνα με την Αστυνομία για μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές απάτες με τη μέθοδο «Phishing» στην οποία φέρεται να είχε εμπλακεί πριν από ένα χρόνο η 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου από την Αμαλιάδα, η οποία βρίσκεται και στο επίκεντρο των συζητήτσεων για το θάνατο πέντε βρεφών, ανάμεσα τους και τα δύο δικά της μωρά. .
Ο διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όταν είχε εντοπιστεί και εξαρθρωθεί η συμμορία , τότε είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση, η οποία επέφερε ένα καίριο πλήγμα σε εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων των πολιτών μέσω απατών στο διαδίκτυο μέσα από την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας προέβαιναν συστηματικά σε απάτες με υπολογιστή με τη μέθοδο «Phishing».
Πρόκειται για πολυμελή εγκληματική οργάνωση, η οποία συντονιζόταν από ένα κεντρικό πυρήνα 25 ατόμων, ηγετικών και βασικών μελών, ενώ τη δράση της συνεπικουρούσαν τουλάχιστον 130 βοηθητικά- περιφερειακά μέλη, από τα οποία άλλα είχαν διαρκή και άλλα περιστασιακή δράση.
Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι οι εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες που είχαν αναπτύξει αναφορικά με την κατασκευή και διαχείριση απατηλών σελίδων, καθώς και άριστη γνώση χειρισμού των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής, ενώ για να επιτύχουν το σκοπό τους επεδείκνυαν ευελιξία και προσαρμοστικότητα, καθώς όπως προέκυψε ολοκλήρωναν τη δράση τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από το χρόνο υποκλοπής των στοιχείων».
Ο τρόπος δράσης (modus operandi)
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσέγγιζαν τα θύματα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπου παρουσιάζονταν άλλοτε ως ενδιαφερόμενοι για την παροχή υπηρεσιών ή υποψήφιοι αγοραστές προϊόντων που εντόπιζαν σε διαδικτυακές αγγελίες και άλλοτε ως υπάλληλοι εταιρειών ή δημόσιων υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ, Εφορίας, υπάλληλοι Δήμων, λογιστές κ.λπ.), αναφορικά με επιστροφή χρηματικού ποσού αναφορικά με χορήγηση επιδομάτων όπως «marketpass», «fuelpass», «powerpass» κλπ.
Στη συνέχεια, αρχικά με προφορική χειραγώγηση και ακολούθως μέσω απατηλών υπερσυνδέσμων (phishing links) που προσομοίαζαν σε μεγάλο βαθμό με τους αντίστοιχους των τραπεζικών ιδρυμάτων κατάφερναν να υποκλέψουν τα διαπιστευτήρια εισόδου (username & password) και να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) των θυμάτων.
Έπειτα, προέβαιναν σε μεταφορά του συνόλου του διαθέσιμου χρηματικού ποσού σε τραπεζικούς λογαριασμούς στρατολογημένων ατόμων (moneymules), ενώ έτερα μέλη προέβαιναν σε ανάληψη των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών από διάφορα ΑΤΜ ανά την επικράτεια, τα οποία παραδίδονταν ιεραρχικά στα ηγετικά μέλη της οργάνωσης.
Μάλιστα, όπου δεν ήταν εφικτή η μεταφορά των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα μέλη της οργάνωσης, είτε ενεργοποιούσαν τις χρεωστικές κάρτες των θυμάτων, σε άυλη μορφή, στα ψηφιακά πορτοφόλια (e–wallets) επιχειρησιακών κινητών τηλεφώνων της οργάνωσης, είτε εξέδιδαν νέες κάρτες, με χρήση των οποίων στη συνέχεια προέβαιναν σε αγορές μέσω ανέπαφων συναλλαγών, από καταστήματα πώλησης κυρίως προϊόντων τεχνολογίας, τα οποία ακολούθως άλλα μέλη της οργάνωσης μεταπωλούσαν.
Ολες οι Ειδήσεις
- Ιωάννα Τούνη: Το αρνητικό σχόλιο για την πανάκριβη τσάντα και η … «πληρωμένη» απάντηση
- Μαθητική εφημερίδα: «ΤΟ ΒΗΜΑ της Καλαμάτας», αυτή την Κυριακή 17Νοεμβρίου με το «ΒΗΜΑ»
- Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και κρύο – «Προσοχή τις επόμενες 30 ώρες», προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Μέλος κυκλώματος με ηλεκτρονικές απάτες και λεία άνω των 6 εκατ ευρώ – Τι λένε τα θύματα
- Η Αγγλία έπαιξε καλύτερα και κέρδισε με 3 – 0 την Ελλάδα στο ΟΑΚΑ
- ΕΡΤ1: #Παρέα με τον Γιώργο Κουβαρά – Καλεσμένοι η Ξένια Καλογεροπούλου και οι φίλοι της – Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο
- Λατινοπούλου: «Πόνεσε Βελόπουλο – Μπογδάνο το 8% στα γκάλοπ», η απάντηση της στην καταγγελία για πλαστές υπογραφές (βίντεο)
- Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ και το ERTεcho τιμούν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook