Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι τελευταίοι σεισμοί στην Αττική δεν αποτελούν, κατά την εκτίμησή του προάγγελο μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης, εξαιτίας του ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση, μεγάλες τεκτονικές δομές.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως οι σεισμοί στην Αττική έγιναν αντιληπτοί επειδή αφενός είχαν επίκεντρο πυκνοκατοικημένες περιοχές, αφετέρου επειδή οι σεισμοί ήταν χαμηλού εστιακού βάθους, μόλις 5 με 7 χλμ.

Ο καθηγητής διαβεβαίωσε πως οι σεισμοί αυτοί δεν είναι «προάγγελος» ενός μεγαλύτερου σεισμού μιας και δεν υπάρχει μεγάλο ρήγμα σε Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Χολαργό και Ψυχικό, δηλαδή στις περιοχές που «χτύπησε» τα ξημερώματα ο Εγκέλαδος.

«Αντιλαμβανόμαστε τους σεισμούς πολύ πιο εύκολα την νύχτα παρά την ημέρα γιατί επικρατεί ηρεμία. Ο δεύτερος λόγος που έγιναν οι σεισμοί αντιληπτοί, είναι πως είχαμε να κάνουμε με σεισμούς χαμηλού εστιακού βάθους, ήταν μόλις 5-7 χλμ.

Τα επίκεντρα των σεισμών ήταν σε περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες. Σε Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Χολαργό και Ψυχικό, κατοικούν τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι. Αν οι σεισμοί γίνονταν σε κάποια περιοχή με λιγότερους κατοίκους, τότε θα περνούσαν απαρατήρητοι», εξήγησε αρχικά.

«Από τις 13 Δεκεμβρίου που έγινε αντιληπτός ο σεισμός, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 30 σεισμοί μικρού μεγέθους που δεν υπερβαίνουν τους 3 βαθμούς. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Αυτοί οι σεισμοί μας υποδεικνύουν τα ρήγματα που υπάρχουν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Είναι μικρά ρήγματα, δεν είναι επιφανειακά, δεν εντοπίζονται. Αυτά τα ρήγματα δεν έχουν την δυνατότητα να δώσουν σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους. Μπορεί οι σεισμοί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα αλλά θα είναι μικροί. Δεν μπορεί να είναι προάγγελος ενός μεγάλου σεισμού καθώς στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα. Τα μοναδικά μεγάλα ρήγματα της Αττικής είναι της Πάρνηθας που έχει μηδενίσει την δύναμή του με τους 2 μεγάλους σεισμούς, στον Ωρωπό και στον Κορινθιακό κόλπο», συνέχισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Μίλησε, επίσης, για την τελευταία έντονη σεισμική δραστηριότητ στο νησί της Κρήτης, σημειώνοντας ότι έχει υψηλή σεισμικότητα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις