Έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την Αμοργό τις τελευταίες μέρες. Μόνο σήμερα σημειώθηκαν 74 σεισμούς μεγέθους έως 4,4 Ρίχτερ

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες, καθώς στη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά έχουν καταγραφεί δεκάδες σεισμοί από 2 έως και λίγο πάνω από 4 Ρίχτερ. .

Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος».

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου
«Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κινδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».

Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης
Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών καθώς καταγράφονται δεκάδες μικροσεισμοί.

Σύμφωνα με το volcanodiscovery.com τις τελευταίες 24 ώρες το ηφαίστειο της Σαντορίνης είχε 74 σεισμούς μεγέθους έως 4,4 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα :

2 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ
10 σεισμοί μεταξύ 3 και 4 βαθμών
47 σεισμοί μεγέθους 2 και 3 βαθμών
15 σεισμοί κάτω των 2 βαθμών που οι άνθρωποι συνήθως δεν αισθάνονται.

Παπαζάχος: Το επικρατέστερο σενάριο
«Η Σαντορίνη κι όλα τα ηφαίστεια στον κόσμο έχουν φάσεις στις οποίες φεύγουν από την κατάσταση ηρεμίας», εξήγησε το πρωί της Παρασκευής (31/1) ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχολιάζοντας τον σεισμό των 3 Ρίχτερ που καταγράφηκε στην περιοχή χθες Πέμπτη, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε: «Τα ηφαίστεια ακολουθούν φυσικούς κύκλους έξαρσης και ύφεσης, δηλαδή ξυπνάνε, κουνιούνται και ξανακοιμούνται».
«Το 2011 είδαμε μια αντίστοιχη κινητικότητα, η οποία διήρκεσε 14 μήνες και τελικά δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη», υπογράμμισε ο καθηγητής

Μάλιστα, όπως τόνισε, «το πιο πιθανό είναι ότι η κατάσταση θα επανέλθει στο φυσιολογικό». Ωστόσο, όπως είπε μέχρι να γίνει αυτό «θα έχουμε μια σεισμικότητα που θα γίνεται αισθητή από τους κατοίκους χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες σεισμικές δονήσεις.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος τόνισε ότι «οι κάτοικοι του νησιού είναι συνηθισμένοι στις δραστηριότητες του ηφαιστείου καθώς ζουν σε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο έχει δύο ηφαίστεια».
«Μετά τη διέγερση του ηφαιστείου το 2011-2012, έχουμε καθιερώσει ενημερώσεις δύο φορές τον χρόνο για την κατάσταση του ηφαιστείου. Η τελευταία έγινε πριν από λίγους μήνες και η επόμενη προγραμματίζεται για το τέλος Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο κ. Ζώρζος.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαζάχος, με την ιδιότητα του προέδρου του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης, αναφέρθηκε και στα «προβλήματα κατολισθήσεων και πτώσεις βράχων στην καλντέρα».
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, «η μεγάλη τουριστική ροή δημιουργεί την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση της πληροφόρησης, καθώς οι επισκέπτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τους σεισμούς, ακόμα κι αν αυτοί είναι μικρής έντασης».

Καταλήγοντας, εξήγησε ότι οι ηφαιστειακοί σεισμοί δεν είναι όπως οι τεκτονικοί αλλά «είναι γενικά μικροί σεισμοί, με μεγέθη συνήθως κάτω από 4 Ρίχτερ τα οποία είναι αισθητά και ενοχλητικά αλλά δεν προκαλούν βλάβες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook