Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, ενώ καθόλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε μπαράζ σεισμών. Τουλάχιστον δέκα σεισμοί είχαν μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Πόσο θα κρατήσει ο "χορός" των Ρίχτερ, ποια σενάρια εξετάσουν οι σεισμολόγοι.

Συνεχίζονται οι δονήσεις με πολλά “΄4αρια”, μετά τα 5,2 Ρίχτερ της Τετάρτης.Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:57 και σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:51.

Από το ίδιο επίκεντρο προήλθε σεισμός 4,1 Ρ’ίχτερ στις 08:21 της Πέμπτης, με εστιακό βάθος 9,1 χιλιομέτρων.

Ακόμη έξι δονήσεις εντάσεως άνω των 4 Ρίχτερ καταγράφηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 05:00 και 05:36. Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Συγκεκριμένα:

• Στις 05:36 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
• Στις 05:33 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
• Στις 05:28 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
• Στις 05:23 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
• Στις 05:05 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
• Στις 05:00 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Το πρωί της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου, σε δηλώσεις  στον ΑΝΤ1ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης αναφέρθηκε στην σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες λέγοντας πως είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου.

Στην δήλωση του ο κ. Καραστάθης επεσήμανε ότι «Η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4. Είχαμε και ένα ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα. Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή».

Λέκκας: Μειώθηκε το μέγιστο μέγεθος του σεισμού που περιμένουμε
Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε στην ένταση των σεισμών και στην συχνότητα τους και στο στο αν η Σαντορίνη θα μπορούσε να αντέξει έναν ισχυρό σεισμό όπως είναι αυτός των 6 Ρίχτερ, που είναι το χειρότερο σενάριο στην προκειμένη περίπτωση.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Ευθύμη Λέκκα στον ΑΝΤ1:
• Κάθε 24ωρο που περνάει και μένουμε σε αυτά τα επίπεδα σημαίνει ότι βαίνουμε προς εκτόνωση. Αλλά για να φτάσουμε στην απομείωση των σεισμικών δονήσεων και σε εμβέλεια αλλά και σε συχνότητα, θεωρώ ότι έχουμε κάποιες ημέρες ίσως και εβδομάδες ακόμα για να φτάσουμε στην ύφεση. Αυτοί οι σεισμοί μεταξύ 4 και 5 ρίχτερ απομειώνουν την σεισμική ενέργεια, χωρίς να μας προκαλούν επιπτώσεις και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

• Μέχρι χθες λέγαμε ότι το ταβάνι ήταν μέχρι 6,2 Ρίχτερ, τώρα το κατεβάσαμε στα 6 και πιθανώς αύριο να ειναι στα 5,8 Ρίχτερ γιατί γίνονται μικρότεροι σεισμοί και σιγά – σιγά απομακρύνεται ένα ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Είναι ένα κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει ακόμη και σπάει και δίνει αυτούς τους σεισμού.Κάθε ημέρα που περνάει μπορεί να μειώνεται το μέγιστο μέγεθος, αυτή η σεισμικότητα έχει μεγάλη συχνότητα.

• Θα έχουμε σεισμούς της τάξεως μέχρι 6 Ρίχτερ, παραπάνω δεν θα έχουμε. Τα 6 Ρίχτερ όμως μας προβληματίζει.

Δεκάδες δονήσεις την νύχτα μετά τα 5,2 Ρίχτερ
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Εξάλλου, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν «ασθενή» σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο δυτικά-νοτιοδυτικά της Ανάφης.

Νωρίτερα, τρεις «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις, δυο μεγέθους 4,1 και μια 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκαν στη 01:16, στις 00:59 και στις 00:57, κατά τα δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Χθες Τετάρτη το βράδυ στις 21:09 καταγράφτηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πάντα κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: Υπομονή
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε: «Ο χθεσινοβραδυνός σεισμός 5,2 επαλήθευσε την εκτίμηση μου, διατυπωμένη δημόσια, ήδη από το περασμένο Σάββατο και συνεχώς καθημερινά, ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία.
Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι: επρόκειτο για τον κύριο σεισμό; Εργαζόμαστε εντατικά και ίσως απαντήσουμε εντός της ημέρας. Υπομονή!».

Η ανάρτηση του ‘Ακη Τσελέντη: Δεν βλέπω ύφεση
Ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης με δική του ανάρτηση σημείωσε: «Η κατά μεγάλη πιθανότατα προσεισμική φάση συνεχίζεται και μάλιστα με πιο έντονους ρυθμούς. Εγώ δε βλέπω καμία ύφεση».
«Ως προς το μέγιστο μέγεθος του κυρίως σεισμού εύχομαι να είναι γύρω στο 6 αλλά η οροφή του, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τεκτονικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό της περιοχής μπορεί να είναι της τάξης του 7. Στη χθεσινή μου ανάρτηση (διαβάστε τη παραθέτω τα link) σας απέδειξα ότι με τα τεσσάρια και τα πεντάρια ΔΕΝ εκτονώνεται το σεισμικό δυναμικό της ρηξιγενούς ζώνης» σημειώνει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις