Σαντορίνη – Αμοργός: Συνεχίζονται οι δονήσεις μετά τα 4,9 Ρίχτερ, δύο νέοι σεισμοί 4,6 και 4,3

Έντονη και σήμερα η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σημειώθηκαν 12 σεισμοί πάνω από 3 R μέσα σε δύο ώρες .
Νέος ισχυρός σεισμός 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:14 το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2) νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Προηγήθηκαν έντεκα σεισμοί και συγκεκριμένα:
-4,0 Ρίχτερ στις 13:27 νότια της Αρκεσίνης Αμοργού
-4,3 Ρίχτερ στις 13:43 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
-3,2 Ρίχτερ στις 13:55 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
-3,0 Ρίχτερ στις 14:00 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
-2,8 Ρίχτερ στις 14:18 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
-3.1 Ρίχτερ στις 14:28 νότια της Αρκεσίνης Αμοργού
-3,8 Ρίχτερ στις 14:31 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
-3,1 Ρίχτερ στις 14:48 νοτιοδυτικά της Οίας
-3,0 Ρίχτερ στις 14:50 βορειοδυτικά της Σικίνου
-3,6 Ρίχτερ στις 14:57 νοτιοδυτικά της Αστυπάλαιας
-3,7 Ρίχτερ στις 14:57 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
Νωρίτερα, είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοικτά της Αμοργού και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου, στις 13:23. Πρόκειται για την ισχυρότερη δόνηση μετά τα 5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 21:05 το βράδυ της Κυριακής..
Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,7 χιλιόμετρα.
Μάλιστα, η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική.
Τον σεισμό αυτό διαδέχθηκαν ακόμη δύο δονήσεις 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Νωρίτερα, είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, ώρα 12:27. Το εστιακό βάθος του ήταν στα 12,9 χιλιόμετρα.
Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κατέγραψε την ισχυρότερη δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ.
#Earthquake (#σεισμός) possibly felt 31 sec ago in #Greece. Felt it? Tell us via:
📱https://t.co/QMSpuj6Z2H
🌐https://t.co/AXvOM7I4Th
🖥https://t.co/wPtMW5ND1t
⚠ Automatic crowdsourced detection, not seismically verified yet. More info soon! pic.twitter.com/3FSa8PAaGq— EMSC (@LastQuake) February 10, 2025
Δύο νέοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι τοποθετήθηκαν στην καλδέρα
«Ανασύρουμε υποθαλάσσιους σεισμογράφους για να πάρουμε τα δεδομένα», είπε στο ΕΡΤNews η καθηγήτρια Γεωλογίας Εύη Νομικού
Όλα αυτά τα στοιχεία ελπίζουν οι επιστήμονες ότι θα δώσουν απαντήσεις, τουλάχιστον για να διαφανεί πως εξελίσσεται το γεωλογικό αυτό φαινόμενο. Η κ. Νομικού έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
“Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχει φέρει ένα ειδικό βαρυτόμετρο, το οποίο θα κάνει μετρήσεις στη Νέα Καμένη. Έχουν κάνει μετρήσεις και στη Σαντορίνη και θα συγκριθούν τα αποτελέσματα της βαρύτητας με τις προηγούμενες αναλύσεις του 2011 και 2012. Θα γίνουν διάφορες δορυφορικές απεικονίσεις σε τριγωνομετρικά σημεία και επίσης θα ανασύρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας για να πάρουμε τα δεδομένα, να τα δώσουμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλυθούν μαζί με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται σε όλο το νησί” σημείωσε η κα Νομικού μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού έκανε μια έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους, να γίνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση του φαινομένου. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι και η Οία και το Ημεροβίγλι, αλλά και άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όντως δεν έχουν πολύ κόσμο και αυτές οι εικόνες δεν είναι τόσο πρωτόγνωρες όσο ίσως καμία φορά παρουσιάζονται. Αλλά και όσον αφορά τις κατολισθήσεις, για παράδειγμα, στην Κόκκινη Παραλία, δεν είχε γίνει ποτέ. Ήταν από τις προηγούμενες χρονιές, όπως εξήγησε.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαζάχος έχει την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αυτή η ακολουθία και αυτό φέρνει πολύ μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις