Στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα των μη συναθροίσεων σε εσωτερικούς χώρους και τα κλειστά σχολεία.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος, η σεισμική δραστηριότητα είναι στα «ίδια επίπεδα και τα μέτρα παραμένουν ως έχουν». Το Σάββατοι θα συνεδριάσουν εκ νέοι οι δύο επιτροπές.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Κώστας Παπαζάχος, εκπρόσωπος της επιτροπής σεισμικού κινδύνου, η σεισμική δραστηριότητα παραμένει στα ίδια επίπεδα στην περιοχή που επηρεάζεται από τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις.

Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, που έγιναν μετά τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν γίνει τουλάχιστον 1.100 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς.

Στα ίδια επίπεδα είναι η δραστηριότητα μέσα στην ηφαιστειακή καλντέρα στη Σαντορίνη, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος της επιτροπής.

Ο κ. Παπαζάχος συνέχισε, αναφέροντας πως παρατηρείται μια ελαφρά μετατόπιση στα επίκεντρα προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας, πάντως, πως αυτό είναι συνηθισμένο.

«Επίσης, δεν είναι ανησυχητικό ότι οι κάτοικοι στα διαφορετικά νησιά αισθάνονται με διαφορετικό τρόπο τους σεισμούς, μια και τόσο η απόσταση όσο και ο τρόπος που γίνονται σεισμοί επηρεάζει το πόσο κάθε άνθρωπος αισθάνεται αυτές τις σεισμικές δονήσεις», πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος .

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ίο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτροπής, ο οποίος σημείωσε πως τα δημόσια κτίρια άντεξαν στις δονήσεις.

Oι επιτροπές θα ήθελαν να επισημάνουν στους κατοίκους ότι πρέπει να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή, όπως είναι η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, η επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τη μετακίνησή τους στα νησιά, η αποφυγή περιοχών με έντονο καθοριστικό κίνδυνο. Ειδικά για την Σαντορίνη, η αποφυγή χρήσης των τεσσάρων λιμανιών της Καλντέρας, στα οποία αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος.

Το Σάββατο θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Συνολάκης: Τα τρία σενάρια για την Σαντορίνη, δεν αποκλείεται και η έκρηξη του ηφαιστείου
Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσο θα κρατήσει το φαινόμενο, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι αν ζούσε στο νησί και είχε καλοχτισμένο σπίτι δεν θα έφευγε

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου της αυξημένης σεισμικότητας στη Σαντορίνη, είπε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης.

Μιλώντας την Τρίτη στο Mega είπε ότι το καλό σενάριο είναι να σταματήσει το σμήνος σεισμών όπως συνέβη το 2011-2012

Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, αν δεν μπορεί κανένας να προσδιορίσει εύκολα το μέγεθός του.

Όπως επισήμανε ο κ. Συνολάκης, μια κρίσιμη παράμετρος είναι πόσο «απλώνονται» τα επίκεντρα των σεισμών. Αν, για παράδειγμα, «μετακινηθούν» πιο πολύ προς τα νότια, αυτό δίνει στους επιστήμονες την ένδειξη ότι η περιοχή παραμόρφωσης είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το λογικό είναι κάθε 15 ημέρες να βλέπουμε την περιοχή, είπε ο κ. Συνολάκης.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο σενάριο, κατά τον κ. Συνολάκη, αυτό είναι να γίνει μια μικρή έκρηξη στη Σαντορίνη, στη Νέα Καμμένη ή στο Κολούμπο.

Τόνισε ότι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε καθώς τα τελευταία 100 χρόνια έχουν γίνει τρεις μικρές εκρήξεις στη Σαντορίνη το 1925-1926, το 1939-1941 και το 1950, όλες χωρίς θύματα.

Aν το σπίτι μου ήταν καλοχτισμένο με το σύγχρονο οικοδομικό κανονισμό, προσωπικά θα επέστρεφα σπίτι μου αν έμενα στην Σαντορίνη» δήλωσε ακόμη.

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες από την πρωτοφανή σεισμική ακολουθία

Από τις χθες το βράδυ μέχρι νωρίς το πρωί οι Κυκλάδες δονήθηκαν 100 φορές. Μέσα σε αυτό το διάστημα, στις 10.30 το βράδυ καταγράφηκε και το μεγαλύτερο σεισμικό μέγεθος μέχρι σήμερα, 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ. Σεισμός αισθητός και στην Αθήνα. Ένας ακόμη 5 και ένας 4.9 είναι ανάμεσα στα σεισμικά μεγέθη που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες.

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες από την πρωτοφανή σεισμική ακολουθία στο Αιγαίο, δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν είναι φυσιολογική ή όχι.

«Αυτό είναι το δυσάρεστο σενάριο το οποίο δεν το έχουμε αποκλείσει… η εκτίμηση μας είναι ότι είναι μια σμηνοσειρά η οποία εξακολουθεί και δίνει σεισμούς 4 και 5, 5.2. Το καλό είναι να συνεχιστεί αυτό μέχρι να ηρεμήσει, έχουμε ήδη φθάσει σε ένα σεισμό ισοδύναμο της τάξεως του 6» δήλωσε ο Θανάσης Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών στο ΕΡΤNews.

Ο κ. Γκανάς συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία, μας έχει προβληματίσει πολύ, δεν την έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο είναι δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να παρακολουθούμε τη συχνότητα των σεισμών… έχουμε μια αύξηση αυτές τις ώρες στη σεισμικότητα ωστόσο όλο αυτό θα πρέπει να το δούμε στο πλαίσιο ολόκληρης της ημέρας ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα», ανέφερε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

«Είναι πολύ πιθανό να περάσουμε και το Πάσχα με αυτή τη μέτρια δραστηριότητα των 5. 5.2 , 5.3, και απλά το θέμα είναι τώρα έχοντας φθάσει να ενεργοποιούνται ρήγματα και δίνουν 5.3 αν θα ωριμάσει περισσότερο η όλη συσσώρευση των τάσεων για να ενεργοποιήσει και το μεγάλο ρήγμα της τάξεως των 6», δήλωσε  ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου.

Έκτακτη ανακοίνωση ΕΚΠΑ: Πάνω από 14.000 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι χθες μεταξύ Αμοργού-Σαντορίνης

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 14.000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων περίπου 12.000 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.100 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 14 σεισμούς με Μ³4.0, και 2 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=5.0. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 10η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 109 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 20:16:30 UTC και είχε μέγεθος 5.2, ενώ στις 22:37:26 UTC ακολούθησε σεισμός με Μ=5.0.

Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός. Αν και σε μεγάλο μέρος της η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου.


Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 9 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 10 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Στο μεταξύ από σήμερα, Τρίτη 11/2/25 για την καταγραφή της εδαφικής κίνησης στο κέντρο της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται:

– Εγκατάσταση στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κολούμπο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS.

– Εγκατάσταση στη βραχονησίδα Άνυδρο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS (σε συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πατρών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ).

– Επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου 21 σταθμών GPS στη Θήρα-Θηρασιά-Καμένη.

Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχωρά στην εφαρμογή ειδικών μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της Σαντορίνης.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από 1η Φεβρουάριου έως 3 Μαρτίου θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της διάταξης δεν θα μπορούν να κάνουν απολύσεις και μετά τη λήξη του μέτρου, θα πρέπει να έχουν ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook