Σεισμοί σε Σαντορίνη – Αμοργό: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός – Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ και η φυγή των κατοίκων
![Σεισμοί σε Σαντορίνη – Αμοργό: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός – Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ και η φυγή των κατοίκων](https://www.bigpost.gr/wp-content/uploads/2025/02/amorgosnew-1024x576.jpg)
Μετά την Σαντορίνη και η Αμοργός κηρύχτηκε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από απόφαση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα (12.02.2025) το νησί της Αμοργού μετά τους διαδοχικούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ, που σημειώνονται στην θαλάσσια περιοχή κοντά της Σαντορίνης.
Ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον Δήμο Αμοργού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο των έκτακτων αναγκών και της διαχείρισης των συνεπειών που προκάλεσαν οι σεισμοί.
Όπως ανακοινώθηκε, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.
Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε ότι από χτες Τρίτη βρίσκεται στο νησί ομάδα του Ερυθρού Σταύρου με διασώστες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας εκπαιδευμένους στην παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις παρούσες συνθήκες.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης, όσο συνεχίζονται και σήμερα οι σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στην περιοχή της Ανύδρου.
Λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Pίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοίζεται 24 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Λίγο αργότερα, μεταξύ 03:35 και 04:23 καταγράφηκαν 4 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών με μέγιστο μέγεθος το 4,6 στις 04:14 και επίκεντρο τα 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Παράλληλα διαδοχικές ήταν οι σεισμικές δονήσεις από τις 10:29 έως τις 12:02 στην ίδια περιοχή καθώς καταγράφηκαν 10 σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ με ισχυρότερη αυτή που σημειώθηκε στις 10:29 (4,9) με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 27 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και τα θέματα του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, περισσότεροι από 1.100 σεισμοί έχουν συμβεί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει από εβδομάδες έως και μήνες.
Από τις 26 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότερες απο 14.000 δονήσεις, ενώ παράταση των έκτακτων μέτρων -κλειστά σχολεία και αποφυγή συναθροίσεων – μέχρι το Σάββατο αποφάσισε η επιτροπή σεισμικού κινδύνου, σε μία συνεδρίαση που διήρκεσε ώρες.
Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Αθηνιού ουρές κάνουν τα αυτοκίνητα με εκείνους που φεύγουν από το νησί.
Ωστόσο, ο Κώστας Παπαζάχος εξέφρασε την άποψη ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το νησί. Μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος η Σαντορίνη ή Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός που είναι κοντύτερα, έχουν σε όλα τα μοντέλα περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις.
Ξάγρυπνοι οι κάτοικοι της Αμοργού – Τέσσερις επιπλέον γεννήτριες στο νησί
Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι στην Αμοργό καθώς στο επίκεντρο των σεισμών βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα μακριά τους. Στο νησί έφτασε κλιμάκιο του Ερυθρού σταυρού από την Πάτρα, με πέντε διασώστες και δύο κοινωνικούς λειτουργούς, που ήδη σε συνεργασία με την υπηρεσία του Δήμου “Βοήθεια στο σπίτι”, καταγράφουν τις ευάλωτες ομάδες.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και ετοιμότητας για κάθε ενδεχόμενο, στο νησί έφτασαν τέσσερις γεννήτριες, ενώ συνεργεία ξεκίνησαν από χθες εργασίες για την συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Ολες οι Ειδήσεις
- Καιρός: Διαμάχη μετεωρολόγων για το αν θα …τσικνήσουμε με χιόνια – «Φτηνός εντυπωσιασμός» ή «ζήλεια και εμπάθεια»;
- Γιώργος Μαυρίδης: Αναποδογύρισε το όχημά του στην Σαουδική Αραβία – Η στιγμή που χτύπησε
- Στην Ιταλία η Μαριγκόνα: Ανακοινώθηκε ως πρέσβειρα στο Final 8 του μπασκετικού Κυπέλλου – Φωτογρφίες
- Σεισμοί σε Σαντορίνη – Αμοργό: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός – Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ και η φυγή των κατοίκων
- Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που «παρέσυρε» την Αλεξάνδρα Νίκα – Νέες πληροφορίες
- ΕΡΤNEWS: Η Αμερική και ο κόσμος στην περίοδο Ντόναλντ Τραμπ στην εκπομπή «Επίλογος» – 13.02.2025
- Όλοι Mαζί Mπορούμε: Αγώνες για το περιβάλλον- 30 Μαρτίου – 13 Απριλίου – 4 Μαΐου
- ΕΡΤ1: «Τα τετράγωνα των αστέρων» με τη Σμαράγδα Καρύδη – Ένα απολαυστικό επεισόδιο γεμάτο κέφι, γέλιο και παιχνιδιάρικη διάθεση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook