Ακόμα και για δύο με τρεις μήνες μπορεί να συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, είπε ο Κ. Παπαζάχος για το νέο σεισμό 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί και έγινε αισθητός στην Αττική.

Νέος ισχυρός σεισμός, 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε μεταξί Σαντορίνης και Αμοργού λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (17.02.2025), επιβεβαιώνοντας ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο για ακόμα μία φορά τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αμοργό και την Σαντορίνη με ακριβή τοποθεσία 21 χλμ. ΝΝΔ της Αμοργού.

Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 15,1 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Αυτή η δόνηση μάλιστα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει τις τελευταίες δυο ημέρες. Οι τρεις αμέσως μεγαλύτεροι σεισμοί ήταν μεγέθους 4,2, 4,2 και 4,5 Ρίχτερ.

Υπάρχουν αναφορές πως ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Αττικής.
Οι κάτοικοι της Σαντορίνης που εγκατέλειψαν το νησί υπό τον φόβο ενός σεισμού μεγαλύτερου των 6 Ρίχτερ, έχουν ξεκινήσει ήδη να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Τόσο οι ίδιοι όσο και οι ειδικοί βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

Υπενθυμίζεται πως από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 14η Φεβρουαρίου, καταγράφτηκαν πάνω από 16.900 σεισμοί μεγέθους άνω του ενός βαθμού στη ζώνη μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ).

Παπαζάχος: Μη ηφαιστειακό το βουητό στη Σαντορίνη

Ακόμα και για δύο με τρεις μήνες μπορεί να συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, Κώστα Παπαζάχο. Μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “NewsRoom” σημείωσε μάλιστα ότι κάποιες ξεχασμένες δονήσεις είναι πιθανό να γίνουν αισθητές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
“Η εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνει ότι αυτά τα φαινόμενα κρατάνε μήνες, παρουσιάζουν παροδικές υφέσεις και εξάρσεις. Μια αντίστοιχη κατάσταση στη Νίσυρο κράτησε 11 μήνες το 2011. Το 1996 έφτασε να δημιουργήσει μέχρι και ρωγμές στην επιφάνεια. Είναι φαινόμενα που κρατάνε πολύ, δηλαδή κρατάνε μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από μικρές αυξήσεις και μικρές υφέσεις. Πρέπει και η πολιτεία και οι κάτοικοι να προσαρμοστούν σε μια αρκετά δυσάρεστη κατάσταση. Ότι για κάποιο διάστημα, μπορεί να είναι δύο – τρεις μήνες, θα νιώθουν αυτές τις σεισμικές δονήσεις και αργότερα κάποιες ξεχασμένες θα τις νιώσουν και μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 9.49 το πρωί είπε ότι “αυτές οι ακολουθίες έχουν μικρο-υφέσεις και εξάρσεις, οι οποίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο παζλ. Άρα θα πρέπει ο κόσμος να μην ξεχνιέται και να νομίζει ότι έχει τελειώσει η ιστορία. Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει και θα κρατήσει ακόμα. Τέτοιους σεισμούς και ακολουθίες θα έχουμε και άλλες τις επόμενες μέρες” τόνισε.

“Γενικά η εικόνα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο από τέτοια γεγονότα στα οποία υπάρχει και συμμετοχή μαγματικής διέγερσης, είναι ότι γενικά δεν γίνονται πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί, απλώς η περιοχή που έχει σπάσει είναι αρκετά μεγάλη, γύρω στα 30 χιλιόμετρα και 30 χιλιόμετρα είναι μεγάλη περιοχή. Υπάρχουν και γειτονικά ρήγματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός στην ίδια περιοχή. Συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις. Γι αυτό και τα μέτρα παρέμειναν αυστηρά, παρόλο που βλέπαμε τις 2,5 μέρες ησυχίας, γιατί ξέραμε και ξέρουμε ότι δεν έχει λήξει η κατάσταση εκεί. Αλλιώς κανείς δεν θέλει να κλείνει σχολεία, κανείς δεν θέλει να αποκλείει περιοχές. Η ασφάλεια όμως του κόσμου είναι πάνω από όλα” πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην κίνηση του μάγματος τόνισε ότι το μάγμα είναι λιωμένο υλικό το οποίο ανεβαίνει και υπάρχει μέσα στη γη και αποθηκεύεται σε διάφορες περιοχές. “Σε κάποιες περιπτώσεις θα βρει δρόμο να φτάσει στην επιφάνεια. Εκεί που θα βγει θα δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και αυτό το υλικό που βγαίνει έξω είναι η λάβα. Άρα το υλικό πριν βγει το λέμε μάγμα. Και όταν βγει το λέμε λάβα… Σε κάποια σημεία το μάγμα τρυπάει την επιφάνεια, βγαίνει και δημιουργεί ηφαίστεια. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα σημεία, η Σαντορίνη, η Νίσυρος, Μήλος κτλπ αλλά υπάρχουν και άλλα σημεία που υπάρχει. Ένα από αυτά τα σημεία ήταν στην Άνδρο και το είχαν δει και μαγνητικές σεισμικές τομογραφίας. Αυτό το πράγμα υπήρχε εκεί. Αυτό ξύπνησε, κουνάει και πιέζει από πάνω και θέλει να βγει. Πιέζοντας σπάει τα πετρώματα. Τα πετρώματα ούτως ή άλλως δέχονται δυνάμεις από τα τεκτονικά ρήγματα και γίνεται ένα μεικτό φαινόμενο. Η δύναμη που δημιουργεί τα ρήγματα και το υλικό που πιέζει από κάτω δημιουργούν αυτούς τους σεισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μάγμα θα καταφέρει να τρυπήσει και να φτάσει να δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και όλες αυτές τις ιστορίες. Υπάρχει μια απειροελάχιστη τέτοια πιθανότητα. Έχει γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις στον κόσμο και μάλιστα σε πολύ πιο λεπτούς φλοιούς. Εδώ το τσόφλι το δικό μας είναι πολύ χοντρό. Είναι 7 – 8 χιλιόμετρα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σπάσει ο ανώτερος φλοιός εκεί πέρα. Άρα το μάγμα το οποίο υπάρχει, συμμετέχει, συνεισφέρει και είναι αρκετά υπεύθυνο γι αυτό που βλέπουμε τώρα. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα σκάσει και θα βγει κανένα ηφαίστειο στην περιοχή της Ανύδρου αύριο ή θα έχουμε καμία τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη ή δεν ξέρω ποιο άλλο σενάριο“.

Όσον αφορά στους περίεργους θορύβους που ακούν οι κάτοικοι, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε: “Όταν υπάρχουν μαγματικέες διαδικασίες, το μάγμα όταν κινείται σπάει συνεχόμενα κομμάτια με μικρούς σεισμούς και μπορεί να δώσει για μιά ή δυό ώρες συνεχόμενους σεισμούς. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση για συνεχόμενη δόνηση και ακούς και θόρυβο. Από το σπάσιμο των σεισμών ένα κομμάτι περνάει στην ατμόσφαιρα και γίνεται θόρυβος. Και όταν γίνονται συνεχόμενοι ακούς συνεχόμενο θόρυβο και νοιώθεις συνεχόμενο θόρυβο. Αυτό δυστυχώς μπερδεύτηκε από ένα διεθνές κέντρο που έβγαλε ένα tweet ότι είναι ηφαιστειακός θόρυβος. Είναι μια άλλη περίεργη ιστορία. Όταν το μάγμα φτάσει στην επιφάνεια, αρχίζει και δονεί για 2, 6, 16 ώρες τη γη με άλλο τρόπο, τελείως διαφορετικό και άρα δημιουργήθηκε μια ψευδαίσθηση“.

“Είναι τυπική διαδικασία που σχετίζεται με σεισμούς που προκαλούνται από τέτοια μαγματική διείσδυση, αλλά δεν έχει σχέση με κανένα μάγμα που έφθασε στην επιφάνεια. Και υπήρχαν και διαψεύσεις. Γράψαμε και εμείς σχόλια από κάτω. Τέτοια φαινόμενα θα ξαναγίνουν και τις επόμενες ημέρες. Δηλαδή θα υπάρχει μέρα που οι κάτοικοι θα νιώσουν για μια, δυο, τρεις ώρες ένα υπόκωφο θόρυβο και μια συνεχόμενη ελαφρά δόνηση. Είναι χαρακτηριστικό αυτής της σεισμικότητας” πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook