Σαφείς αποστάσεις από το πόρισμα του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) σχετικά με την πυρόσφαιρα, στο δυστύχημα των Τεμπών, παίρνουν τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας, εκφράζοντας τη διαφωνία τους τόσο με τα ευρήματα που παρουσιάζονται στην επίσημη έκθεση «όσο και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε, σε αυτό, το όνομα των δύο πανεπιστημίων».

«Ζητήσαμε να απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά στο πόρισμα από το πανεπιστήμιο της Πίζας (…)», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστος Παπαδημητρίου, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Newsroom” και τους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Γιώργο Σιαδήμα, με αφορμή και τις αποστάσεις που παίρνουν από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πυρόσφαιρα τα Πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας.

«Οι επόμενες κινήσεις θα είναι μανιώδεις, επίμονες και φορτικές προσπάθειες επικοινωνίας με ξένα πανεπιστήμια (…) Έρχονται νέες προσομοιώσεις διάρκειας έξι μηνών από το “Δημόκριτο“» είπε ακόμη μεταξύ άλλων.

Έχω δεχτεί απειλές – Δεν φοβάμαι

«Έχω δεχθεί απειλές να μην συνεχίσω την έρευνα από αλλοδαπούς παράγοντες (…) Δεν υποκύπτω σε απειλές» γνωστοποίησε ο ίδιος.

«Δεν υποκύπτουμε σε απειλές. Όποιος φοβάται πεθαίνει κάθε μέρα. Όποιος φοβάται πεθαίνει μόνο μια φορά. Εγώ μία φορά θα πεθάνω. Δε φοβάμαι τίποτα».

Τόνισε σχετικά:
«Έχω ήδη στείλει από το πρωί ένα e-mail στον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γάνδης για να επιβεβαιώσω όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα. Από εκεί και πέρα όμως, δεδομένης της επιστολής που μου ήρθε την Παρασκευή το απόγευμα από το Πανεπιστήμιο της Πίζας (…) Ζητήσαμε με βάση αυτό το πρακτικό να απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά στο Πανεπιστήμιο της Πίζας από το πόρισμα».

Σημείωσε, ακολούθως: «Έχω εισηγηθεί στο Συμβούλιο και αναμένουμε να πάρουμε τέτοια απόφαση, να ζητήσουμε να να απαλειφθεί το μικρό κομμάτι του πορίσματος που αφορά την πυρόσφαίρα. Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε ένα τεράστιο πόρισμα 178 σελίδων που αφορά τη σιδηροδρομική ασφάλεια. Αφορά το γιατί έγινε η σύγκρουση στα Τέμπη, αφορά 17 συστάσεις ασφαλείας. Δεν είμαστε ούτε πυροτεχνουργοί, ούτε Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (…)
Επειδή καταλαβαίνω ότι τα θέματα είναι λεπτά, θα ζητήσουμε να αφαιρεθεί το κομμάτι που αφορά την πιθανολόγηση των αιτίων της πυρόσφαιρας. Θα μείνει όλο το άλλο πόρισμα, το οποίο τιμώ και θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ καλή εργασία με σοβαρές συστάσεις, όπως έχω πει, μια “μαγνητική ακτινογραφία” του τι πήγε λάθος».

Πρόσθεσε ακόμη, ανάμεσα σε άλλα:
«Είχαμε ήδη επικοινωνία με Πανεπιστήμια Ζυρίχης, Λονδίνου, Γάνδης, Πίζας και έχουμε ήδη συμφωνήσει με το “Δημόκριτο” για καινούργιες προσομοιώσεις που θα κρατήσουν έξι μήνες, αλλά δεν θα αρκεστούμε εκεί. Προσφυγή και σε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Έχουμε σκεφτεί κάποιες ενέργειες που θα κάνουμε άμεσα. Την επόμενη εβδομάδα θα λάβετε γνώση μέσω δελτίου τύπου για την εμπλοκή ανώτατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε αυτό το θέμα.

Σκοπός μας δεν ήταν να κρίνουμε τι έφταιξε για τη φωτιά στα Τέμπη. Σκοπός μας ήταν να δούμε τι έφταιξε που δύο τραίνα μπήκαν 12 λεπτά στην ίδια γραμμή και συγκρούστηκαν».

Ζητήσαμε από τον κ. Ακού να μην προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του κεφαλαίου της πυρόσφαιρας»

Σχετικά με το επίμαχο κεφάλαιο της πυρόσφαιρας, ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι τη συγγραφή του ανέλαβαν οι κ. Ακού και Καρπινέλι, κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων. Μάλιστα, από τον πρώτο είχε ζητήσει να μην προχωρήσει στη δημοσιοποίησή του, όμως δήλωνε σίγουρος και προχώρησε κανονικά η διαδικασία.

«Τη συγγραφή αυτού του κεφαλαίου του πορίσματος, όπως και της πλειοψηφίας του, την έκαναν δύο κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, οι κ.κ. Ακού και Καρπινέλι. Για να είμαι δίκαιος με τους δικούς μας σιδηροδρομικούς ερευνητές, τους κ.κ. Καπετανίδη κι Αλεξάνδρου που παρείχαν την εργασία τους με άψογο τρόπο, αλλά δεν είχαν εμπλοκή στο συγκεκριμένο κεφάλαιο. Τώρα, τους λόγους για τους οποίους οι κ.κ. Ακού και Καρπινέλι έκαναν αυτή την εργασία κι έγραψαν αυτά που έγραψαν, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Η επιτροπή είναι ανεξάρτητη. Το συμβούλιο δεν μπορεί να διορθώσει ή να τροποποιήσει το πόρισμα.

Ζητήσαμε από τον κ. Ακού να μην προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του ευαίσθητου και δύσκολου κεφαλαίου της πυρόσφαιρας, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει πιστοποίηση από ανώτατο πανεπιστήμιο. Έχω στείλει σχετικό αίτημα στις 17 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα πριν την παρουσίαση, που είχαν βγει τα νέα βίντεο. Μου απάντησε ότι είναι σίγουρος και μου είπε να προχωρήσουμε», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

«Όλα να γίνονται με διαφάνεια και διαύγεια, δεν κρύβω τίποτα και δεν κρύβομαι από τις ευθύνες»

Επιπλέον, ο κ. Παπαδημητρίου έστειλε το μήνυμα ότι θέλει όλα να γίνονται με διαφάνεια, υποστηρίζοντας ότι «ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ με το πόρισμά του δεν προσπαθεί να υφαρπάξει βεβαιώσεις που δεν υπάρχουν και να παρουσιάσει πράγματα που δεν ισχύουν».

«Όλα να γίνονται με διαφάνεια και διαύγεια. Δεν κρύβω τίποτα και δεν κρύβομαι από τις ευθύνες. Την ευθύνη πρέπει να την αναλαμβάνεις, όπως έχει γράψει κι ο Καζαντζάκης, και την αναλαμβάνω ακέραια. Έκανα το δύσκολο, να αναλάβω αυτόν τον ρόλο. Η επιτροπή έκανε το δύσκολο να επιχειρήσει μία εξήγηση του φαινομένου της πυρόσφαιρας, ενώ θα μπορούσε να πει “έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν μπορούμε”. Γιατί το έκανε έτσι η επιτροπή και γιατί η Γάνδη και η Πίζα τοποθετήθηκαν έτσι, δεν ξέρω. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω κανείς να θεωρήσει ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ με το πόρισμά του προσπαθεί να υφαρπάξει βεβαιώσεις που δεν υπάρχουν και να παρουσιάσει πράγματα που δεν ισχύουν.

Δεν θα εκδοθεί συμπληρωματικό πόρισμα, αλλά ένα κεφάλαιο που θα λέει τι αναφέρουν ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Θα προχωρήσουμε σε πιστοποίηση μέσω αυτών των ιδρυμάτων, ώστε να απαντήσουν αυτοί που έχουν την τεχνογνωσία», ανέφερε.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΑΜ
Η 26η/2025 συνεδρίαση του Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ) που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθ. πρωτ.275597/18 – 9 – 2023 (τ. ΥΟΔΔ 988 / 23) απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε την 7/4/2025 ημέρα Δευτέρα , και ώρα 09:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. στα γραφεία του Οργανισμού (Βυτίνης 14-18, Νέα Φιλαδέλφεια) μετά από πρόσκληση του Αν. Προέδρου της και Προέδρου του σιδηροδρομικού τομέα με θέματα ημερήσιας διάταξης τα ακόλουθα:

Οι θεματικές ενότητες, οι συζητήσεις και οι αποφάσεις με την παραπάνω σύνθεση έχουν, όπως αναφέρεται στη συνέχεια.
Ενημέρωση για απόσυρση πανεπιστημίoυ Πίζας και δηλώσεις ερευνητή Πανεπιστημίου Γάνδης κου Μαραγκού.

Το συμβούλιο ενημερώθηκε εκτενώς από τον αναπληρωτή πρόεδρο και πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα για τα εκκρεμή σιδηροδρομικά ζητήματα και την απόσυρση τoυ πανεπιστημίου Pisa από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφορικά με την πυρόσφαιρα και τις δηλώσεις του ερευνητή Πανεπιστημίου Γάνδης κου Μαραγκού.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος ενημέρωσε ότι το θέμα είναι εξόχως σοβαρό και εισηγήθηκε να προχωρήσει οπωσδήποτε μετά από αυτήν την εξέλιξη και την στην ουσία ακύρωση της επίκλησης του πανεπιστημίου της Πιζα από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αλλά και τις δηλώσεις του ερευνητή κου Μαραγκού, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, παρά το ότι δεν υπήρξε επίσημη τέτοια ενημέρωση από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, η άμεση και επείγουσα ισχυροποίηση και επιβεβαίωση του ανοικτού σημείου του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας με κάθε δυνατό τρόπο ώστε η εξήγηση που θα δοθεί να είναι επιστημονικά ορθή και αν είναι δυνατόν μη αμφισβητήσιμη.

Πλέον όμως αυτού ο κος Παπαδημητρίου υπενθύμισε ότι με το πρακτικό της 26ης Φεβρουαρίου 2025 το συμβούλιο μετά από ομόφωνη απόφαση του είχε επιμόνως ζητήσει από τον κύριο Accou την μη συμπερίληψη του κεφαλαίου με το οποίο γίνεται πιθανολόγηση για τα αίτια της πυρόσφαιρας χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση αυτών από ανώτατο επιστημονικό ίδρυμα. Ο κος Αccou αρνήθηκε το αίτημα αυτό και αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς να αναβάλει την σχετική απόφαση.

Κατά τον πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα το συμβούλιο έχει το καθήκον να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο πρόσφορο τρόπο στην πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης των Τεμπών αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας σε κορυφαία και εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ή συναφή ιδρύματα της Ελλάδος ή της αλλοδαπής.

Ως τότε όμως το Συμβούλιο αποφάσισε:

Να γίνει άμεση διόρθωση του πορίσματος με την απαλοιφή του κεφαλαίου με την πιθανολόγηση για τις αιτίες της πυρόσφαιρας.

Το μέλος του Συμβουλίου κος Πέτρος Ευγενικός δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη δόκιμο ελλείψει επίσημης επικοινωνίας με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, να απαλειφθεί συνολικά η ενότητα αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας, αλλά να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, αναφορικά με την ακριβή εμπλοκή του Πανεπιστημίου της Πίζα.

Το συμβούλιο ομόφωνα συμφώνησε με τις προτάσεις του Προέδρου του σιδηροδρομικού Τομέα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook