Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιτροπή των ειδικών, η οποία πρόκειται να λάβει υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την κόπωση του κόσμου από το lockdown, προκειμένου να προχωρήσει σε εισηγήσεις σχετικά με χαλάρωση μέτρων και το λιανεμπόριο.

Στο μεταξύ, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που νωρίτερα σήμερα βρισκόταν στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, ανέφερε πριν λίγο σε συνέντευξη Τύπου Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για το λιανεμπόριο πως αυτό έχει μικρότερο κίνδυνο και ότι μπορεί να ανοίξει χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση στην επιδημιολογική κατάσταση.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Νομίζω ότι εφόσον επικρατήσει μια άλλη αντίληψη, που φαίνεται ότι επικρατεί, σύντομα θα μπορέσουμε να αγοράσουμε παπούτσια και είδη που μέχρι τώρα παραλαμβάνουμε από κούριερ. Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση στην επιδημιολογική κατάσταση. Δεν είναι ακίνδυνο, όμως έχει μικρότερο κίνδυνο. Το να έχουμε ανοιχτά τα μικρά μαγαζιά με ρυθμίσεις που να αποκλείουν τον συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους θα βοηθήσει πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Στο μεταξύ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στη συνέντευξη αυτή υποστήριξε πως κάθε άνοιγμα που κάνουμε είτε λέγεται σχολεία, είστε εστίαση είτε εμπόριο συνεισφέρει στην πιθανότητα επαφών.

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως τα self test στη συγκυρία που είμαστε είναι ο καταλύτης. αν μιλάμε για αποκλιμάκωση και όχι για συνεχή αύξηση. Η εποχικότητα έχει να κάνει με μια σειρά από δραστηριότητες. Η εποχικότητα δεν οδηγεί σε αυτού του είδους την αποκλιμάκωση. Αν το αφήσουμε ελεύθερο θα πάει σε αύξηση μέχρι το Πάσχα. Και αυτό θα είναι πολύ κακό. Να κάμψουμε την καμπύλη τώρα. Να μπει σε εφαρμογή η τηλεργασία. Είναι ακόμα ένας μηχανισμός για να υποκαταστήσουμε το +6% του λιανεμπορίου.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στον κόσμο που συγκεντρώνεται στις πλατείες, αλλά στην κινητικότητα που υπάρχει από σπίτι σε σπίτι. Ανέφερε πως 60% παραπάνω είναι ο κόσμος στις πλατείες σε σχέση με την τιμή αναφοράς. «Οταν πηγαίνω στο σπίτι του κολλητού, του ξαδέλφου, του αδελφού υπάρχει οικειότητα, άρα δε νιώθω την ανάγκη να προφυλαχτώ. Ετσι είναι πολύ πιο εύκολο να χαλαρώσω τα μέτρα προστασίας. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει ανθρώπινη ανάγκη για εκτόνωση».

Αναφερόμενος στο λιανεμπόριο ο κ.Βασιλακόπουλος τόνισε πως αν ανοίξει, συνωστισμός θα επικρατήσει έξω από τα καταστήματα, όχι μέσα στα καταστήματα. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες να έχουν είτε υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα, ώστε η πιθανότητα να κολλήσουμε μέσα το κατάστημα να μειωθεί.

Τέλος για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με click away ή ραντεβού, τόνισε «αν μπει μόνο ραντεβού υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εγώ να κλείσω 40 ραντεβού, να είμαι πλήρως νόμιμος, να είμαι έξω όλη τη μέρα. Άρα θα αυξηθεί κινητικότητα.Μικραίνει η πιθανότητα συνωστισμού με αυτά τα δυο μέτρα. Ιδιως στα μικρά καταστήματα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook